ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς η κεντρική τράπεζα διέθεσε στο κοινό 1.219 χρυσές λίρες όλες κι όλες. Πρόκειται για νέο, αρνητικό ζήτησης, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για αγορές ήταν το χαμηλότερο, ανάμεσα στα 38 τρίμηνα της τελευταίας 10ετίας. Διάστημα για το οποίο υπάρχουν συγκριτικά δεδομένα.
Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ,ότι το αρνητικό ρεκόρ πάει ακόμη πιο μακριά σε βάθος χρόνου, φτάνοντας ώς την αρχή του 2002. Όταν το ευρώ έγινε το επίσημα νόμισμα της χώρας… Σε κάθε περίπτωση οι εφετινές αγορές λιρών που έγιναν από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, με συνολικό κόστος κτήσης περί τα 550.000 ευρώ, ήρθαν να ξεπεράσουν την αμέσως προηγούμενη, καταγεγραμμένη, αρνητική επίδοση. Η οποία ήταν αυτή του τρίτου περσινού τριμήνου, όταν και είχαν αγοραστεί 1.359 χρυσές λίρες από τα γκισέ της τράπεζας της Ελλάδος.
Αναμφίβολα υπάρχουν δύο καθοριστικής σημασίας παράγοντες, για τους οποίους η ζήτηση για χρυσές λίρες έπιασε πάτο στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς: Ο πρώτος σχετίζεται με τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και το γενικότερο, βαρύ κλίμα που κυριαρχούσε στην κοινωνία, στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του τριμήνου. Γεγονός που ‘’φρέναρε’’ και άφησε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα το όποιο ενδιαφέρον για λίρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις αντικειμενικές δυσκολίες στις μετακινήσεις του κόσμου.
Ο δεύτερος και σπουδαιότερος λόγος, αφορά το τεράστιο spread – τοκογλυφικής απόχρωσης – που είχε επιβάλει η τράπεζα της Ελλάδος στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών. Στο ξεκίνημα του περασμένου Απριλίου η διαφορά ανάμεσα στις τιμές αγοράς και πώλησης ήταν στο 40%. Κατά τι μικρότερη μεν από το θηριώδες 45,3% όπου είχε εκτιναχτεί το spread στις 26 Μαρτίου, αλλά και πάλι εξόχως απαγορευτικό για όσους ήθελαν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε χρυσές λίρες, με αγορές από την τράπεζα της Ελλάδος. Εκμεταλλευόμενοι την ανοδική πορεία του ‘’βασιλιά’’ των μετάλλων. Και τούτο γιατί έπρεπε πρώτα ο χρυσός να κάνει ράλι ανόδου κατά 40% κι έπειτα να αρχίσουν να κερδίζουν οι αγοραστές λιρών…
Στη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου το spread έπεσε διαδοχικά στο 29% και το 27%, αλλά και πάλι το βάρος για τους δυνητικούς αγοραστές αποδείχθηκε δυσβάσταχτο.
Χθες η τράπεζα της Ελλάδος πουλούσε τη χρυσή λίρα στα 445,12 ευρώ και την αγόραζε (από τα κοινό) στα 361,99 ευρώ. Με το ‘’άνοιγμα’’ των δύο τιμών να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 23%. Κάτι, που κάθε άλλο παρά ώς ελκυστικό φαντάζει, για τους υποψήφιους αγοραστές.
Οι πωλητές κρατούν τα ηνία, με εκποιήσεις 7,3 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά του λόφου, οι πωλητές δείχνουν να είναι εκείνοι που έχουν ξεκάθαρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις… λίρες. Τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς οι Έλληνες πούλησαν 21.470 χρυσές λίρες, αποκομίζοντας εν συνόλω περί τα 7,3 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτούς, η άνοδος των τιμών του χρυσού ήταν μια καλή ευκαιρία για εκποιήσεις.
Πάντως σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις λιρών σημείωσαν κάμψη της τάξεως του 23,5% . Προφανώς, μέτρησαν και οι εγγενείς δυσκολίες που επέφερε το διάστημα επιβολής της ‘’καραντίνας.’’
Αργά χθες το βράδυ η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.804,63 δολάρια ή 1.597,86 ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί σε ορίζοντα 12μηνου κατά 29,3% με βάση το αμερικανικό νόμισμα και κατά 28,5% με βάση το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Από την αρχή του έτους η τιμής αγοράς της χρυσής λίρας από την τράπεζα της Ελλάδος έχει ανέβει 17,1% ενώ 19,4% πιο ψηλά έχει πάει η τιμή πώλησης.
Η τρέχουσα τιμή στην οποία αγοράζει τις λίρες η κεντρική τράπεζα της χώρας απέχει 2,3% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό της 18ης Μαΐου. Όταν η τιμή αγοράς είχε φτάσει στα 370,15 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης της χρυσής λίρας, αυτή είχε φτάσει στο υψηλό των 482,2 ευρώ στις 26 Μαρτίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ