ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφιέρωμα New Green Deal – Μεγάλος Υποστηρικτής ΔΕΗ
Την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών στα δάση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει υπολογίσει η διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει κάνει την πιο εμπεριστατωμένη μελέτη επί του θέματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας ΕΚΠΑ, και Μιχάλη Διακάκη, ΜSC, που υπογράφουν για λογαριασμό της Επιτροπής το κεφάλαιο «Μεταβολές στην ένταση και την κατανομή των φυσικών καταστροφών», για την Ελλάδα προκύπτει σημαντικότερη αύξηση στο ανατολικό τµήµα του ηπειρωτικού τμήματος και μικρότερη αύξηση στο δυτικό και στη νησιωτική χώρα,
Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης, εκτιμήθηκε ότι ο εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά αυξάνεται κατά 20 ηµέρες το διάστημα 2021-2050 σε όλη την Ανατολική Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο.
Μικρότερες αυξήσεις αναμένονται στη ∆υτική Ελλάδα, κυρίως λόγω του υγρότερου κλίµατος της περιοχής.
Συγκεκριμένα από τα αποτελέσματα των ερευνών προκύπτει ότι την περίοδο 2021-2050 είναι πιθανή η εκτεταµένη αύξηση του αριθμού υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στις περιοχές:
* Κεντρικής Μακεδονίας
* Ανατολικής Στερεάς
* Θεσσαλίας
* Ανατολικής Πελοποννήσου
* Θράκης
Παράλληλα για την ίδια περίοδο προβλέπεται μικρή αύξηση στη δυτική Ελλάδα και µέση αύξηση στην Κρήτη.
Για την περίοδο 2071-2100 προβλέπεται αντίστοιχα εκτεταμένη αύξηση στις ίδιες περιοχές (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και Θράκη). Παράλληλα προκύπτει εκτεταµένη αύξηση στην Κρήτη και σε τµήµατα της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου. Τέλος µέση αύξηση προβλέπεται στη Δυτική Ελλάδα.
Οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μεταβολή των χρήσεων γης και την αβεβαιότητα των µετεωρολογικών παραµέτρων όπως αυτές προκύπτουν από τα µοντέλα προσοµοίωσης του κλίµατος. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών που προκύπτουν από ανθρωπογενείς παράγοντες όπως είναι οι εµπρησµοί.
Οι εκτιμήσεις του WWF
Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, χρησιμοποιώντας στοιχεία από έγκυρες επιστημονικές δημοσιεύσεις, επισημαίνει ότι αν αυξηθεί η θερμοκρασία στην περιοχή της Μεσογείου κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, θα αυξηθούν κατά 41% οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται στην Ελλάδα. Αν η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας είναι 2 βαθμοί Κελσίου, το τότε η αύξηση των δασών που θα καίγονται θα αυξηθεί κατά 62%.
Αντίστοιχα, οι ακραίοι καύσωνες που κανονικά εμφανίζονται μια φορά στα είκοσι χρόνια σε περίπτωση αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα αυξηθούν κατά 173% και στους 2 βαθμούς Κελσίου κατά 478%!
3 δισ. ευρώ το ετήσιο οικονομικό κόστος
Σύμφωνα με την έκθεση «Η Μεσόγειος φλέγεται», που έδωσαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2019 έξι εθνικά γραφεία του WWF (WWF Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας) το ετήσιο οικονομικό κόστος που συνδέεται με τις καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές, υπολογίζεται ότι σε όλη την Ευρώπη ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.
Το κόστος διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο, με το 80% από αυτά να χρησιμοποιείται στην καταστολή και μόνο το 20% στην πρόληψη.
Εφιαλτικά και για τις οικονομικές επιπτώσεις είναι τα σενάρια των επιστημόνων για τον μέλλον και ειδικά για την περίοδο 2070-2100, όπου εκτιμάται ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, το οικονομικό κόστος θα ανέλθει σε 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Διαβάστε περισσότερα για το κλίμα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στο μεγάλο αφιέρωμα New Green Deal του mononews.gr