ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Για να ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να έχει η ONEX στα χέρια της τουλάχιστον το 51% των μετοχών» ανέφερε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, η συνθήκη αυτή είναι υποχρεωτική γιατί πρέπει με τον ιδιοκτήτη (που θα έχει το 51%) και τους πιστωτές (τράπεζες και Ελληνικό Δημόσιο) να ξεκινήσει η διαδικασία του νόμου 106β-δ, να υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης και να εγκριθεί από το δικαστήριο και να ξεκινήσει η ροή των χρημάτων. «Άρα, αν δεν πάρει η ONEX το 51% των μετοχών δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», τόνισε.
«Χθες, σε μια συνάντηση ενδιαφέρουσα, υπέγραψε πράγματι ο κ. Νικόλαος Ταβουλάρης και ο κ. Στεφάνου. Αυτοί μαζί οι δύο έχουν το 22% των μετοχών. Εμείς είμαστε ακόμα στην προσπάθεια ανεύρεσης του 51%. Σήμερα, φαίνεται, πως μπορούμε να φτάσουμε αρκετά πιο πάνω. Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να φτάσουμε και το 40 με 45%. Ακόμα όμως μένει ένα μικρό ποσοστό», ανέφερε.
«Γιατί το λέω αυτό; Γιατί θέλω να κάνω μια δημόσια έκκληση στους μετόχους αυτής της εταιρείας. Ακούστε, από την απόφαση των μετόχων να δεχθούν ή όχι το σχέδιο εξυγιάνσεως που τους προτείνουμε θα κριθεί, πρώτον, το αν θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους οι εργαζόμενοι στην Ελευσίνα. Δεύτερον, το αν θα πάρουν τα αναδρομικά τους, που τους χρωστάει αυτό το ναυπηγείο. Εμείς το έχουμε βάλει ως όρο για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης. Τρία, το αν θα προχωρήσει γρήγορα αυτό το σχέδιο και θα έχουμε ένα ισχυρό ναυπηγείο μέσα στην Αθήνα μετά από πάρα πολλά χρόνια. Μετά θα ισχυροποιήσουμε τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα. Όλα αυτά εξαρτώνται από το εάν οι μέτοχοι της εταιρείας δεχθούν το σχέδιο εξυγίανσης», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Εάν δεν το δεχθούν, εμείς ως κυβέρνηση νέα παράταση, με νέα τροπολογία που θα δίνει τη συνέχεια του προγράμματος του πολεμικού ναυτικού και δι’ αυτού την πληρωμή ενός μέρους του μισθού των εργαζομένων, κατά τον τρόπο που το κάναμε μέχρι την 30η Ιουνίου, δεν πρόκειται να περάσουμε από τη Βουλή», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, η απόφαση της κυβερνήσεως είναι «δεδομένη, δημοσίως κατατεθειμένη και γνωστή» και είναι το να δοθεί μια παράταση μερικών μηνών μόνο όταν και εάν υπάρχει το σχέδιο εξυγίανσης. Εάν όμως στο ενδιάμεσο δεν βρεθεί το 51% που αναζητείται, το σχέδιο δεν προχωρά.
Ο κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, αναφέρθηκε ξεχωριστά στην περίπτωση του κ. Γιώργου Ταβουλάρη, ο οποίος φέρεται να συνδέεται με την εταιρεία AXIS, ωστόσο δηλώνει μικρομέτοχος του 1%. «Αναφέρομαι στον κ. Γιάννη Ταβουλάρη, ο οποίος λέει ότι δεν είναι μεγαλομέτοχος γιατί έχει μόνο το 1% αλλά έχει μια εταιρεία, που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ιδιοκτήτης, που έχει το 24%. Δηλαδή τώρα παίζουμε τις κουμπάρες!», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας πως σε περίπτωση αυτός ή και οι υπόλοιποι μικρομέτοχοι δεν συμφωνήσουν ώστε να παραχωρηθεί συνολικά το 51% στην ONEX, το σχέδιο δεν προχωρά. «Το αμερικάνικο ενδιαφέρον δεν θα είναι επ άπειρον. Δεν θα περιμένουν πότε θα αποφασίσουν οι μικρομέτοχοι ή οι μεγαλομέτοχοι των ναυπηγείων Ελευσίνας να βάλουν την υπογραφή τους. Εδώ παίζουμε με τις μέρες. Ούτε πρέπει να παίζουμε με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν τι θα γίνει», εξήγησε.
«Δεν μπορεί να μην βάλουν μια υπογραφή για να τελειώνουμε και να πάρουν στο λαιμό τους τόσους ανθρώπους.», ανέφερε. Εάν δεν βρεθεί το 51% το σχέδιο σταματάει και πάει στην εκκαθάριση το ναυπηγείο. Να είμαστε όλοι συνενοημένοι. Είναι μια απόφαση των επομένων 3, 4, 5 ημερών, δεν είναι παραπάνω.», προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ