Πριν από λίγες μέρες, η Ρόδος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω ενός τραγικού περιστατικού: της λιποθυμίας ενός 9χρονου κοριτσιού από ασιτία (!). Το γεγονός συγκλόνισε το Πανελλήνιο που παρακολουθούσε έκπληκτο την υπόθεση. Κυρίως γιατί στη συνείδηση του κόσμου το σμαραγδένιο νησί είναι συνδεδεμένο με την ευημερία. Εν μέρει όχι άδικα, αφού μέχρι και πρόσφατα το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του νησιού ήταν από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα χάρη στον τουρισμό. Βέβαια, όλα αυτά ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.
Το συμβάν με την 9χρονη ήρθε να αποδείξει με οδυνηρό τρόπο πως η Ρόδος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Αντίθετα, βιώνει αντίστοιχα και ίσως μεγαλύτερου μεγέθους οικονομικά προβλήματα. Παρά την άνθηση της τουριστικής κίνησης και την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια, το μέσο εισόδημα των Ροδίων υφίσταται ασφυκτική πίεση.
Οι μισθοί που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών, αφού διαρκούν όσο και η τουριστική σεζόν. Δηλαδή περίπου έξι μήνες. Επιπλέον, το επίδομα ανεργίας που δίδεται κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ελάχιστο μπροστά στο βουνό των υποχρεώσεων που καλούνται να αποπληρώσουν. Ειδικά για τους οικογενειάρχες τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και θα γίνουν πιο δύσκολα φέτος, μιας και φέτος, όπως όλα δείχνουν, πολλοί που απασχολούνται εποχικά στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα εργαστούν…
Αρκετοί ξενοδόχοι που διατηρούν μικρότερα καταλύματα δηλώνουν απρόθυμοι να ανοίξουν, θεωρώντας ότι θα επωμιστούν δυσβάσταχτο κόστος. Έτσι προτιμούν να παραμείνουν κλειστοί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχει μια μερίδα ντόπιων που λες και ζουν σε διαφορετικό κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως στα εγκαίνια καταστήματος μεγάλης αλυσίδας σχηματίσθηκαν ουρές από καταναλωτές που έσπευσαν να αποκτήσουν προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία παρά τις γενναίες προσφορές, κόστιζαν σχετικά ακριβά. Μάλιστα, συγκεκριμένη μάρκα κινητού εξαντλήθηκε (!!!) σε χρόνο dt, καθώς κάποιοι αγόραζαν δυο και τρεις συσκευές ταυτόχρονα.
Τη στιγμή που κάποιοι δεν έχουν να φάνε, κάποιοι συνωστίζονται για να αποκτήσουν ακριβά προϊόντα. Μια αντίφαση που εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να δημιουργεί ερωτήματα…
Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και σίγουρα όχι αποκλειστικό προνόμιο της Ρόδου. Παρόμοιες συμπεριφορές εκδηλώθηκαν και στα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων, όπου εκατοντάδες κόσμου στήνονταν για αρκετές ώρες έξω από τα καταστήματα για να προμηθευτούν το τελευταίο μοντέλο του iphone παρότι πωλούνταν σε αρκετά τσουχτερές τιμές.
Με δεδομένο πως μπροστά μας έχουμε να ανέβουμε και πάλι έναν «Γολγοθά», προκειμένου να ανακάμψουμε από τις επιπτώσεις της Covid-19 στην οικονομία, καλό θα ήταν να ξαναδούμε το θέμα της αλληλεγγύης. Να ξαναδούμε τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να τους στηρίξουμε, στο βαθμό και ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Δεν πρέπει επουδενί να ξαναζήσουμε τέτοια περιστατικά, όπως του 9χρονου κοριτσιού στο «νησί των Ιπποτών».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μάντζος: Αναιτιολόγητη η αποχή της Ελλάδας από την απόφαση της Γ.Σ. ΟΗΕ για ανθρωπιστική στήριξη της Γάζας
- Τέως βασιλική οικογένεια: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας
- Εξάρχεια: Λιβανέζος χτύπησε απρόκλητα γυναίκα – Είχε επιτεθεί και σε άλλη τον Ιούνιο
- Πάτρα: Φωτιά στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας