• Πολιτική

    Νέο προκλητικό άρθρο προπαγάνδα από την Daily Sabah: Διερωτάται «γιατί οι Ευρωπαίοι πρέπει να κουβαλούν το βάρος της Ελλάδας;»

    Δύο σημαίες της Τουρκίας μπροστά από κτήρια της Κωνσταντινούπολης


    Ένα άκρως «επιθετικό» κείμενο κατά της Ελλάδας δημοσιεύει η αγγλική έκδοση της τουρκικής Daily Sabah, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα«βάρος για τους πολίτες της ΕΕ».

    Το κείμενο, το οποίο φέρει την υπογραφή του Yahya Bostan, εκφράζει την έντονη ενόχληση που επικρατεί σε κύκλους της Τουρκία για την πρόταση της Κομισιόν να διαθέσει πακέτο στήριξης 32 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία. Μάλιστα ο Τούρκος αρθρογράφος βγάζει όλο του το κόμπλεξ κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δημιουργεί  «μηδενικής προστιθέμενης αξίας προϊόντα» και χρέη.

    «Αν ήμουν Γερμανός πολίτης ή Γάλλος, θα αναρωτιόμουν για πόσο ακόμα πρέπει να κουβαλάω το βάρος της Ελλάδας. Καθώς τα κράτη μέλη χάνουν την πίστη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία ετοιμάζεται να φύγει και οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στα εθνικά τους συμφέροντα και όχι τους κοινούς στόχους, αυτό το ζήτημα θα ήταν ακόμη πιο σημαντικό. Πράγματι, η Ελλάδα έχει τεράστιο κόστος για την ΕΕ – κόστος που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι με τους φόρους τους.

    Αν και η Ελλάδα δημιουργεί μηδενικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας για την ΕΕ, δημιουργεί δύο ξεχωριστά χρέη. Το οικονομικό κόστος της χώρας χρονολογείται από την πιο πρόσφατη οικονομική κατάρρευση. Μεταξύ 2010 και 2018, η ΕΕ δάνεισε [ΣτΜ: στην Ελλάδα] 274 δισεκατομμύρια ευρώ για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, ο δείκτης χρέους προς έσοδα της Ελλάδας αυξήθηκε στο 180%. Μετά από οκτώ χρόνια δανεισμού από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Αθήνα έχει γίνει σταθερή οικονομικά;», αναρωτιέται ο Bostan, o οποίος στη συνέχεια κατακρίνει την Κομισιόν για την πρότασή της για την Ελλάδα.

    «Το Ταμείο πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα απλά και μόνο για να διατηρήσει σε λειτουργία την οικονομία της. Για να είμαστε σαφείς, αυτή η αξιολόγηση προηγήθηκε της πανδημίας COVID-19, η οποία θα επηρεάσει σοβαρά την Ελλάδα λόγω περιορισμών στον τουρισμό, όπου ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 80% της οικονομίας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσοστό ανεργίας της χώρας θα αυξηθεί από 17% σε 20% το 2020, ο λόγος χρέους προς εισόδημα σε 196% και η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10%. Σε απλά Αγγλικά, ο μέσος πολίτης της ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για να σώσει την Ελλάδα, η οποία φαίνεται ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομία της».

    Στη συνέχεια ο Bostan αφήνει στην άκρη την οικονομία και στρέφεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζοντας πως για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο ευθύνονται οι κινήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν σέβεται τα… δικαιώματα της Τουρκίας. Μάλιστα, ο Τούρκος αρθρογράφος φέρεται πεπεισμένος πως η στάση αυτή της Ελλάδας ευθύνεται για την προβληματική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ!

    «Τα προβλήματα της Ελλάδας με τους γείτονές της κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για την Ένωση», αναφέρει και προχωρά σε μια ανάλυση, αναμασώντας την τουρκική προπαγάνδα, εκφράζοντας μάλιστα την έντονη δυσφορία του για την συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που χαρακτηρίζει «τεράστιο λάθος», παραδεχόμενος έτσι την ήττα της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο σε αυτό το σημείο.

    «Το κυπριακό ζήτημα υπήρξε μόνιμο σημείο παραμονής στις Τουρκο-Ελληνικές σχέσεις για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Το 2004, τότε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν διευκόλυνε με επιτυχία τις διπλωματικές συνομιλίες, οι οποίες οδήγησαν σε δημοψήφισμα επανένωσης.

    Αν και η τουρκική πλευρά υποστήριξε το σχέδιο, οι Ελληνοκύπριοι άσκησαν βέτο στη συμφωνία για να συνεχίσουν την κρίση. Μετά από αυτό το δημοψήφισμα, η ΕΕ παραδέχθηκε τους Ελληνοκύπριους ως μοναδικό αντιπρόσωπο του νησιού – ένα τεράστιο λάθος. Έτσι, η Ένωση έγινε συμβαλλόμενο μέρος στην κυπριακή διαμάχη και αναγκάστηκε να επωμιστεί το πολιτικό της βάρος. Μέρος αυτής της επιβάρυνσης ήταν η επακόλουθη πίεση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν έκτοτε να επιλύσουν τα προβλήματά τους με την Τουρκία μέσω της ΕΕ. Αυτή η πολιτική εμβαθύνει τα διάφορα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ », αναφέρει.

    Φυσικά από την κριτική του δεν λείπουν και οι πρόσφατες διαφωνίες για τις οικονομικές ζώνες και τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ξανά την τουρκική προπαγάνδα που εμφανίζει την Άγκυρα σαν αμυνόμενη απέναντι στην «ελληνική προκλητικότητα», για να δικαιολογήσει την σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το ψευδοσύμφωνο με τη κυβέρνηση της Τρίπολης.

    Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιο πρόσφατα, υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χωρίσουν αυθαίρετα την Ανατολική Μεσόγειο σε δύο κομμάτια, να χαράξουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες για τον εαυτό τους και να μειώσουν τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας σε μια μικρή περιοχή. Η Τουρκία ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσπάθειες υπογράφοντας παρόμοια συμφωνία με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και κάνοντας γεωτρήσεις στην Κύπρο. Ακολούθησε συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών για διεκδίκηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κλιμάκωσαν μια κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ειρηνικά μέσω διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, σε ένα πρόβλημα για την ΕΕ».

    «Οι κινήσεις της Τουρκίας είχαν πολλές συνέπειες για τον οργανισμό. Πρώτον, η εχθρική πολιτική της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων αποσταθεροποίησε την Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, ο αγωγός EastMed έπρεπε να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες της Ελλάδας να συγκρατήσει την Τουρκία, ωστόσο, οδήγησαν στην τουρκική αντίδραση και υπονόμευσαν τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου», συνεχίζει.

    «Σήμερα, υπό το φως της συνθήκης Τουρκίας-Λιβύης, απαιτείται η έγκριση της Τουρκίας για την ολοκλήρωση αυτού του έργου – το οποίο είναι απίθανο να δώσει λόγω της ελληνοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής επιθετικότητας», υποστηρίζει ο Τούρκος αρθρογράφος, ενώ επιτίθεται στην Ελλάδα και για την στάση της στον εμφύλιο της Λιβύης:

    «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη Ρωσία και την Αίγυπτο στο Λιβυκό θέατρο λόγω των αδιάκοπων προβλημάτων της με την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η Αθήνα εργάζεται για να ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας σε μια περιοχή που τυχαίνει να είναι κρίσιμη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Για να προσθέσουν προσβολή στον τραυματισμό, οι Έλληνες υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία του Βερολίνου προωθώντας τα ρωσικά συμφέροντα στη Λιβύη», αναφέρει.

    Ο Bostan καταλήγει το κομπλεξικό του δημοσίευμα με μια ερώτηση προς τους Ευρωπαίους: «Δεν θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να ρωτούν γιατί δέχονται μια τέτοια συμπεριφορά;».



    ΣΧΟΛΙΑ