ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μία πρωτόγνωρη ύφεση γνώρισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας της αναστολής δραστηριότητας της αγοράς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ αναμένεται να ανακάμψει το 2021 και μάλιστα με ιδιαίτερη δυναμική, καθώς εκτιμάται ότι θα επιτύχει ρυθμό ανάκαμψης της τάξεως του 11%.
Η Ελλάδα θα εμφανίσει την μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και όχι μόνο το 2020, καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση της τάξεως του -16%, σύμφωνα με την Unicredit, ποσοστό βελτιωμένο σε σύγκριση με το -18,6%, που προέβλεπε σε προηγούμενη του έκθεση ο ιταλικός χρηματοπιστωτικός όμιλος.
Ταυτόχρονα, όμως, η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ανακάμψει το 2021 με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 11%, με τη βαθιά ύφεση για το 2020 να αποδίδεται σαφώς στην αναμενόμενη πτώση τόσο για τον κλάδο του τουρισμού, όσο και γι’ αυτόν των μεταφορών και κυρίως των ναυτιλιακών.
Η βελτίωση της εκτίμησης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, για το 2020 αποδίδεται την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, με συρρίκνωση κάτω του 2% σε τριμηνιαία βάση, σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο της ευρωζώνης όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -3,6%.
Ο ιταλικός όμιλος αναφέρει ότι, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου ύφεση, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και οδήγησαν σε σχεδόν πλήρη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Πέραν του τουρισμού και της ναυτιλίας, και οι εξαγωγές αναμένεται ότι έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα, ενώ ήδη έχει χαθεί ένα μέρος της τουριστικής σεζόν. Με δεδομένο ότι η κανονική τουριστική δραστηριότητα θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι οι κρατήσεις θα είναι πολύ λιγότερες, με πρόβλεψη ότι τα έσοδα θα μειωθούν κατά 50% φέτος.
Πάντως, η Unicredit φροντίζει να δώσει τα εύσημα και στην κυβέρνηση, τόσο για τη διαχείριση της κρίσης, όσο και για τα μέτρα στήριξης που προώθησε, ενώ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλλει την πιθανότητα εφαρμογής δημοσιονομικών μέτρων και το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να πείσει τους δανειστές ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 2%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα