• LIFE&STYLE

    Υπάρχουν και οι νέοι που λένε όχι στην μανία του Facebook και των social media

    • NewsRoom


    Όταν ένας 14χρονος ήθελε να μάθει τι κάνουν οι φίλοι του ή πώς πέρασαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έκανε κάτι ριζοσπαστικό: Τους ρώτησε! Σε αντίθεση με τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, ο 14χρονος δεν είναι στα social media, δεν κάνει scroll down στα προφίλ τους και τις φωτογραφίες τους σε Facebook και Instagram και όπως εξυπακούεται ο ίδιος δεν έχει δεν καν προσωπικό λογαριασμό σε Facebοok Snapchat ή Instagram. «Δεν χρειάζομαι τα social media για να μένω σε επαφή με τους φίλους μου», δηλώνει περήφανα. Αλήθεια όμως πόσα παιδιά – έφηβοι είναι σε θέση να που ν το ίδιο;

    Σύμφωνα με έρευνα από το κέντρο ερευνών,  Pew Research Center, το 92% των Αμερικανών εφήβων (ηλικίας 13-17χρόνων) συνδέονται κάθε μέρα στο internet, εκ των οποίων το 24% είναι συνεχώς online. Το 71% είναι στο Facebook και το 50% στο Instagram και το 41% χρησιμοποιεί το Snapchat. Ο μέσος έφηβος, σύμφωνα με την έρευνα, έχει 145 φίλους  στο Facebook και 150  followers στο Instagram.

    tech

    Επιπρόσθετα, όπως συμπεραίνεται, όσοι απέχουν από το Facebook και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τεχνοφοβικοί. Τουναντίον, έχουν κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, συνήθως μέσω sms. Είναι γνώστες του internet και των social media, απλά δεν τους αρέσουν και δεν εθισμένοι στον απίθανο κόσμο της νέας επικοινωνίας.

    Τι συμβαίνει όταν ένας νέος δεν θέλει να ζήσει σε αυτόν τον κόσμο; Η σημερινή νεανική κουλτούρα θεωρεί ως αυτονόητη τη σύνδεση στα social media και όποιος δεν απέχει θεωρείται αντικοινωνικός ή ακόμα και περιθωριακός.

    Όταν όμως οι φίλοι τους “χαζεύουν” όλη τη μέρα μπροστά από μια οθόνη, εκείνοι αναρωτιούνται, τι κάνουν τόσες ώρες απορροφημένοι σε μια εικονική πραγματικότητα. Βέβαια όσοι απέχουν από τα social media αποτελούν μειοψηφία στον κύκλο των συνομηλίκων τους καθώς οι περισσότεροι έφηβοι πλέον  διαθέτουν λογαριασμό είτε στο Facebook, είτε στο Instagram, στο Twiter αλλά και στο Snapchat.

    «Οι έφηβοι, είναι απορροφημένοι και σπαταλούν αρκετές ώρες στo Internet μαζεύοντας likes… το θεωρώ ανούσιο», λέει μια 19χρονη για να συμπληρώσει: «Προτιμώ να βλέπω τους φίλους μου από κοντά, παρά να μιλήσω μαζί τους στο Twitter. Δεν θέλω να περνάω τον χρόνο μου σε έναν ψεύτικο κόσμο, αλλά στην πραγματική ζωή.»

    internet

    Για τους περισσότερους εκπροσώπους αυτή της μειοψηφίας, η επαφή “πρόσωπο με πρόσωπο’’ δεν μπορεί ούτε καν να συγκριθεί με αυτή μέσω Facebook ή Instagram.

    Επιπλέον, οι γονείς αισθάνονται πιο ήσυχοι, όταν τα παιδιά τους επιλέγουν να απέχουν από τα social media, αποφεύγοντας τους κινδύνους του Internet και το εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των κινδύνων αυτών, είναι το cyberbullying, όπως και η τάση πολλών νέων να ανταγωνίζονται, να συγκρίνουν και να αντιγράφουν όχι μόνο τους συνομήλικους τους, αλλά και celebrities -τα σύγχρονα “είδωλα” της σημερινής εποχής- σε μια μάταια προσπάθεια να ζήσουν τη λαμπερή ζωή τους.

    Τέλος άλλη μία επικίνδυνη εξάρτηση είναι αυτή που χαρακτηρίζει -ολοένα και περισσότερο- τα νέα κορίτσια ανάλογα με πόσους φίλους έχουν στα social media, καθώς πιστεύουν ότι διαρκώς κρίνονται από τα συνομήλικα κορίτσια για την εμφάνιση τους, για το πόσους φίλους έχουν και γενικά για τη ζωή τους.

    Πολλοί έφηβοι, που απέχουν από τα social media, θεωρούν ότι οι συνομήλικοι τους δεν έχουν όρια στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η Ms. Silk αναφέρει πως: “Αν έχω να πω κάτι σημαντικό στους φίλους μου, θα τους καλέσω. Ο Brian O’Neill τονίζει πως: “Δεν θα χρησιμοποιούσα τα social media, εκτός αν υπήρχε μεγάλη ανάγκη. Δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα το καινούργιο ή το δημιουργικό στα social media. Σε 10 χρόνια η μανία των social media θα έχει τελειώσει. Όλοι θα βρουν έναν διαφορετικό τρόπο να περνούν το χρόνο τους.”

    Μάλλον ο Zuckerberg, δεν είχε στο νου του την έρευνα αυτή,  όταν έκανε το πολύ πετυχημένο facebook.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/article-social-media-pos-ta-chrisimopioun-ellines/20527



    ΣΧΟΛΙΑ