Όταν ο ορκωτός λογιστής προειδοποιεί για την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης όχι απλώς έχει σημάνει συναγερμός, αλλά εκπέμπονται σήματα καπνού και ακολουθούνται πρωτόκολλα SOS.

Ο λόγος για τις εκδόσεις Λιβάνης, που από την πέμπτη κιόλας σελίδα της οικονομικής έκθεσης της εισηγμένης που εδώ και τέσσερα χρόνια (σ.σ. για την ακρίβεια από τις 15 Απριλίου 2016) βρίσκεται στην κατάσταση των εταιρειών που οι μετοχές τους βρίσκονται σε επιτήρηση, ο ορκωτός νίπτει τας χείρας του και προειδοποιεί το επενδυτικό κοινό:

«Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 12.26 των οικονομικών καταστάσεων όπου περιγράφεται ότι τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας κατά τις 31/12/2019 είναι αρνητικά, ενώ υφίστανται και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές. Οι συνθήκες αυτές υποδεικνύουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Όπως αναφέρεται στην παραπάνω σημείωση 12.26 των οικονομικών καταστάσεων, στις 31/10/2019 η εταιρεία υπέβαλλε αίτηση στο πλαίσιο του Ν. 4469/2017 περί «Εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», για την αναδιάρθρωση των οφειλών της. Κατόπιν της υποβολής της, η αίτηση αυτή κοινοποιήθηκε στις πιστώτριες τράπεζες. Η αξιολόγηση της παραπάνω αίτησης ευρίσκεται σε εξέλιξη. Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εταιρείας που έχει εκπονήσει η Διοίκηση για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της, το οποίο στηρίζεται στην προϋπόθεση της επιτυχούς εκδίκασης της παραπάνω αίτησης υπαγωγής στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων».

Αυτά, ενώ προκύπτει από την τελική γραμμή περιορισμός σχετικά των ζημιών και βελτίωση των πωλήσεων, το σύνολο του δανεισμού είναι βραχυπρόθεσμος, 15,249 εκατ. ευρώ από 15,17 εκατ. ευρώ το 2018, αλλά και επιδείνωση των αρνητικών πια ιδίων κεφαλαίων σε 12,2 εκατ. ευρώ από 11,486 εκατ. ευρώ.

Οι δε πωλήσεις εμφανίζουν μικρή αύξηση σχεδόν 127 χιλιάδων ευρώ σε 3,384 εκατ. ευρώ από 3,257 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν σε 808.740 ευρώ από 1,476 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, διαβάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα συνειδητοποιεί κανείς ότι η εφημερίδα Νέα Σελίδα που ανήκε στον ιδιοκτήτη κ. Ηλία Λιβάνη έκλεισε διότι χρωστούσε στις εκδόσεις Λιβάνη 1,3 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι αμοιβές του Δ.Σ. παραμένουν σταθερές σε σχέση με το 2018 στις 70.432 ευρώ.