Διευθυντή για πρώτη φορά από την ίδρυσή του θα αποκτήσει το Μουσείο Ακρόπολης, ύστερα από την πολυαναμενόμενη προκήρυξη της θέσης, που ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη από το βήμα του μουσείου.  «Ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του», ανέφερε μάλιστα η υπουργός, δεδομένου ότι τέτοιες διαδικασίες απαιτούν πολύ χρόνο.

Συγκεκριμένα η Πρόσκληση Ενδιαφέροντος  θα είναι διεθνής, θα μπορεί δηλαδή να θέσουν υποψηφιότητα επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αρκεί φυσικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και οι οποίες δεν είναι ακόμη γνωστές επακριβώς. Κι αυτό γιατί η προκήρυξη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε η κυρία Μενδώνη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Μουσείο Ακρόπολης, η διαδικασία είχε αρχίσει πριν από την πανδημία σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΔΣ του μουσείου, καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή. Ήδη άλλωστε έχει  επιλεγεί  και δημοσιοποιηθεί η απόφαση για τη συγκρότηση της διεθνούς επταμελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και εν τέλει με την ανάδειξη του Γενικού Διευθυντή. Επίσης από το τέλος Μαρτίου έχει βγει και η απόφαση, με την οποία έγινε αποδεκτή από το ΥΠΠΟ η πρόταση του ΔΣ για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο διευθυντής.

«Είχα παρακαλέσει τον πρόεδρο, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας και θα υπήρχε πρόβλημα στους υποψηφίους να συγκροτήσουν τους φακέλους τους, να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία μόλις έχει κατά κάποιο τρόπο αποκατασταθεί η κανονικότητα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς φιλοδοξούμε να υπάρχουν υποψηφιότητες και από το εξωτερικό», όπως είπε η κυρία Μενδώνη. Και αυτό έγινε.

«Τώρα πλέον η διαδικασία μπορεί να αρχίσει, άλλωστε θα υπάρχει αναγκαίος χρόνος τεσσάρων μηνών, προκειμένου οι υποψήφιοι, Έλληνες και ξένοι καταθέσουν τους φακέλους τους και να αναλάβει από κει και πέρα η Επιτροπή», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Η επιτροπή αποτελείται από τον κ. Δημήτρη Παντερμαλή (ως πρόεδρο) και μέλη τους: Μανόλη Κορρέ, αρχιτέκτονα, ακαδημαϊκό. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, αρχαιολόγο, ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Πέτρο Θέμελη, αρχαιολόγο, ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Alain Pasquier, αρχαιολόγο, ακαδημαϊκό, πρώην διευθυντή του τμήματος Ελληνικών Ρωμαϊκών και Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου. Massimo Osanna, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο «Federico II» της Νάπολης, Γενικό Διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηία.  Andreas Scholl, αρχαιολόγο, διευθυντή στο Antikensammlung, Staatliche Museen στο Βερολίνο και στο Μουσείο της Περγάμου.