Ξέσπασε η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά με αφορμή τις κυβερνητικές αντιδράσεις για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου, στον απόηχο και της παρέμβασης της Κομισιόν στο θέμα. Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά κυβερνητικών στελεχών και του φιλοκυβερνητικού Τύπου, κάνοντας λόγο αυτόκλητους υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας και υπέρ-πατριώτες!
Με αφορμή τη σχετική απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την Κομισιόν και δηλώσεις συναδέλφων όπως αυτή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, η Αννυ Ποδηματά υπογραμμίζει πως η υπόθεση των στατιστικών στοιχείων για το χρέος και το έλλειμμα υπόκειται σε αυστηρούς κοινοτικούς κανόνες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρείται ως “εσωτερική μας υπόθεση” και αντίστοιχα “ούτε η παρέμβαση Κομισιόν στην υπόθεση Γεωργίου/ ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά μας”.
Το θέμα δεν είναι ο Γεωργίου, καταλήγει στη δήλωση-ξέσπασμα η πρώην ευρωβουλευτής, «το θέμα είναι ότι ξεφτιλίζετε τη χώρα και την παρουσιάζετε ως τριτο-κοσμική, εμφανιζόμενοι τάχα ως υπερασπιστές της εθνικής κυριαρχίας και υπέρ-πατριώτες! Ντροπή πια»!
Τη δήλωση της κ. Ποδηματά ανήρτησε και στο δικό του προφίλ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν επικεφαλής τη πολιτικής πρωτοβουλίας Επόμενη Ελλάδα, Γιάννης Ραγκούσης, με την επισήμανση ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή και επί διακυβέρνησης Καραμανλή (το 2009) είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ΕΥΠ, ενώ σήμερα είναι υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Μετά την παρέμβαση της Επιτροπής κατά της δίωξης του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου (βλ. πιο κάτω), ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγόρησε ευθέως τις Βρυξέλλες ότι φθάνουν στο σημείο να ζητούν από την κυβέρνηση να παρέμβει στη Δικαιοσύνη.
«Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο υπουργός.
Είχε προηγηθεί η δήλωση της αρμόδιας Επιτρόπου για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, Μαριάν Τίσεν, με την οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει -με το πλέον σαφή τρόπο- ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο.
Γνωστοποίησε μάλιστα πως έχει σταλεί επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστούν οι υπόνοιες για τα στοιχεία, ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Η Επίτροπος δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει ότι παρερμηνείες για τα στατιστικά που σχετίζονται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων, μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής έχει ως εξής:
«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.
Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: “Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας.
Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat”.
Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο».
Στην επιστολή της Κομισιόν απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών, εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της Ε.Ε. προς το πρόσωπό του, τονίζοντας ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση – κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός – τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έλαβε χθες το απόγευμα επιστολή από την Κομισιόν, στην οποία εκφράζεται η ανησυχία για την εκ νέου παραπομπή για κρίση στο Συμβούλιο Εφετών του πρώην Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Ο Υπουργός Οικονομικών, ανταπάντησε σήμερα με επιστολή προς την Κομισιόν, στην οποία εκφράζει την έκπληξή του, για τον λόγο που εστάλη σε αυτόν, επιστολή που αφορά υπόθεση από το 2010 και εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη. Στην επιστολή, η Κομισιόν διατυπώνει την πάγια αρχή της, να μην σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Μια αρχή την οποία και συμμερίζεται και ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Εντούτοις, παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ αυτής της αρχής και της προτροπής στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα. Ο Υπουργός Οικονομικών, στην επιστολή του, εξέφρασε την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο Υπουργός), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της. Ο Υπουργός Οικονομικών, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, δεν έχει λάβει από την Κομισιόν έκθεση που να τεκμηριώνει πρόβλημα σε σχέση με την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στην αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, σέβονται τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης. Όσον αφορά συγκεκριμένα την ΕΛΣΤΑΤ, όλοι έχουν αξιολογήσει θετικά και τη διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου και την ανεξάρτητη λειτουργία του μετά την τοποθέτησή του».
Το Μαξίμου πάντως δηλώνει ότι το θέμα «δεν αφορά την κυβέρνηση» «Η κυβέρνηση δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος – πρόκειται για πόλεμο δικαίωσης Παπανδρεϊκών – Καραμανλικών που επηρεάζει και τις ισορροπίες στη ΝΔ», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, παίρνοντας αποστάσεις.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί «σκληρή και αποστομωτική απάντηση απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις τόσο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όσο και διαχρονικά της Νέας Δημοκρατίας» -μεθοδεύσεις που όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, «για μια ακόμη φορά δυστυχώς βρήκαν ‘ευήκοα ώτα’ με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την αναπομπή της υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου».
«Τα στατιστικά στοιχεία που παρήχθησαν την περίοδο 2010-2015 δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, όπως και την απάντηση Τσακαλώτου σε αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Σε κάθε περίπτωση το “αγκάθι” με την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ/Γεωργίου κινδυνεύει να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις για την κυβέρνηση. Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, είναι η δήλωση της Επίτροπου Τίσεν σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», όπου αφού στέλνει σαφές μήνυμα στην Αθήνα να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, προσθέτει με νόημα ότι το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και έχει ήδη μπει στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/giannis-dragasakis-sinthikes-epivalloun-ti-diamorfosi-enos-parallilou-trapezikou-sistimatos/69419
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%