Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκεται η ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, μέσω ενός σχεδίου που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), για τα οικονομικά της υγείας μετά την πανδημία.

Ήδη βρίσκονται στον «πάγο» επενδυτικά πλάνα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι διεθνείς εταιρείες αναζητούν κίνητρα για να επενδύσουν στη χώρα μας. Η φαρμακευτική βιομηχανία στο σύνολό της ζητά ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, το οποίο μπορεί να διαμορφωθεί με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και προβλεψιμότητα.

Η υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και επιστροφών (clawback), με τα ποσά να αγγίζουν το 70% των πωλήσεων τους τα τελευταία έτη, αποτελεί φλέγον ζήτημα, καθώς όχι μόνο είναι τροχοπέδη στα αναπτυξιακά τους σχέδια, αλλά απειλεί και τη βιωσιμότητά τους, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την εξασφάλιση απαραίτητων θεραπειών για τους ασθενείς, όπως διαχρονικά τονίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επεσήμανε το πρόβλημα του ελλιπούς δημόσιου προϋπολογισμού για το φάρμακο, το οποίο οδηγεί στα «εξωπραγματικά», όπως χαρακτηριστικά είπε, ποσά clawback.

«Τα στοιχεία του 2019 και οι εκτιμήσεις για το 2020 είναι εκτός πραγματικότητας, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμες επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση της βιομηχανίας, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή, ξεπερνά το 1,7 δις ευρώ για το 2019, ενώ οι εκτιμήσεις για το 1ο τρίμηνο του 2020 δείχνουν επιπλέον αύξηση κατά 45%. Ακόμα και οι μνημονιακές δεσμεύσεις προέβλεπαν μείωση κατά 30% κατά την τελευταία τριετία, στόχος που δεν επετεύχθη, ενώ οι ίδιοι οι θεσμοί κάνουν πλέον λόγο για ηθικό κίνδυνο από τη συνεχώς αυξανόμενη πορεία του», σημείωσε ο κος Γιαννακόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να πάρει το μερίδιο που της αναλογεί από το πακέτο των 32 δις της ΕΕ. «1% ζητάμε. Νομίζω πως ήρθε η ώρα να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Η μείωση του clawback είναι επιτακτική», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ.

Ειδική αναφορά έκανε στο λεγόμενο «επενδυτικό clawback», που αφορά στον συμψηφισμό των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδύσεις, τονίζοντας την πρόθεση του κλάδου να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς προς μία κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.

«Θα πρέπει να ενισχυθεί δραστικά το ποσό συμψηφισμού του clawback με τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, σε R&D και εξοπλισμό για τις παραγωγικές μονάδες, με απλοποίηση των διαδικασιών. Οι σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα δημιουργούν προστιθέμενη αξία που μένει και επανεπενδύεται. Η φαρμακοβιομηχανία και θέλει και μπορεί να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για να διαμορφωθεί μία φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, ως σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αξιοποιηθούν και τα κονδύλια του πακέτου στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η φαρμακοβιομηχανία να έχει τη θέση που της αναλογεί στο σχέδιο ανάπτυξης που θα καταθέσει η χώρα μας», σημείωσε ο κος Γιαννακόπουλος.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κλάδου, ο υφυπουργός υγείας, επεσήμανε ότι η χώρα εξέρχεται από μια μακροχρόνια κρίση, που έχει οδηγήσει στη συσσώρευση πολλών στρεβλώσεων στο σύστημα, για τις οποίες έχουν ήδη γίνει νομοθετήσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Ειδικά όσον αφορά στο clawback ο κος Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταφέρει να το εξορθολογίσει, να το μειώσει ή ακόμα και να το εκμηδενίσει, χρησιμοποιώντας τα “εργαλεία” τα οποία έχουν νομοθετηθεί. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν αφενός τη βιωσιμότητα του κλάδου, αφετέρου την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, ωστόσο τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να είναι“win-win” λύσεις, ώστε να κερδίζει και το κράτος και οι φαρμακευτικές εταιρείες και όλοι οι πάροχοι που συμμετέχουν στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Γνωρίζουμε το πρόβλημα, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, γνωρίζουμε πώς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία για το σύστημα υγείας, προκειμένου να αναταχθεί και να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις που τόσα χρόνια το ταλανίζουν και να υπάρξει και αυτή η αναπτυξιακή διάσταση. Το φάρμακο πέρα από κοινωνικό αγαθό, που συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην θεραπεία πάρα πολλών νοσημάτων, έχει και μία αναπτυξιακή διάσταση. Είμαστε μια κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη φαρμακοβιομηχανία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.