ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι μία τεράστια ευκαιρία και για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, Alpha, Πειραιώς και Εθνική να «επιβιβαστούν» στο όχημα του Ηρακλή, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο mononews.gr.
Αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν το σχέδιο «Ηρακλής» ως μία συστημική και κυρίως ρεαλιστική λύση, που απαλλάσσει τις συστημικές τράπεζες από προβληματικά δάνεια ύψους 30δις ευρώ.
Προς το παρόν λοιπόν, τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία, αναφέρουν πως είναι πρόωρη η όποια συζήτηση σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, αφού θα πρέπει πρώτα να μετρηθούν συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα ο κ. Ενρία σημείωσε πως οι τράπεζες σήμερα είναι κεφαλαιακά πιο ισχυρές –σε σχέση με την κρίση του 2008- και ότι τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που έχουν δημιουργήσει επαρκούν, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα υγειονομικής κρίσης.
«Ο Ηρακλής απέδειξε ότι λειτουργεί εν μέσω της κρίσης. Και οι συνθήκες που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκές», λέει ο κ. Ζαββός και αναφέρεται σε πέντε σημεία υπεροχής του σχεδίου Ηρακλής, που είναι:
1ον: Η μηδενική στάθμιση κινδύνου που έχει το senior ομόλογο.
2ον: Απαιτεί rating BB-
3ον: H χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund), θα βελτιώσει τις μακροοικονομικές συνθήκες και θα έχει αντανάκλαση στις τιμές των ακινήτων. Συνεπώς μία επένδυση στον Ηρακλή θα αποφέρει σύντομα υπεραξίες στον επενδυτή, λόγω του χαρτοφυλακίου ακινήτων.
4ον: Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου δείχνει η αγορά βαίνει βελτιούμενη και προσεγγίζει τα προ covid επίπεδα.
5ον: Το σχέδιο Ηρακλής υποστηρίζεται από το ελληνικό δημόσιο.
Για αυτούς τους λόγους σημειώνει ο κ. Ζαββός θα πρέπει οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες να βιαστούν να συμμετάσχουν στον Ηρακλή. Και επαναλαμβάνει πως στο συγκεκριμένο σχέδιο το κόστος το επωμίζεται ο επενδυτής και όχι ο Έλληνας φορολογούμενος.
Στο μεταξύ τις επόμενες μέρες-μέχρι τις 20 Ιουνίου- αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Κάνουμε ένα βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου το κύρος του οποίου είχε τρωθεί από το σκάνδαλο της Folli Follie.
Πρέπει να ανατάξουμε την χρηματιστηριακή μας αγορά, ώστε να είναι πραγματική πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις εισηγμένες εταιρείες, λέει ο κ. Ζαββός. Για να υπάρξει πλήρης εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι απαραίτητη η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος.
Δίνουμε λοιπόν έμφαση στην καταλληλότητα (fit & profit) των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.
Οι ποινές θα είναι πιο αυστηρές για τους ορκωτούς ελεγκτές και λογιστές, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος και να «μην κλείνουν τα μάτια».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είναι πλήρως στελεχωμένη με κατάλληλο προσωπικό και με εξουσίες ελέγχου.