Είναι άγνωστο αν ο Ανδρέας Καρέλιας και ο αδελφός του Στάθης, βασικοί μέτοχοι και διοικητικοί ηγέτες της ιστορικής, καλαματιανής καπνοβιομηχανίας, έχουν εντρυφήσει στη… θεωρία των πιθανοτήτων. Και ειδικότερα στο αποκαλούμενο «παράδοξο των γενεθλίων», που τυχαίνει να αφορά και τους ίδιους. Καθότι έχουν γεννηθεί την ίδια ημερομηνία, με διαφορά τριών ετών…

Ο πρωτότοκος Ανδρέας, ο οποίος κατέχει τη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Καρέλια» αντίκρυσε το φως του κόσμου στις 31 Οκτωβρίου του 1966. Επίσης 31 Οκτωβρίου, αλλά του 1969, έχει γεννηθεί ο αδελφός του Στάθης. Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας.

Το να συμβεί μια οικογένεια να αποκτήσει δύο παιδιά, αγόρια και τα δύο και να γεννηθούν μάλιστα την ίδια μέρα του έτους, οι πιθανότητες είναι μία στις… 1.460. Κάτι που καταφανώς πέρα από το… φιλολογικό, δεν έχει το παραμικρό, πρακτικό αντίκρισμα, στον τρόπο με τον οποίο τα δύο αδέλφια διοικούν την καπνοβιομηχανία. Κινούμενα με ορθόδοξες και αποτελεσματικές, επιχειρηματικές συντεταγμένες, χωρίς φυσικά  να επαφίενται στους «νόμους» των πιθανοτήτων.

Πλάι στον 54χρονο σήμερα Ανδρέα και τον 51 ετών αδελφό του Στάθη, βρίσκεται η 84χρονη μητέρα τους Βικτωρία, σύζυγος του αείμνηστου ιστορικού ηγέτη της καπνοβιομηχανίας Γιώργου Καρέλια. Η οποία είναι πρόεδρος της εταιρείας και συνάμα πρόεδρος και του ομώνυμου κοινωφελούς ιδρύματος στην Καλαμάτα.

Αναμφίβολα, η παρούσα Διοίκηση της εταιρείας είναι εκείνη που πρωτίστως πιστώνεται τις θαυμαστές επιδόσεις, όπως τουλάχιστον αυτές καταγράφονται μέσα στην τελευταία δεκαετία. Όπου τα  συνολικά ,καθαρά κέρδη της «Καρέλια» ανέρχονται στα 530 εκατ. ευρώ,  τα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί (μαζί με αυτά που επίκεινται να δοθούν) ανέχονται στα 249,9 εκατ. ευρώ προ φόρων ή 215,1 εκατ. μετά από φόρους , ενώ στο ίδιο διάστημα της 10ετίας, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει γίνει 4,5 φορές μεγαλύτερη. Φτάνοντας σήμερα να αποτιμάται στα 795 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, με την καπνοβιομηχανία να έχει 409 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» στην άκρη ( καταθέσεις, διεθνή αμοιβαία και διεθνή ομόλογα)  χωρίς μάλιστα να βαρύνεται καθόλου με τραπεζικό δανεισμό.

Θα περίμενε ίσως κάποιος, ότι μέσα από αυτόν τον χορό  των εκατομμυρίων, η Διοίκηση θα φρόντιζε να προικίσει τον εαυτό της, με αντίστοιχους λαμπρούς μισθούς και εταιρικές παροχές. Κάτι που όμως δεν συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Ίσως γιατί και η νεότερη γενιά της οικογένειας των Καρέλια ακολουθεί το δρόμο του «παλαιού χρήματος», αποφεύγοντας να εκτραπεί  σε «μονοχοφαγίες» που στιγματίζουν ορισμένους από τους νεόκοπους επιχειρηματίες.

Αμοιβές «προσγειωμένες» στη… γήινη πραγματικότητα

Με δεδομένο το μεγάλο επιχειρηματικό εκτόπισμα της καπνοβιομηχανίας, οι αποδοχές του Ανδρέα Καρέλια, του αδελφού του Στάθη, αλλά και της μητέρας τους Βικτωρίας, θεωρούνται απόλυτα προσγειωμένες στη…γήινη πραγματικότητα.

Ο μισθός του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 106.218,68 ευρώ μικτά, που σημαίνει ότι καθαρά μένουν περίπου τα μισά. Αν σε αυτό το ποσό του μισθού προστεθούν και πόροι για δαπάνες (που αφορούν έξοδα μετακινήσεων για τις ανάγκες της εταιρείας), όπως επίσης και οι παροχές ( εταιρικό αυτοκίνητο,  οδηγός και…καπνικά προϊόντα) μαζί με την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, τότε το σύνολο των ετήσιων αποδοχών μεταφράζεται σε 155.052,49 ευρώ. Μικτά πάντα και με βάση τα δεδομένα του 2019.

Αυτά για τον Ανδρέα Καρέλια.  Ενώ για τον αδελφό του Στάθη, ο μισθός είναι 99.137,4 ευρώ ετησίως και μαζί με τις υπόλοιπες παροχές, οι μικτές αποδοχές φτάνουν στα 150.912,86 ευρώ το χρόνο.

Η μητέρα τους Βικτωρία είναι μεν Πρόεδρος της εταιρείας, αλλά δεν έχει μισθό. Τα ετήσια έσοδά της προκύπτουν από τους πόρους για δαπάνες και  τις (μη χρηματικές) εταιρικές παροχές, που κοστολογούνται σε 67.014,39 ευρώ.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της διαχρονικά ζημιογόνου Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, είχε πέρσι συνολικές μικτές αποδοχές 353.908 ευρώ. Εκ των οποίων τα 297.209 ευρώ ήταν ο ετήσιος μισθός του.

Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, που λειτουργεί το χρηματιστήριο της Αθήνας, οι αποδοχές του Διευθύνοντα Συμβούλου Σωκράτη Λαζαρίδη ανήλθαν πέρσι στα 195.354 ευρώ μικτά. Εκ των οποίων ο ετήσιος μισθός ήταν 175.000 ευρώ ( με την εφορία να παίρνει περίπου τα μισά) και τα υπόλοιπα αφορούσαν εταιρικές παροχές.

Ανεξαρτήτως αυτών, το χαρακτηριστικό με την πολιτική αποδοχών της Διοίκησης Καρέλια, είναι ότι αυτές δεν επεκτείνονται και με άλλα, πρόσθετα οικονομικά οφέλη, όπως θα μπορούσε να ήταν ένα έξτρα bonus από κέρδη χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι οι Διοικητικοί ηγέτες της εταιρείας έχουν στόχο τα κερδοφόρα αποτελέσματα, από τα οποία προκύπτουν τα προς διανομή μερίσματα, που μοιράζονται αναλογικά σε όλους τους μετόχους.

Το πολύ χρήμα είναι στα μερίσματα.

Βέβαια, καθώς ο Ανδρέας και ο Ευστάθιος Καρέλιας έχουν κληρονομήσει μεγάλα, μετοχικά ποσοστά  στην καπνοβιομηχανία από τον πατέρα τους ( 21,957% ο πρώτος και 20,974% ο δεύτερος ) έχουν και σημαντικά έσοδα από τις χρηματικές διανομές. Με άλλα λόγια και δύο, θα πάρουν από τα μερίσματα που πρόκειται να διανεμηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, περίπου 11 εκατ. ευρώ προ φόρων. Άλλα 1,9 εκατ. ευρώ περίπου είναι το μερισματικό μερίδιο του ιδρύματος Καρέλια, που έχει το 7,15% των μετοχών της εταιρείας.

Από τα προς διανομή μερίσματα, ένα σημαντικό κομμάτι (περί τα 11,8 εκατ. ευρώ) θα πάει βάσει των μετοχικών ποσοστό που κατέχουν, στην Ιωάννα και τη μητέρα της Μίνα Καρέλια. Οι οποίες βρίσκονται σε πολυετή κόντρα με τους Διοικούντες την εταιρεία, που ανήκουν στο ίδιο γενεαλογικό δέντρο.

Στο Δ.Σ της καπνοβιομηχανίας βρίσκονται πάντως και άλλα δύο, ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη. Πρόκειται για τους Βασίλειο Αντωνόπουλο και τον Βρετανό Robin Joy, οι περσινές αποδοχές των οποίων ήταν 128.216,50  και 135.773,07 ευρώ αντίστοιχα. Εκ των οποίων τα 126.000 ευρώ ήταν ο μικτός ετήσιος μισθός τους. Παραπάνω δηλαδή από εκείνον που είχαν ώς εκτελεστικά μέλη στην εταιρεία οι αδελφοί Καρέλια…

Ο υπερβολικός θόρυβος για τις αποδοχές των εργαζόμενων

 Πάντως, στο τέλος της κάθε χρονιάς, η καπνοβιομηχανία απολαμβάνει συστηματικά μια ανέξοδη διαφήμιση με τα χορηγούμενα bonus  στους εργαζομένους της. Στον ισολογισμό της περσινής χρήσης και με την ένδειξη «λοιπές παροχές» είναι καταγεγραμμένο το κονδύλιο των 729.000 ευρώ. Ήτοι 1.389 ευρώ κατά μέσο όρο για τον κάθε έναν από 525 εργαζόμενους στην εταιρεία.

Στα μικτά έσοδα των οποίων προστίθενται και άλλα 35.950 ευρώ το χρόνο, με βάση τα ανα κεφαλήν μισθολογικά δεδομένα.( Στα 18,874 εκατ. ευρώ η μισθοδοσία του 2019, μη υπολογιζόμενων των εργοδοτικών εισφορών). Παρά ταύτα η γενική αυτή εικόνα κρύβει σημαντικές στρεβλώσεις, καθώς αν αφαιρεθούν οι αποδοχές των 5 μελών του Δ.Σ και των άλλων Διοικητικών- Διευθυντικών στελεχών, τότε οι μέσες ( ανα κεφαλήν) αποδοχές για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, διαμορφώνονται στα 29.967,80 ευρώ ετησίως, μικτά.

Μπορεί αυτό να θεωρείται ένα καλό επίπεδο μέσων αμοιβών, αλλά σίγουρα δεν δικαιολογεί επικοινωνιακές «κορώνες». Διότι τότε ,τι θα έπρεπε να ειπωθεί για τους εργαζόμενους στη Μότορ-Όιλ που έχουν μικτές, ετήσιες αποδοχές της τάξεως των 67.000 ευρώ…