Καταργείται η θέση μέλους που κατείχε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η θέση καλύπτεται από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά και την εταιρική διακυβέρνηση, που σβήνεται και ξαναγράφεται εδώ και οκτώ μήνες, όλα δείχνουν ότι έχει πάρει την άγουσα για την κατάθεσή του στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Αν δεν αλλάξει κάτι, διότι η θέση που διατηρούσε το Χ.Α. στην Κεφαλαιαγορά ήταν θεσμική, θα δοθεί σημαίνων ρόλος στην ΕΛΤΕ, για την οποία επιδιώκεται η αναβάθμιση του ρόλου της μετά τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως της Folli Follie ή, όπως κατέδειξε ο ελλιπής έλεγχος στα οικονομικά αποτελέσματα άλλων εισηγμένων, όπως της MLS, μόλις προσφάτως.

Οι πληροφορίες αναφέρουν -αν κι ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση- ότι τυχόν απόφαση θα ληφθεί με το σκεπτικό ότι το Χ.Α. αποτελεί θυγατρική εποπτευόμενης από την Κεφαλαιαγορά εισηγμένης, της ΕΧΑΕ. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι «fair» η τοποθέτηση στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέλους που ταυτόχρονα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και ασκεί διοίκηση σε άλλη εταιρεία που παρακολουθείται από την Εποπτική Αρχή.

Την ίδια ώρα θεσμοθετούνται βαριά πρόστιμα που θα ξεπερνούν ακόμα και το 1 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα η απώλεια της άδειας λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών και ορκωτών λογιστών επί μακρόν εάν και εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Η «καμπάνα» χτυπάει για τον ορκωτό ελεγκτή που υπέγραφε τους ισολογισμούς της αμαρτωλής Folli Follie, η υπογραφή του οποίου βρισκόταν δίπλα στους εμπνευστές του σκανδάλου, πατέρα και υιό Κουτσολιούτσο, εξανεμίζοντας περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ από την χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε ένα κείμενο έκτασης άνω των 30 σελίδων που θα αφορούν στα άρθρα της εταιρικής διακυβέρνησης θα προβλέπεται ρητά συνευθύνη των ορκωτών λογιστών σε βαθμό τέτοιο που θα χάνουν την άδεια πληρώνοντας επιπλέον και βαριά πρόστιμα.

Στόχος είναι  η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η ανάκτηση της αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων που αντικατοπτρίζουν την πορεία μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ορίζεται επακριβώς:

– Η καταλληλότητα των μελών που απαρτίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών, εστιάζοντας στην ικανότητά τους, στις γνώσεις τους και προαπαιτούμενο είναι ότι δεν θα πρέπει να έχουν στο… βιογραφικό τους καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχεις στο Δ.Σ. μιας εταιρείας και να έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για χειραγώγηση μετοχών.

– Προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια, δημιουργείται μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας των επιχειρήσεων που θα απαρτίζονται από άτομα εγνωσμένης αξίας, με επάρκεια γνώσεων και ανεξαρτησίας, δηλαδή δεν θα είναι συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του ιδιοκτήτη.

– Θα είναι σαφής ο διαχωρισμός εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. μιας εταιρείας. Θα περιγράφονται αλλαγές -και μάλιστα άμεσες- σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Ανώνυμων Εταιρειών (Α.Ε.) και ειδικά εκείνων που έχουν τις μετοχές τους σε οργανωμένες αγορές, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για παράδειγμα, εξετάζεται η δυνατότητα άλλο πρόσωπο να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και άλλο πρόσωπο ο πρόεδρος μίας εταιρείας. Αν δεν μπορεί να συμβεί αυτό και το ίδιο πρόσωπο παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, τότε θεσμοθετείται υποχρεωτικά ο ορισμός ανεξάρτητου αντιπροέδρου.

– Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποκτά εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας στη λογική του «και οι κρίνοντες κρίνονται».