ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το bitcoin «δεν είναι κατηγορία επενδύσεων» (asset class) ούτε «κατάλληλη επένδυση» επισημαίνει σε παρουσίασή της η Goldman Sachs, απαριθμώντας μάλιστα πέντε λόγους που αιτιολογούν τη θέση της.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι επενδυτές θα έπρεπε να μείνουν μακριά από το κρυπτονόμισμα για τους εξής λόγους:
1. Το Bitcoin δεν παράγει ταμειακές ροές όπως τα ομόλογα.
3. Το Bitcoin δεν παρέχει συνεκτικά οφέλη λόγω διαφοροποίησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, καθώς δεν υπάρχει σταθερός συσχετισμός της πορείας του έναντι άλλων επενδύσεων.
4. Το Bitcoin δεν αποτελεί αντιστάθμισμα έναντι της μεταβλητότητας, δεδομένου ότι και η τιμή του ίδιου παρουσιάζει ακραίες μεταβολές, με εύρος διακύμανσης, ιστορικά, 76%. Η Goldman παρουσιάζει μάλιστα ως απόδειξη της ακραίας αστάθειας που παρουσιάζει το κρυπτονόμισμα το γεγονός ότι στις 12 Μαρτίου το bitcoin έχασε 37% μέσα σε μία μόνο ημέρα.
5. Το Bitcoin δεν φαίνεται να λειτουργεί ως αντιστάθμισμα κινδύνου έναντι του πληθωρισμού.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι «ένας τίτλος η ανατίμηση του οποίου εξαρτάται πρωταρχικά από το αν κάποιος άλλος είναι διατεθειμένος να πληρώσει υψηλότερη τιμή για αυτό δεν συνιστά κατάλληλη επένδυση…».
Επίσης, ακόμη κι αν τα hedge funds μπορεί να βρίσκουν ελκυστικά τα κρυπτονομίσματα λόγω της υψηλής μεταβλητότητας που παρουσιάζουν, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν συνιστά βιώσιμο επενδυτικό σκεπτικό, αναφέρει η τράπεζα.
Οι υποστηρικτές του Bitcoin αναφέρουν συχνά ως έναν από τους λόγους που υποστηρίζουν το κρυπτονόμισμα και θεωρούν ότι θα κερδίσει σε αξία το ότι είναι σπάνιο, αφού, όπως συμβαίνει και με τον χρυσό, η προσφορά είναι περιορισμένη (21 εκατ. νομίσματα από τη στιγμή που θα εξορυχτούν όλα). Η Goldman, όμως, απορρίπτει το επιχείρημα αυτό υποστηρίζοντας ότι τα κρυπτονομίσματα, ως σύνολο, δεν σπανίζουν. Αντιθέτως, υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα, με συνολική αξία στην αγορά γύρω στα 250 δισ. δολάρια. Και τρία από τα έξι μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα (bitcoin, bitcoin cash και bitcoin SV) είναι «forks» ή σχεδόν πανομοιότυποι κλώνοι, σύμφωνα με την Goldman.
Άλλα προβλήματα που παρουσιάζει το bitcoin είναι ότι χρησιμοποιείται κυρίως ως δίαυλος για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων. Χρησιμοποιείται για επιθέσεις ransomware, ξέπλυμα χρήματος, σχήματα Ponzi και εμπόριο παράνομων αγαθών στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Επιπλέον, η υποδομή του κρυπτονομίσματος είναι σχετικά καινούργια και, ως εκ τούτου, ευάλωτο σε επιθέσεις χάκερ ή σε τυχαίες απώλειες, λέει η Goldman.
Τέλος, η Goldman ανέφερε ότι το κρυπτονόμισμα αποτελεί τη μεγαλύτερη φούσκα ή μανία που έχει υπάρξει ποτέ. Μπροστά στη ραγδαία άνοδο που γνώρισαν το bitcoin και το ether, ένα άλλο κρυπτονόμισμα, στα τέλη του 2017 η «φούσκα της τουλίπας» τη δεκαετία του 1630 και η φούσκα των dot-com το 2000 δεν ήταν τίποτα. Παρότι τότε η τιμή των τουλιπών αυξήθηκε 485% κατά τη διάρκεια της χρονιάς πριν «πιάσει ταβάνι», το bitcoin έκανε αντιστοίχως άλμα 2.292% και το ether 14.193% κατά τη διάρκεια της χρονιάς πριν πιάσουν τα αντίστοιχα peak τους.
Τεχνικά, το bitcoin παλεύει να σπάσει το επίπεδο αντίστασης των 10.000 δολαρίων και από το αν θα καταφέρει τελικά να το σπάσει θα εξαρτηθεί και η μετέπειτα πορεία του.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ