Καθώς οι κυβερνήσεις διεθνώς άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν λόγω της πανδημίας και οι οικονομίες “ανοίγουν” σταδιακά ελπίζοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν και ατενίζοντας το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, η κινητικότητα επιστρέφει και στον κλάδο της ναυτιλίας.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις Ελλήνων εφοπλιστών που μετά από μία περίοδο αναμονής και διστακτικότητας επιστρέφουν στα ναυπηγεία σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις ισχυροποίησης των στόλων τους. Μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς εστιάζουν στον κλάδο των τάνκερ, ο οποίος αποτελεί το δυνατό σημείο του ελληνόκτητου στόλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται διεθνώς στην κορυφή του συγκεκριμένου κλάδου, καθώς κατέχουν δεξαμενόπλοια συνολικής αξίας 41,3 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την αξία του στόλου των τάνκερ της να ανέρχεται στα 25,2 δισ. δολάρια.
Η Dynacom Tankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, υπέγραψε στο τέλος Απριλίου συμφωνία με το κινέζικο ναυπηγείο, New Times Shipbuilding, με το οποίο διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία, για την κατασκευή ενός ακόμη τάνκερ suezmax, χωρητικότητας 158,000 dwt, στην τιμή των 57 εκατ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι πρόκειται για option προηγούμενης συμφωνίας του γνωστού πλοιοκτήτη που αφορά την κατασκευή τεσσάρων ακόμη suezmax.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη VesselsValue, η Enterprises Shipping and Trading, συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη, προχώρησε στην παραγγελία ενός τάνκερ τύπου handy, το κόστος κατασκευής του οποίου θα ανέλθει στα 36,5 εκατ. δολάρια.
Η ναυτιλιακή Neda Maritime, συμφερόντων της οικογένειας Λυκιαρδοπούλου, προχώρησε, σύμφωνα με την Αllied Shipbroking, στην παραγγελία δύο δεξαμενόπλοιων τύπου LR2.
Η παραγγελία δόθηκε στο ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας Daehan Shipbuilding και αφορά στην κατασκευή δύο τάνκερ χωρητικότητας 114,000 dwt, τα οποία είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν το 2021.
Με ένα νεότευκτο VLCC ενίσχυσε τον στόλο της η ναυτιλιακή Thenamaris συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Μαρτίνου. Ναυλομεσιτικές πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία εξαγόρασε το χωρητικότητας 300,000 dwt τάνκερ καταγεγραμμένο ως hull no. 5473, το οποίο είχε παραγγείλει αρχικά η ναυτιλιακή Sinokor Merchant Marine στο ναυπηγείο DSME. To πλοίο είναι εξοπλισμένο με scrubber και θα παραδοθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της περαιτέρω ισχυροποίησης της στην αγορά των LPG, η Thenamaris εξάσκησε τον Φεβρουάριο μία option που προβλέπονταν από παλαιότερη συμφωνία της με το ναυπηγείο Hyundai Mipo της Νοτίου Κορέας, για την κατασκευή ενός πλοίου μεταφοράς LPG, χωρητικότητας 38,000 cbm, το οποίο θα παραλάβει το 2022.
Στην αγορά των υπερτάνκερ, VLCC, εισέρχεται ο Ευάγγελος Πιστιόλης, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Συγκεκριμένα, ο εφοπλιστής υπέγραψε συμφωνία με το ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries Group (HHI) για την κατασκευή δύο δεξαμενόπλοιων χωρητικότητας 300,000 dwt, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το τίμημα της συναλλαγής.
Στην παραγγελία νέων τάνκερ suezmax προχώρησε και η ναυτιλιακή Nereus Shipping, θυγατρικής της CM Lemos, συμφερόντων της οικογένειας Λαιμού, κλείνοντας συμφωνία με το ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με την Intermodal, η Nereus Shipping, παρήγγειλε δύο τάνκερ μεταφοράς αργού πετρελαίου χωρητικότητας 158,000 dwt, με option για την κατασκευή δύο επιπλέον, στην τιμή των 61 εκατ. δολαρίων. Η παράδοση των πλοίων έχει προγραμματιστεί για το 2022.