Σε πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού αναδεικνύεται η Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO ABEE, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να σταθεί αρωγός στην Πολιτεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Έχοντας δείξει εδώ και πολλά χρόνια το κοινωνικό της πρόσωπο, η DEMO βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο πλευρό του Έλληνα ασθενή, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Η εταιρεία προχώρησε στη παραγγελία 60 monitors μέτρησης ζωτικών λειτουργιών αξίας 260.000€ για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., τα οποία και παρέδωσε  στα νοσοκομεία αναφοράς για την COVID 19, ενώ έστειλε χειρουργικές μάσκες στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Όπως και όλες οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, η DEMO εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσει ότι η χώρα θα έχει στη διάθεση της τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς. Στα βασικά φάρμακα η Ελλάδα δεν εξαρτάται από το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς κυκλοφορίας, καθώς παράγει τα δικά της και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι παραδόσεις του εξωτερικού καθώς η ανάγκη είναι μεγάλη και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ως ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης στην παραγωγή ενεσίμων (εξάγει σε 85 χώρες) και όντας από το 1965 κατά βάση στην εγχώρια και διεθνή νοσοκομειακή αγορά, η DEMO στέκεται δίπλα στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας και κυρίως στους ασθενείς, μέσα στην κρίσιμη κατάσταση που πλήττει την ανθρωπότητα.

«Συστράτευση» των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποδεικνύεται ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας, από την υγειονομική απειλή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί μια σειρά δράσεων για τη στήριξη του ΕΣΥ και των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ όπως διαβεβαιώνει θα συνεχίσει τη δράση της στην ίδια «γραμμή» για όσο χρονικό διάστημα απαιτούν οι έκτακτες ανάγκες.

  1. Δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) μέσω των εταιρειών μελών της ανέλαβε την παρασκευή αντισηπτικών διαλυμάτων για τα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς κόστος για το Δημόσιο. Ήδη έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας 60 τόνοι αντισηπτικών. Η παραγωγή είναι σε εξέλιξη και εντός των επομένων ημερών θα ολοκληρωθεί η παράδοση και των υπολοίπων.

  1. Δωρεά 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας

Η ΠΕΦ θωρακίζει τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες τους, με τη δωρεά 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας. Οι 40 εξειδικευμένες κλίνες ΜΕΘ είναι αμερικανικής κατασκευής και ο προηγμένος σχεδιασμός τους, επιτρέπει την ευχερέστερη κίνηση των ασθενών και συμβάλει στη μείωση του χρόνου νοσηλείας.

Στη δωρεά των 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας, πρωτοστάτησαν οι εταιρείες μέλη της ΠΕΦ: ANFARM, BENNETT, DEMO, ELPEN, FARAN, FREZYDERM, GALENICA, GAP, GENEPHARM, IASIS, INNOVIS, KLEVA, KOPER, MEDICAL PHARMAQUALITY, MEDOCHEMIE, PETSIAVAS, PHARMATHEN, RAFARM, VOCATE και WINMEDICA.

  1. Δωρεά φαρμάκων και εξοπλισμού υγειονομικής προστασίας

Οι εταιρείες μέλη της ΠΕΦ προέβησαν, επίσης, σε δωρεές:

– Φαρμάκων στα κοινωνικά φαρμακεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 40 Δήμων σε όλη την Ελλάδα

– 60 monitors παρακολούθησης ασθενών σε ΜΕΘ του ΕΣΥ

–  500.000 μασκών προστασίας διαφόρων τύπων προς το ΕΣΥ, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης

– Μεγάλων ποσοτήτων γαντιών, οξύμετρων, πιεσόμετρων και απολυμαντικού εξοπλισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αλεξάνδρα»

– Προστατευτικού εξοπλισμού και ειδών φαρμακείων σε τοπικούς φορείς

Στις δωρεές αυτές, εκτός από τις παραπάνω αναφερόμενες, συμμετείχαν και οι ακόλουθες εταιρείες μέλη της ΠΕΦ: ADELCO, ANABIOSIS PHARMACEUTICALS, BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ, BIOKOSMOS, CANA, FAMAR, FINIX FARM, HELP, LABOSERVE, LAVIPHARM, LIBYTEC, MEDHEL HELLAS, MEDICAIR, MINERVA, MYLAN, NORMA HELLAS, OPUS MATERIA, PHARMANEL, PHARMAZAC, PROEL, QUALIA PHARMA, REMEDINA, RONTIS, S.M. PHARMACEUTICALS, SYN INNOVATION LABORATORIES, SPECIFAR, UNI – PHARMA, VIANEX.

  1. Επάρκεια φαρμάκων

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αναγκαίων φαρμάκων για τους ασθενείς. Ήδη, διαθέτουν επαρκή αποθέματα για τους επόμενους 4 μήνες ενώ ενίσχυσαν τις βάρδιες του προσωπικού στις μονάδες παραγωγής που πλέον λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Σε δύσκολες συνθήκες, διασφαλίζουν ότι κανένας ασθενής με χρόνιο νόσημα, δεν θα στερηθεί τα απαραίτητα φάρμακά του.

  1. Φάρμακα για πάνω από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους και ασθενείς

Σήμερα, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ελλάδα θεραπεύονται με φάρμακα που παράγονται εγχωρίως από ελληνικές φαρμακευτικές βιομηχανίες. Η ελληνική παραγωγή διαθέτει τη δυνατότητα κάλυψης τουλάχιστον του 75% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα, μια δυνατότητα που αποτελεί προνόμιο λίγων χωρών στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δηλώνουν έτοιμες, εφόσον χρειαστεί, να διαθέσουν τις μονάδες παραγωγής τους στο κράτος για την παραγωγή όποιας θεραπείας κριθεί σκόπιμη.