“Πρώτη φορά η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας έχει κατανοήσει τη σημασία και έχει υιοθετήσει την ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό, δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα”, τόνισε  Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης, στην ηλεκτρονική ημερίδα της ΡΑΕ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, για την παρουσίαση της μελέτης για την αποθήκευση ενέργειας που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σημείωσε ωστόσο ο κ. Περιστέρης,  ότι θα έπρεπε να συμπληρωθεί η μελέτη, από τα επιπλέον οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τον πολλαπλασιαστή 1,8 έως 2 που θα έχουν επενδύσεις τύπου αντλησιοταμίευσης λόγω της πολύ μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Όπως είπε αυτό θα πρέπει να επεξεργαστεί το Υπουργείο Ανάπτυξης για να αποδειχθεί πόσο οικονομικά ωφέλιμη είναι αυτή η διαδικασία αλλά και η αποθήκευση. Ο  κ. Περιστέρης, εξήγησε “αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα ούτε παραγωγός φυσικού αερίου είναι, ούτε πρόκειται να γίνει παραγωγός μπαταριών, μια τέτοια προσθήκη κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να φανεί πόσο οικονομικά ωφέλιμη είναι η προώθηση της αποθήκευσης, βασικό συστατικό της οποίας θα είναι η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης”.

Αναφερόμενος στη μελέτη ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι είναι ολοκληρωμένη και πιο επιστημονική από οποιαδήποτε έχει προηγηθεί,  σημειώνοντας ότι οι προηγούμενες μελέτες,  δεν είχαν μπει σε τέτοιο βάθος όπως η παρούσα, ούτε έτυχαν της απαιτούμενης προσοχής από προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΝ. Όπως είπε και η Γενική Γραμματέας κυρία Σδούκου και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς έχουν καταλάβει και δίνου

Για την τεχνολογία των μπαταριών, ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως και εκεί το κόστος της περιβαλλοντικής διαχείρισης των μπαταριών (μετά από 10 – 12 χρόνια λειτουργίας) θα μπορούσε να είναι ελληνικής συμμετοχής, και να έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, μιας και πρόκειται για ένα ζήτημα που “θα το βρούμε στο δρόμο μας”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον για τα θέματα αντλησιοταμίευσης

Ανέφερε επίσης ότι επειδή το 2025 είναι “αύριο” και επειδή τα έργα αντλησιοταμίευσης έχουν πολύ μεγάλο χρόνο υλοποίησης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο, έτσι ώστε η επενδυτική απόφαση από τους επενδυτές να μπορεί να παρθεί εντός του 2020, θέτοντας ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον για τα θέματα αντλησιοταμίευσης, ούτως ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων αρχές του 2021.

Εκ μέρους της αγοράς, στην ηλεκτρονική ημερίδα της ΡΑΕ εκτός από τον κ. Περιστέρη από τον ΕΣΗΑΠΕ, συμμετείχε και  ο Κωνσταντίνος Αθανασιάδης από τον ΕΣΕΠΗΕ, ο Γιώργος Κούβαρης από τον ΕΣΑΗ, ο Παναγιώτης Παπασταματίου από την ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Κωνσταντίνος Βασιλικός από τον ΕΣΜΥΕ, ο Δρ Στέλιος Λουμάκης από τον ΣΠΕΦ και ο Σωτήρης Καπέλλος από τον ΣΕΦ.