Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το ειδικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η Κρι Κρι για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει συστήσει ειδική ομάδα, η οποία αναφέρεται στην ανώτατη διοίκηση, παρακολουθώντας όλες τις σχετικές εξελίξεις και αξιολογώντας τις πιθανές επιπτώσεις του Covid-19. Η ομάδα, ευθυγραμμιζόμενη με όλα τα πρωτόκολλα του ΠΟΥ και των λοιπών αρμόδιων αρχών, έχει ήδη εκπονήσει και θέσει σε πλήρη εφαρμογή ένα σχέδιο διασφάλισης της επιχειρησιακής συνέχειας.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει και πρόσθετο σχεδιασμό σχετικά με το προσωπικό που εκτελεί λειτουργίες κρίσιμες για την παραγωγή και γενικά για την επιχειρησιακή συνέχεια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο τα επαγγελματικά ταξίδια και εφαρμόζονται, όπου είναι δυνατό, συστήματα για απομακρυσμένη εργασία (τηλεργασία). Επιπρόσθετα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτες ρυθμίσεις για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πολιτικές που απαιτούν από το προσωπικό να αναφέρει τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Όσον αφορά στους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη δραστηριότητά της, η εταιρεία θεωρεί πως είναι εταιρείας οι ακόλουθοι:

επιβολή τοπικής απομόνωσης (quarantine) των εργαζομένων της, που θα οδηγούσε σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου.

-Ένα πιθανό πλήγμα στην εξαγωγική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση ιδιαίτερα στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό των εξαγωγών της. Μέχρι στιγμής, η προμήθεια τους συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Ενδεχόμενες διαταραχές στις διαδικασίες μεταφοράς των προϊόντων καθώς και στις λοιπές υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δυνατότητα της να παραδίδει προϊόντα ή να παραλαμβάνει πρώτες ύλες. Μέχρι στιγμής, δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε τέτοια διαταραχή.

Η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης στα μακροοικονομικά μεγέθη, ενδεχομένως να επηρεάσει και τη ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα και παγωτά. Εκτός από τη συνεχιζόμενη διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου λόγω της επιδημίας Covid -19, έχει τεθεί σε εφαρμογή και ένα αυξημένο επίπεδο εποπτείας για την προστασία της οικονομικής της κατάστασης.

«Πάνω από 10 εκατ. η διαθέσιμη ρευστότητα »

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει πως διαθέτει καλή χρηματοοικονομική θέση, εξαιρετικά χαμηλό καθαρό συντελεστή μόχλευσης (1,94%), και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, όπως λέει, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες μετριασμού του ρίσκου που ενέχει η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κατάστασης. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει υιοθετήσει και μια διαδικασία επαναξιολόγησης του επενδυτικού της πλάνου η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή ακόμη και αναβολή επενδύσεων ανάλογα με τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, με όχημα τις εξαγωγές και εκμεταλλευόμενη την υψηλή ζήτηση για το ελληνικό γιαούρτι η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Τσινάβου κατάφερε την περσινή χρονιά να «σπάσει το φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις το 2019 ενισχύθηκαν κατά 19,8% και έφθασαν στα 112,9 εκατ. ευρώ ενώ και η καθαρή κερδοφορία σημείωσε ραγδαία άνοδο κατά 48,3% και ανήλθε σε περίπου 15 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Αναφορικά με τις προοπτικές τη φετινή χρονιά, η διοίκηση της Κρι Κρι διατηρεί επιφυλακτική στάση λόγω της αβεβαιότητας υπάρχει. Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο τομέας των γαλακτοκομικών προϊόντων αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός, μιας και εντάσσεται στα βασικά είδη διατροφής και τονίζει πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι πωλήσεις της.

Από την άλλη μεριά, ο τομέας του παγωτού εμφανίζεται περισσότερο ευάλωτος. Κι αυτό γιατί συνδέεται με την αυθόρμητη κατανάλωση, ενώ επηρεάζεται και από την τουριστική κίνηση. Ευελπιστεί πάντως ότι το διαφαινόμενο ρεύμα ενίσχυσης  της κατανάλωσης από το κανάλι των super markets και των ”take away” καταστημάτων, να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Κλείνοντας, η διοίκηση υπογραμμίζει πως σε γενικές γραμμές οι οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την επιδημία του COVID-19 δεν μπορούν, επί του παρόντος, να εκτιμηθούν αξιόπιστα και εύλογα και για αυτό, όπως λέει, βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των οικονομικών στόχων της χρήσης 2020, έως ότου υπάρξει βελτιωμένη ορατότητα των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στο μακροοικονομικό περιβάλλον.