Την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών 610 χιλ. που θα συνδέσει την Αττική με Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη και ενός δεύτερου, μήκους 30 χλμ., που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα, επένδυση 40 εκατ. ευρώ, επιπλέον του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου της Vodafone Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. ευρώ (2020 – 2024) ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της VodafoneΕλλάδος, Χάρης Μπρουμίδης.

Το έργο θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και η προοπτική είναι να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2022 διευρύνοντας το αποτύπωμα της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας στα διεθνή δίκτυα.

Για το θέμα των ημερών, τη μελέτη της φιλανδικής Rewheel που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) για τις τιμές στην κινητή και το επίπεδο του ανταγωνισμού, ο επικεφαλής της Vodafone, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις τιμών και όποιος το επιχειρεί χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή χώρα στην κινητή, όπως υποστηρίζει η επίμαχη μελέτη, για λογαριασμό της ΕΑ, αλλά δεν είναι και η φθηνότερη. Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν άλλες περισσότερο αξιόπιστες αναφορές που θα δείχνουν μια διαφορετική εικόνα για τη θέση της χώρας όσο αφορά τις τιμές, που πάντως, όπως επίσης είπε, θα συνεχίσουν να μειώνονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο στη διαβούλευση για τις συχνότητες για το 5G δεν εμφανίστηκε κάποιος φορέας που να επιθυμεί να γίνει ο τέταρτος παίχτης στην κινητή ενώ τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν υγιείς πάροχοι οι οποίοι να είναι σε θέση να επενδύουν.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης της Vodafone Απρίλιος 2019 – Μάρτιος 2020 που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον όμιλο ο κ. Μπρουμίδης στάθηκε στα έσοδα από υπηρεσίες τα οποία αυξήθηκαν 3% στα 884 εκατ. ευρώ και στα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) που διαμορφώθηκαν σε 304 εκατ. ευρώ. Αν και δεν μίλησε με συγκεκριμένα νούμερα είπε ότι και οι τηλεπικοινωνίες θα επηρεαστούν από την κρίση υγείας εξαιτίας της μείωσης του τουρισμού που επηρεάζουν τα έσοδα από την περιαγωγή, αλλά και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε η διοίκηση της Vodafone κατά τη διάρκεια του lock down η κίνηση στη φωνή μέσω της σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκε 92%, η χρήση του internet 53%, οι υπηρεσίες τηλεόρασης 142%, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε 40 – 65%.

Αναλυτικότερα σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, όπως τα ανακοίνωσε ο όμιλος της Vodafone κατά την οικονομική χρήση Απρίλιος 2019 – Μάρτιος 2020 τα συνολικά έσοδα της Vodafone  Ελλάδος διαμορφώθηκαν σε 958 εκατ. ευρώ αυξημένα 2% (939 εκατ. ) σε σχέση με την προηγούμενη χρήση (Απρίλιος 2018 – Μάρτιος 2019). Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 304 εκατ. έναντι 302 εκατ., τα λειτουργικά αποτελέσματα 124 εκατ. ευρώ έναντι 127 εκατ. οι κεφαλαιουχικές δαπάνες 110 εκατ. ευρώ έναντι 123 εκατ. και λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές 228 εκατ. ευρώ έναντι 177 εκατ.

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στο τέλος του περασμένου Μαρτίου ήταν 4,476 εκατ.  με τα συμβόλαια να αποτελούν το 36,3% του συνόλου της συνδρομητικής βάσης. Στη σταθερή τηλεφωνία οι συνδρομητές ήταν 945 χιλ. έναντι 942 χιλ. που ήταν ένα χρόνο πριν. Η χρήση των data κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης (Ιανουάριος – Μάρτιος 2020) ήταν 18.788 ΤΒ από 18.329 το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 13.464 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.