• Πολιτική

    Πέτσας: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά – Βαθιά η ύφεση φέτος, ισχυρή η ανάπτυξη το ’21 – Μενδώνη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό

    • NewsRoom

    Η Λίνα Μενδώνη και ο Στέλιος Πέτσας


    Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε όλους τους πληττόμενους από την υγειονομική κρίση, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης για τον τουρισμό και την εστίαση.

    «Για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας, την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης. Αποδείξαμε ότι οι Έλληνες μπορούμε και πετύχαμε μια νίκη με έπαθλο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Έπαθλο που κερδίσαμε με κόπο και θυσίες. Είναι το άυλο εθνικό κέρδος, το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Η εμπιστοσύνη λέει πολλά για την ανάπτυξη της οικονομίας, γιατί η εμπιστοσύνη φέρνει επενδύσεις δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο» προσέθεσε.

    Εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων ο κ. Πέτσας εξήρε την ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

    Για φαινόμενα, όπως αυτά της Αγίας Παρασκευής, ο κ. Πέτσας είπε ότι διαφέρει από αυτό που βλέπουμε σε άλλες περιπτώσεις όπου νέοι άνθρωποι να θέλουν να δουν φίλους τους.

    «Δεν πρέπει οι λίγοι να βάλουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των πολλών, οι συστάσεις έχουν δοθεί, οι δήμοι αν βλέπουν καταστρατήγηση μέτρων μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, όπως έκανε και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής» τόνισε ο κ. Πέτσας.

    Για την παρουσία των ΜΑΤ σε πλατείες και σε ερώτηση μήπως διεγείρει άλλα αντανακλαστικά, απάντησε πως αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών. Το θέμα δεν είναι το πώς επιβάλλεται η ευθύνη, αλλά πώς από μέσα μας τηρούμε όσα πρέπει, απάντησε ο κ. Πέτσας.

    Για το πότε θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις στα νησιά, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

    Σε ερώτηση για την πρόβλεψη της Κομισιόν για την ύφεση, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Είμαστε εν μέσω μιας κρίσης υγειονομικής και εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας ύφεσης. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Η ύφεση το 2020 θα είναι βαθιά και στην Ελλάδα και στον κόσμο, αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη του χρόνου. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι μια φωτογραφία της στιγμής, το ίδιο και η πρόβλεψη από το ΥΠΟΙΚ.

    Σε ερώτηση πώς κρίνει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι την ίδια ώρα με τον πρωθυπουργό στην εκδήλωση του Σαββάτου για τα θύματα της Marfin, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μην είναι εκεί και να μην καταδικάζει ρητά όσα έγιναν. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το χθες».

    Για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας απάντησε ότι κρίνει μόνο μια πτυχή, δεν θέτει γενικότερα θέματα, ούτε θέτει εν αμφισβήτηση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, είπε ο κ. Πέτσας.

    Στήριξη στον Πολιτισμό

    Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε ότι με την υγειονομική κρίση αναδείχθηκαν τρία βασικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού:

    1. αδήλωτη εργασία που ταλαιπωρεί τους δημιουργούς και καλλιτέχνες
    2. πνευματικά δικαιώματα
    3. δεξιότητες

    Στόχος, είπε η κ. Μενδώνη, είναι να κρατηθεί ενεργός ο πολιτισμός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες, δεν θέλουμε ένα α-πολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ και συγκεκριμένα:

    1. όσοι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού είχαν συμβάσεις ορισμένου που χρόνου έληξαν πρόωρα
    2. όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.
    3. όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
    4. με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

    Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, εξήγησε η υπουργός.

    Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

    Παράλληλα, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

    Όπως είπε, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

    Η υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας.

    Σχετικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι επισπεύσθηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα.

    «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω, ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού.

    Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά

    Τα θερινά σινεμά μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού. Το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

    Πότε ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι

    Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

    Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

    Πότε ανοίγουν τα μουσεία

    Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός. Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

    Στα μουσεία θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 2 μέτρων, ενώ θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος. Επίσης, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

    Τέλος, η κ. Μενδώνη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και δήμους, θα διοργανώσει 200 μικρά πολιτιστικά δρώμενα σε αρχαιολογικούς χώρους, που αποτιμώνται σε 2 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, διαμήνυσε ότι το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί μέχρι τις 31/7 για την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

    Για τον πολιτισμό δεσμεύθηκαν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, στα οριζόντια μέτρα στήριξης 60 εκατ. χωρίς αυτούς που θα πάρουν τα 800 ευρώ.

    Αν από Σεπτέμβρη χρειαστεί, θα δεσμευθεί και νέο πακέτο από το ΥΠΠΟ, θα το κάνουμε, κατέληξε η κ. Μενδώνη.



    ΣΧΟΛΙΑ