Στον “επιτυχημένο δρόμο της Ελλάδας μέσα στην κρίση” αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Der Spiegel και εξηγεί τις παραμέτρους που οδήγησαν στα θετικά αποτελέσματα της χώρας στη μάχη με την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, “παρά τις αντιξοότητες και τις προσδοκίες των περισσότερων ειδικών, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει απροσδόκητα καλά την πανδημία του κορονοϊού”, αν και είχε τις προϋποθέσεις σοβαρής κρίσης, λόγω των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του γηρασμένου πληθυσμού της.

“Φαινόταν ότι υπήρχαν όλα τα υλικά για μια καταστροφή. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά”, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και παραθέτει τα στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων από τον ιό. “Για αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα έλαβε επαίνους από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ.

Η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες”, συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση “άκουσε ήδη από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις Ελλήνων επιστημόνων και διαβουλεύτηκε με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος” και στις “πολιτικές αποφάσεις που έλαβε γρήγορα” ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακυρώνοντας π.χ. καρναβαλικές εκδηλώσεις παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, αλλά και επιβάλλοντας από τις 11 Μαρτίου όλους τους υπόλοιπους περιορισμούς.

“Αν είχαμε καθυστερήσει μια εβδομάδα, η Ελλάδα θα είχε μπει σε μια παρόμοια κατάσταση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία”, δηλώνει σχετικά ο κ. Μόσιαλος.

Επιπλέον, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες τήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για τις κοινωνικές αποστάσεις. “Σε αυτήν την κρίση φαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιδοκιμάζεται σε ποσοστό 87% για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση”.

Με την τακτική της, η Ελλάδα εξασφάλισε χρόνο προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία κατά περισσότερο από 70%, αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται και η πρόσληψη περισσότερων από 3000 νοσοκομειακών υπαλλήλων.

Το δημοσίευμα καταλήγει αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία και αναφέρεται στην πρόβλεψη για ύφεση της οικονομίας, στην ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και στα προβλήματα των επιχειρηματιών του τουρισμού.

“Οι Έλληνες ωστόσο έχουν μια ελπίδα: Έδειξαν στον εαυτό τους και στον κόσμο ότι αντιμετωπίζουν τον ιό με υπευθυνότητα. ‘Αρα: η χώρα είναι πιθανό να ανακάμψει γρηγορότερα από άλλες από τις οικονομικές συνέπειες που επέρχονται τώρα”, τονίζει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ