ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η stalker πλατινομαλλούσα
Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες «αναγέννησης» του Σκορπιού, υπό τις οδηγίες του νέου ιδιοκτήτη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Οι διαδικασίες, που θα δώσουν σάρκα και οστά στο φιλόδοξο όραμα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου για το νησί που κάποτε ταυτίστηκε απόλυτα με το όνομα του Έλληνα μεγιστάνα, Αριστοτέλη Ωνάση συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν οι ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την επέλαση της πανδημίας του νέου ιού.
Κάτω από συνθήκες αυστηρής τήρησης των προστατευτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, με στόχο την προστασία όλων των εργαζομένων από τον νέο ιό, αλλά και με την ισχυρή επιθυμία της τήρησης του ορισμένου χρονοδιαγράμματος για την ανασύσταση του Σκορπιού, οι εργασίες, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018, προχωρούν χωρίς διακοπή, με στόχο να είναι όλα έτοιμα στον χρόνο που έχει εξαρχής προβλεφθεί.
Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από τον Απρίλιο του 2013, χρονιά κατά την οποία ο Ρώσος μεγιστάνας αγόρασε τον θρυλικό Σκορπιό από την μοναδική κληρονόμο της οικογένειας Ωνάση, την εγγονή του Αριστοτέλη, Αθηνά, έναντι 100 εκατ. ευρώ, ο Ριμπολόβλεφ κατάρτισε ένα σχέδιο για την «αναγέννηση» του νησιού.
Όραμα του νέου ιδιοκτήτη για τον Σκορπιό ήταν να μετατρέψει το νησί που αποτέλεσε το ιδιωτικό θέρετρο της πιο θρυλικής ελληνικής οικογένειας, με «βαριές» μνήμες, έχοντας φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες χαρές, αλλά και λύπες των Ωνάσηδων, σε «Πολυτελές Αγροτουριστικό Κατάλυμα – VIP Exclusive Club», όπως ακριβώς το κατονόμασε το περιβάλλον του επιχειρηματία.
Αν ο σχεδιασμός αυτός για την αναδιαμόρφωση του νησιού ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε θα κάνουμε πλέον επίσημα λόγο για έναν από τους λιγοστούς υπερπολυτελείς προορισμούς αναψυχής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Βασική επιθυμία του Ρώσου επιχειρηματία είναι ο Σκορπιός να μετατραπεί όχι μόνο σε υπερπολυτελές θέρετρο, αλλά και σε προορισμό με αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας.
Όπως, εξάλλου, έχει αναφέρει ο μεγιστάνας, «βασική ιδέα είναι η δημιουργία ενός οικολογικού νησιού, με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος τοπίου, της δομής και της ασύγκριτης ομορφιάς του. Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 χρόνια, περιλαμβάνει την υποδομή πολυτελούς συγκροτήματος με σπα, εστιατόρια και μαρίνα. Επιπλέον, εκθεσιακούς χώρους, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο, αγρόκτημα και χώρους αναψυχής. Στόχος της οικογένειάς μας είναι να δημιουργηθεί το πρώτο πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό νησί, και θα είναι ένα από τα λίγα σε όλο τον κόσμο.Κατ’ ακρίβεια, μοναδικό στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όλα τα βήματα προς την αναγέννηση και την ανακαίνιση του νησιού γίνονται πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον».
«Στόχος της οικογένειάς μας είναι να δημιουργηθεί το πρώτο πολυτελές συγκρότημα καταλυμάτων στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε ένα ιδιωτικό νησί, και θα είναι ένα από τα λίγα σε όλο τον κόσμο, για την ακρίβεια, μοναδικό στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όλα τα βήματα προς την αναγέννηση και την ανακαίνιση του Σκορπιού γίνονται πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον», είχε προσθέσει επίσης ο επιχειρηματίας.
Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη δεν είχε κρύψει και την αγάπη του ίδιου και της οικογένειάς του γι’ αυτόν τον μικρό, ιδιωτικό παράδεισο και πόσα σημαίνει για εκείνον το νησί του Σκορπιού:
«Για πολλά χρόνια, όταν οι κόρες μου ήταν πολύ μικρές, ήμασταν απόλυτα γοητευμένοι με τον Σκορπιό. Συνηθίζαμε να θαυμάζουμε τις ακτές του νησιού και απολαμβάναμε να κάνουμε κύκλους γύρω από αυτό με το οικογενειακό γιοτ. Θυμάμαι να με σαγηνεύει αυτός ο «επίγειος παράδεισος» με την μαγευτική φυσική ομορφιά του. Μετά την αγορά του μέσω ενός καταπιστεύματος και περνώντας πολλές διακοπές εκεί, ο Σκορπιός σημαίνει τόσα πολλά πράγματα για μένα. Δεν είναι μόνο ένα ιδιωτικό καταφύγιο που με βοηθάει να χαλαρώνω, να «φορτίζω τις μπαταρίες μου» και να επιστρέφω στις υποχρεώσεις μου. Είναι το ιερό μέρος όπου παντρεύτηκε η πρώτη μου κόρη, η Κατερίνα. Εκεί, νιώθω εντελώς ελεύθερος να απορροφήσω την αρμονία και την ηρεμία αυτού του ιδιαίτερου σκηνικού. Όλη η περιοχή της Λευκάδας είναι ένα τόσο όμορφο μέρος, όπου έχω την τύχη να εισπράττω τη θερμή ελληνική φιλοξενία. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την περιοχή, με χαιρετούν οι ντόπιοι σαν φίλοι. Και όντως, εκεί νιώθω σαν στο σπίτι μου».
Φυσικά, το αποτέλεσμα του φιλόδοξου αυτού οράματος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μόνο λίγοι, εκλεκτοί διαμένοντες στις νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στο νησί.
Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), η πολυτελής τουριστική ανάπτυξη, συνολικής επένδυσης 165 εκατ. ευρώ, θα προορίζεται για VIP άτομα.
Η…αξέχαστη εμπειρία που θέλει να δημιουργήσει ο Ρώσος μεγιστάνας σε όσους αποκτήσουν το «χρυσό» εισιτήριο της πρόσβασης στον Σκορπιό θα «επισφραγιστεί» από μία σειρά από εγκαταστάσεις, που θα προσφέρονται προς τέρψιν των επισκεπτών.
Μεταξύ των πολυτελών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενηθούν στο καταπράσινο νησί με την ιδιαίτερη ομορφιά συμπεριλαμβάνονται αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και μία φάρμα, στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με εγκαταστάσεις οικοτεχνικής προσομοίωσης παραγωγής προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον προϋπολογισμό του έργου στο νησί του Ιονίου, συνολικής έκτασης 830 στρεμμάτων, οι μελέτες και οι κατασκευές θα κοστίσουν 156,7 εκατ. ευρώ, ενώ η έγκριση για τα έργα αφορά σε συνολική δόμηση επί της νήσου 22.000 τ.μ., δηλαδή 4.000 υφιστάμενα προς ανακαίνιση και 18.000 νέα κτίσματα με συντελεστή δόμησης 0,026.
Ο κύριος όγκος της επένδυσης θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη διάσημη Ροζ Βίλα του Αριστοτέλη Ωνάση, που έχει επιφάνεια 150 τ.μ. και ανακαινίστηκε από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το 2014. Το κτίσμα, ηλικίας 180 ετών, που εκτείνεται σε δύο επίπεδα, υπήρχε στο νησί πριν από τον Ωνάση και χρησιμοποιούνταν ως στάβλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ισόγειο της Ροζ Βίλας, μάλιστα, η οικογένεια του Ρώσου επιχειρηματία έχει δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο με αντικείμενα και φωτογραφίες του Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς και με τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούσε τότε η οικογένεια, αφού το νησί διέθετε εσωτερικό τηλεφωνικό δίκτυο.
Εκ των 156,7 εκατ. ευρώ, 76,6 εκατ. προορίζονται για τα κτηριακά έργα, 16,5 εκατ. για τα αθλητικά, 11,9 για τα οδικά και το ελικοδρόμιο, 10,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και των ακτών και 20,3 εκατ. για τις λοιπές υποδομές.
Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης ορίζει ότι το τιτάνιο έργο θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια, δημιουργώντας μάλιστα 80 άμεσες θέσεις εργασίας εξάμηνης διάρκειας και 40 θέσεις εργασίας εννεάμηνης διάρκειας.
Οι βασικότερες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν:
Το κυρίως τουριστικό κατάλυμα (Mainresort Α), το οποίο θα εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Στο άνω επίπεδο θα υπάρχουν Vip δωμάτια, συνολικής χωρητικότητας 16 ατόμων, 3 πισίνες, καθιστικά (εσωτερικά και εξωτερικά) τεχνητή λίμνη (Lappool) με υποδομές διασκέδασης, (πίστα χορού, πλατφόρμα συναυλιών, σιντριβάνι κλπ.).
Στο κάτω επίπεδο θα υπάρχουν 2 Vip δωμάτια, συνολικής χωρητικότητας 8 ατόμων, χώρος SΡΑ, χώρος νυχτερινού κέντρου, αίθουσα προβολών/σινεμά, με χωρητικότητα 50 ατόμων, κ.λ.π.
Ένα δεύτερο τουριστικό κατάλυμα (MailresortB) – σύμπλεγμα πολυτελών οικίσκων, στην περιοχή του ΡinkHouse, το οποίο θα αποτελείται από 3 ισόγειους οικιακούς με δύο δωμάτια έκαστος και τα αντίστοιχα μπάνια, συνολικής χωρητικότητας 16 ατόμων, 3 ισόγειους οικίσκους, συνολικής χωρητικότητας 10 ατόμων που έκαστος αποτελείται από χολ, ανοιχτές ντουλάπες (walk in closet), μπουντουάρ και το PinkHouse, το οποίο θα είναι σε μορφή βίλας και αποτελείται από δύο ορόφους (ισόγειο και πρώτο) και περιέχει 3 υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, ένα WC, δύο καθιστικά, τραπεζαρία, χολ, χώρο γραφείου και κουζίνα, συνολικής χωρητικότητας 10 ατόμων.
Όσοι επισκεφτούν το νησί θα έχουν στη διάθεσή τους μια πολύ-αθλητική εγκατάσταση (Multisportsfacility), η οποία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 (διεθνών προδιαγραφών) γήπεδο τένις (διεθνών προδιαγραφών) χώρο bowling και γυμναστήριο, ενώ πρόβλεψη υπάρχει για τη δημιουργία σημείου ψυχικής και σωματικής υγείας – Υοga, όπως και για παιδότοπο.
Το σχέδιο προβλέπει, επιπροσθέτως, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δύο λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού κατά 10 περίπου μέτρα, ώστε να μπορούν να μπαίνουν σε αυτά μεγάλα σκάφη αναψυχής, αλλά και την κατασκευή ελικοδρομίου.
Θα ανακαινιστούν, ακόμη, η ανατολική και νότια παραλία, θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης κτλ.), θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας και θα δημιουργηθούν νέοι στάβλοι και αρένα ιππασίας.
Αναφορικά με τους νέους στάβλους, αυτοί θα είναι συνολικής χωρητικότητας 10 αλόγων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας των αλόγων και Αρένα ιππασίας. Ακόμη, για το άθλημα της σκοποβολής έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος σε επιμήκη έκταση της δυτικής πλευράς του νησιού, η οποία προστατεύεται επαρκώς από κατάφυτα υψώματα.
Σημειώνεται ότι από το 2015 ιδρύθηκε στο νησί το ερασιτεχνικό σωματείο «Σκοπευτικός Σύλλογος Σκορπιού», με 21 μέλη, που αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Απόλυτη προτεραιότητα η κατασκευή του οδικού δικτύου
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, απόλυτη προτεραιότητα των εργασιών αποτελεί η κατασκευή της υποδομής των εγκαταστάσεων, αλλά και του οδικού δικτύου και της πλήρους υλικοτεχνικής υποστήριξης, που θα αποτελέσουν τα «θεμέλια» της συνολικής δημιουργίας.
Οι εργασίες για την ανάπτυξη της υποδομής ξεκίνησαν μέσα στο 2019.
Oι δρόμοι που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’60 από τον Ωνάση, πρέπει πλέον να ενισχυθούν με έργα αντιστήριξης, προκειμένου να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες μετακίνησης των μελλοντικών επισκεπτών πάνω στο Σκορπιό.
Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο σημείο, λόγω των υψηλών επιπέδων υγρασίας και συχνών βροχοπτώσεων, γι’ αυτό και η ποιότητα της κατασκευής του αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο.
Πρόθεση του Ρώσου επιχειρηματία, ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσερνίτσιν, σύμβουλο και εκπρόσωπο της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, δεν είναι να βιαστούν για να ολοκληρώσουν την επένδυση, αλλά να υπάρξει χρόνος για να διερευνηθούν λεπτομερώς όλες οι πιθανές λύσεις σύγχρονων τεχνολογιών για τη διαμόρφωση ενός νησιού που θα βασίζεται στην ιδέα της ήπιας και οικολογικής ανάπτυξης.
Μία από τις καινοτομίες που μελετούν οι επικεφαλής του project είναι η κατασκευή μίας ηλιακής οροφής «solar glass roof», της εταιρείας Tesla του Elon Musk. H εν λόγω οροφή δόθηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2016 και εξασφαλίζει τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική, επιτρέποντας την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού.
Η σημαντική αυτή προσθήκη αποβλέπει στην κάλυψη των στόχων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, που αναφέρθηκε ανωτέρω. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι άνθρωποι του Σκορπιού εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή εξοικονόμηση και προς την κατεύθυνση αυτή.
Σχεδιάζεται, μάλιστα, και η τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων γεωθερμίας, ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια που προέρχεται από το έδαφος, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
«Αναζητούμε την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας σε όλα τα τμήματα του έργου. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ενεργειακά συστήματα. Τώρα είναι η εποχή που εμφανίζονται πολλές καινούργιες τεχνολογίες, σχεδόν κάθε μήνα. Θα θέλαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τις μελλοντικές ιδέες, που συμβαδίζουν με τον οικολογικό χαρακτήρα του έργου. Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε ότι ήδη το project έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στην περιοχή της Λευκάδας. Ανυπομονούμε να δούμε αυτή την τάση να συνεχιστεί προς όφελος όλων», σημειώνει ο κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι υπάρχει η σκέψη να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον ακόμη και για ενοικίαση ολόκληρου του νησιού, έτσι όπως το κάνει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 1-2 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.