ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο κ. Μαρίου τρεις κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα για να τονωθεί η βιομηχανία στους επόμενους έξι μήνες.
“Οι τρεις προτεραιότητες τώρα είναι να βγουν μέχρι το Σεπτέμβριο τα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να μειωθεί και το εργασιακό κόστος. Αυτές οι τρεις κινήσεις μπορούν να δώσουν άμεσα μια ανάσα στη βιομηχανία”. Όπως εξηγεί ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αποτελεί την ελπίδα των κατασκευών και της βιομηχανίας για ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία και στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες Ευρωπαϊκές οικονομίες.
Επίσης σημειώνει χρειάζεται μείωση του εργασιακού κόστους ώστε να ελαστικοποιείται η εργασία. “Με μείωση ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούσαμε να μειώσουμε το χρόνο εργασίας των εργαζομένων όταν έχουμε λιγότερη δουλειά χωρίς να μειώνουμε τις αποδοχές τους, εξοικονομώντας πόρους από τις εισφορές. Τέτοια μέτρα, είναι πολύ σημαντικά σήμερα γιατί στηρίζουν και την κοινωνία και την εργασία”.
Θα έχουμε άμεσα μέτρα για το ενεργειακό κόστος- Από μέρα σε μέρα αναμένουμε τη διακοψιμότητα
Το άλλο μεγάλο ζήτημα για την ελληνική βιομηχανία είναι το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο στην Ευρώπη, επηρεάζοντας την ανταγωνιστικότητά της.
“Βλέπουμε ήδη μια αυξημένη ευαισθησία από την πλευρά της κυβέρνησης και πιστεύω ότι θα έχουμε άμεσα μέτρα για το ενεργειακό κόστος” σημειώνει ο κ. Μαρίου.
“Και αυτό δεν γίνεται μόνο με το target model. Το Target model χρειάζεται διασυνδέσεις, και trading με την υπόλοιπη Ευρώπη και η πλήρης και αποδοτική του λειτουργία χρειάζεται θεσμούς και χρόνο για να βαθύνει και να επηρεάζει πραγματικά την αγορά.
Ως τότε πρέπει να γίνουν άλλα, όπως η διακοψιμότητα, ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, που είναι έτοιμο και πρέπει μόνο να εγκριθεί η παράτασή του. Πρέπει να γίνει αύριο. Το συζητάμε με την Κομισιόν από τις 6 Φεβρουαρίου, πλέον όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατανοήσει ότι πρέπει να στηριχθεί η ενεργοβόρος βιομηχανία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί την έχουν ανάγκη η οικονομία και οι κοινωνίες. Από μέρα σε μέρα πρέπει να εγκριθεί γιατί δεν αντέχουμε να χάνουμε άλλο”, τονίζει.
Υπενθυμίζεται ότι η διακοψιμότητα είναι η αποζημίωση που παίρνει η βιομηχανία για την ετοιμότητά της να διακόπτει για ένα διάστημα την κατανάλωση ενέργειας για να μπορεί το σύστημα να ανταποκριθεί στη ζήτηση. επειδή είτε υπάρχει μια μείωση στην προσφορά ενέργειας λόγω βλάβης, είτε αυξάνεται η ζήτηση. Η παύση αυτή της παραγωγής κοστίζει στη βιομηχανία και η αποζημίωση που έχει προβλεφθεί να παίρνει γι αυτό είναι η διακοψιμότητα.
Μόνο για τα δύο εργοστάσια της Σιδενόρ η διακοψιμότητα σημαίνει 800.οοο ευρώ το μήνα.”Τα ποσά αυτά κάνουν μια μικρή διόρθωση στην αδικία του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είναι αυτά κέρδος, είναι ποσά που κλείνουν τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή ενέργειας που έπρεπε να έχουμε και σε αυτήν που έχουμε” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η ζήτηση θα επιστρέψει
“Στην εσωτερική αγορά κάποια έργα που μπορεί να είχαν σταματήσει για λίγε εβδομάδες, τώρα θα αρχίσουν και πάλι για να ολοκληρωθούν. Εκτιμάμε ότι από το 50% που είχε πέσει η ζήτηση στην εσωτερική αγορά, θα δούμε μια διόρθωση προς τα πάνω. Οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε διαφορετική φάση η κάθε μια ανάλογα πότε ξεκίνησε ο ιός. Η Βουλγαρία θα βγει μετά από μας δύο εβδομάδες η Γερμανία και η Ρουμανία ανοίγουν τώρα”.
Η ενίσχυση της βιομηχανίας θα βελτιώσει τον τουρισμό
‘Οπως εξηγεί ο κ. Μαρίου η βιομηχανία είναι ότι πιο σταθερό μπορεί να έχει μια οικονομία. “Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν ανεπτυγμένη βιομηχανία και έπονται όλα τα άλλα. Η Γαλλία έχει τουρισμό, αλλά η βιομηχανία της είναι ισχυρή το ίδιο και η Ιταλία και η Ισπανία, και πιστεύω ότι αυτή η κρίση ανέδειξε τη σημασία της βιομηχανίας ως παράγοντα σταθερότητας και υγείας για μια οικονομία”.
“Το καλύτερο μέτρο για τον τουρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι η στήριξη της βιομηχανίας. Ο τουρισμός είναι φυσικό περιβάλλον και υποδομές, και η βιομηχανία στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία με καλές θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το οικονομικό επίπεδο και αυξάνοντας τη σταθερότητα της ανάπτυξης. Η ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης με την παρουσία της βιομηχανίας σε μια χώρα είναι τέτοια που βελτιώνει ποιοτικά των τουρισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γέννησε η Αλεξάνδρα Νίκα – Πατέρας για πρώτη φορά ο Κωνσταντίνος Αργυρός
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος της βασικής γραμμής του μετρό
- Γιάννης και Δήμητρα Κούστα: Στη βραδιά μπάρμπεκιου για τα γενέθλια της Σοφίας Καρβέλα στη Νέα Υόρκη
- Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές στράφηκαν σε Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Cener και Μυτιληναίο