• Κοινωνία

    «Καλπάζει» η πανδημία στις ΗΠΑ: 1.450 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

    • NewsRoom


    Με σταθερά υψηλό ρυθμό αυξάνονται δυστυχώς οι νεκροί στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας

    Η πανδημία του ιού στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 1.450 ανθρώπους στις ΗΠΑ το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

    Ο αριθμός των νέων θυμάτων, σταθερός σε σχέση με αυτόν της προηγουμένης (1.453), αύξησε το σύνολο των ασθενών που έχουν υποκύψει στην αμερικανική επικράτεια σε πάνω από 67.600.

    Ως χθες, Κυριακή, στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας), το πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης είχε καταγράψει 1,15 εκατ. κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 67.674 θανάτους από την ασθένεια.

    Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου καταγράφεται μακράν ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.

    Την Τετάρτη, οι θάνατοι είχαν φθάσει τους 2.502, ωστόσο το τελευταίο διήμερο μειώθηκαν αρκετά στην αμερικανική επικράτεια.

    Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι η Νέα Υόρκη, όπου έχουν υποκύψει στην ασθένεια σχεδόν 19.000 άνθρωποι.

    Την ίδια ώρα, πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ «θα διαθέτουν εμβόλιο για τον ιό έως το τέλος του έτους» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε συνέντευξη, είπε πως οι έρευνες προχωρούν καλά και ότι, ως το τέλος της χρονιάς, θα υπάρχει το εμβόλιο, τονίζοντας πως «το καλύτερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να εξαφανίσουμε τον ιό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα το έχουμε ως το τέλος του χρόνου».

    Ο Τραμπ, πάντως, δεν διευκρίνισε αν, στην περίπτωση που βγει στην αγορά το φάρμακο, δοθεί σε όλο τον κόσμο, λέγοντας ωστόσο την ατάκα: «Πρώτα οι ΗΠΑ», που χρησιμοποιεί και στην καμπάνια του για την επανεκλογή του στην προεδρεία.

    Επίσης, ο Τραμπ ρωτήθηκε για το γεγονός ότι κατηγορείται πως είχε ειδοποιηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες από τις 3 Ιανουαρίου, για την επικινδυνότητα του ιού. Ο ίδιος το διέψευσε, λέγοντας πως είναι ψέμα αυτό και ότι ενημερώθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

    «Μου μίλησαν, μάλιστα, για ένα ακίνδυνο ιό την περίοδο εκείνη. Και τώρα παραδέχτηκαν πως έκαναν λάθος», είπε ο Τραμπ, διαψεύδοντας δημοσίευμα της Washington Post, που έλεγε πως γνώριζε καλά από νωρίς για τις διαστάσεις που έπαιρνε ο ιός στην Κίνα.



    ΣΧΟΛΙΑ