Από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα φάση, στη μετάβαση προς μια κανονικότητα που όμως θα αργήσει πολύ να γίνει όπως την αφήσαμε στις αρχές Μαρτίου.
Οι τελευταίες 53 μέρες μας δίδαξαν πολλά. Νιώσαμε ξανά εμπιστοσύνη για ένα κράτος που οργανώθηκε σωστά και στάθηκε δίπλα μας αποτελεσματικά, ενώ ξαναβρήκαμε το νόημα της αληθινής Ηγεσίας. Ήταν τόσο έντονη η επιτυχία της χώρας μας που βρήκε απήχηση σε όλο τον κόσμο.
Όπως συμβαίνει όμως σε όλες τις επιτυχίες, αυτές δεν προεξοφλούν το μέλλον. Το δικό μας μέλλον όμως ξεκινά σήμερα και οι προκλήσεις, υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές είναι μπροστά μας. Η αλήθεια είναι ότι έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης δε μας άξιζε μια τέτοια δυσκολία. Από την άλλη, η κρίση γεννά ευκαιρίες και μας δίνεται η δυνατότητα να χτίσουμε με εμφατικό τρόπο το δικό μας θετικό αφήγημα.
Η υγεία των πολιτών πάει χέρι-χέρι με την προσωπική τους ευημερία. Αν έχουν το ένα, είναι πιο εύκολο να έχουν και το άλλο.
Αν η υγειονομική κρίση στη χώρα μας ήταν επιπέδου Ισπανίας ή Ιταλίας, η οικονομική ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη με αντίκτυπο πολλών ετών.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε αυτούς τους δύο στόχους. Πήρε μέτρα που διασφάλισαν τη δημόσια υγεία αλλά από την άλλη, παρέταξε ένα δίχτυ οικονομικής ασφαλείας 17,5 δις ευρώ ήτοι 10% του ΑΕΠ.
Αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα των ευρωπαϊκών πόρων, το μέγεθος της οικονομικής στήριξης θα φθάσει τα 24 δις και περιμένουμε τη σύσταση του Recovery Fund με την αισιοδοξία ότι θα έχει περισσότερα χρήματα για επιχορηγήσεις (grants) παρά για δάνεια (loans).
Όπως την προηγούμενη περίοδο, έτσι και από σήμερα τρεις είναι οι στόχοι σε οικονομικό επίπεδο: Η προστασία της απασχόλησης και η στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς και η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.
Η χώρα μας ήταν η μοναδική που απαγόρευσε νομοθετικά τις απολύσεις, έδωσε οριζόντια οικονομική ενίσχυση βοηθώντας τους πιο αδύναμους και κατηύθυνε 10 δις ευρώ προς τις επιχειρήσεις.
Ήδη τα στοιχεία από το ΓΕΜΗ και την ΕΡΓΑΝΗ δείχνουν ότι η αγορά αντέχει. Η οικονομία μας δεν έχει το βάρος των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ και οι αγορές δανείζουν την οικονομία μας με χαμηλά επιτόκια.
Θα μπορούσα να γράψω αρκετά για το συνεκτικό πρόγραμμα παρεμβάσεων που επεξεργάστηκε και υλοποιεί ήδη η Ελληνική Κυβέρνηση, όμως οι λεπτομέρειες είναι γνωστές.
Αναμένεται το επόμενο διάστημα η στήριξη του κλάδου του τουρισμού που αναμφίβολα θα πληγεί, σε μια χρονιά που οι προβλέψεις ήταν εξαιρετικές.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει μια δύσκολη περίοδο. Είναι προφανές ότι αντίστοιχη ύφεση θα περάσουμε κι εμείς. Το γεγονός ότι η ύφεση θα είναι παγκόσμια μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι οι λύσεις θα είναι συνολικές και άρα το μέγεθος της ύφεσης μικρότερο.
Το 2020 δεν είναι 2015 ή 2010 και η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο», αλλά μια χώρα-ηγέτης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην έξοδο από την κρίση.
Το κράτος θα δώσει την απαραίτητη στήριξη. Συμμετοχή όμως θα έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ισότιμα θα συνεισφέρουμε όλοι, ώστε να υπάρχει το αίσθημα της δικαιοσύνης.
Από σήμερα θα πρέπει να βάλουμε μπροστά την υγιή επιχειρηματικότητα, την ώριμη κοινωνική συμπεριφορά και φυσικά να επιδιώξουμε επιτέλους τη δημιουργία ενός εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου που θα βασίζεται στην πολυπολικότητα της χώρας μας, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος.
Στο χέρι μας είναι να κάνουμε αυτή την κρίση μια τεράστια ευκαιρία!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα