Ενδιαφέρον να στηρίξει την προσπάθεια διάσωσης της Folli Follie εκδήλωσε αμερικάνικο fund, συνεισφέροντας τα αναγκαία κεφάλαια που θα κρατήσουν ζωντανή την εταιρεία, έως ότου επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης από τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύπαθη εταιρεία έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα πρόταση για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα το ακίνητο που στεγάζονταν το ιστορικό Μινιόν στην πλατεία Ομόνοιας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση σκοπεύει να ζητήσει από τους εκπροσώπους του fund, τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη και την πηγή προέλευσης των χρημάτων (proof of funds), προκειμένου να διαπιστώσουν την εγκυρότητα και ορθότητά της πρότασής τους.

Εξάλλου, η διοίκηση έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν αποδέκτης παρόμοιων προτάσεων από funds του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και της Callian που εκπροσωπούσε το γραφείο του γνωστού μεγαλοδικηγόρου των Αθηνών, Λαμπαδάριου. Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές απορρίφθηκε καθώς τα έγγραφα που θα αποδείκνυαν την εγκυρότητα της δεν ήρθαν ποτέ. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως το έγγραφο που προσκόμισε το γραφείο του Λαμπαδάριου όπου αναγράφονταν τα χρήματα, δεν συνοδεύονταν από τις αντίστοιχες υπογραφές των υπαλλήλων της τράπεζας, ώστε να πιστοποιείται ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν αποτελούν προϊόν εγκληματικής ενέργειας (ξέπλυμα χρήματος).

«Σε αντίθεση με όσα διαρρέει ο κ. Λαμπαδάριος ακόμη και σε κυβερνητικούς παράγοντες ότι κατέθεσε έγκυρη πρόταση που η διοίκηση απέρριψε, δεν είναι αλήθεια», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση εξ’ αρχής αντιμετώπισε με καχυποψία την πρόταση του συγκεκριμένο fund που κόμισε ο κ. Λαμπαδάριος καθώς  αρνούνταν πεισματικά να αποκαλύψει την προέλευση των χρημάτων για τη διάσωση της Folli αλλά και ποιοι βρίσκονταν πίσω του. Ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι πίσω από την Callian ήταν η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση του αμερικάνικου fund εκτιμούν ότι πρόκειται για σοβαρή κίνηση και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει θετική εξέλιξη. Να σημειωθεί πως όπως είχε γράφει το mononews.gr η διοίκηση της Folli αναζητά «ζεστό χρήμα», το οποίο θα χρησιμεύσει ως ενδιάμεση χρηματοδότηση στο διάστημα που θα χρειαστεί από την στιγμή που θα κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα για την επικύρωση του σχεδίου έως ότου τελικά επικυρωθεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η υποβολή του αιτήματος αναμένεται να γίνει στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα επαναλειτουργήσουν πλήρως τα δικαστήρια μετά το lockdown. Το αίτημα των ομολογιούχων για αλλαγή των όρων της κατ’ αρχήν συμφωνίας στο κομμάτι που αφορά στη μείωση του ποσοστού που θα αποκτήσει η οικογένεια Κουτσολιούτσου στην διάδοχο εταιρεία (την OpsCo), φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του.

Η εταιρεία έχει μεγάλη ανάγκη από φρέσκα κεφάλαια, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει αγορές και να τροφοδοτήσει την εμπορική δραστηριότητά της. Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεση του κορονοϊού έπληξε σημαντικά τις πωλήσεις του ομίλου, καθώς οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, παρ’ ότι κατέγραψαν ραγδαία άνοδο, δεν είναι αρκετές να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Υπολογίζεται πως τα έσοδα της Folli σε μηνιαία βάση ανέρχονται σε 4,5 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης είχε τεθεί επί τάπητος εδώ και μερικές εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους καθώς το σενάριο πώλησης των μετοχών της Dufry δεν φαίνεται να προχωρά μετά την «κατρακύλα» των χρηματιστηριακών αξιών λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Έρχεται νομική κάλυψη για τα μέλη του ΔΣ

Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης εξακολουθεί να αποτελεί η παραίτηση του πολύπειρου μάνατζερ και καταξιωμένου στελέχους, Γιώργου Ιωαννίδη από την θέση του προέδρου της Folli Follie, ο οποίος παρέμεινε ωστόσο απλό μη εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου. Χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Σάμιος.

Η κίνηση του κ. Ιωαννίδη έρχεται σε συνέχεια των  παραιτήσεων πολλών μελών της νέας διοίκησης που όρισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με δικαστική απόφαση πριν από περίπου 1,5 μήνα, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας και να απομακρύνει από τη διοίκηση μέλη που πιθανότατα ήταν κοντά στο περιβάλλον Κουτσολιούτσου. Η καθυστέρηση στην παροχή της νομικής κάλυψης εκτιμάται πως ήταν αυτό που οδήγησε στην πόρτα της εξόδου και τα υπόλοιπα παραιτηθέντα μέλη.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η νομική θωράκιση των μελών του δ.σ. που ορίζονται με βάση το πρόσφατο νομικό οπλοστάσιο που απέκτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι καθαρά θέμα χρόνου να θεσμοθετηθεί. Αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η σχετική διάταξη θα ενταχθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή.

Επιτέλους η ανακρίτρια καλεί μάρτυρες για την υπόθεση της Folli

Στο μεταξύ, δυο χρονιά μετά την αποκάλυψη της «μεγάλης απάτης» των Folli και δεκαέξι μήνες μετά από τα εισαγγελικά πορίσματα, επιτέλους ξεκινά η ανακριτική έρευνα για την δικαστική διαλεύκανση της αμαρτωλής εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η 35η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες κλήτευσης μαρτύρων για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην σύγχρονη ιστορίας της χώρας.

Μάλιστα, την προηγούμενη Τρίτη, 21 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος μάρτυρας έφτασε στην Ευελπίδων και πέρασε το κατώφλι της 35ης Τακτικής Ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεξοπούλου. Μεσούσης της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, ο μάρτυρας ο οποίος βρέθηκε στο ανακριτικό γραφείο, ήταν ένας από τους επενδυτές της Folli, που έχασε πάνω από 40.000 ευρώ.