Επιπλέον μέτρα πολιτικής, πέρα από τα αναγκαία αμυντικά και επιδοματικά, απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), που τονίζει ότι πολλές από τις βεβαιότητες στην οικονομία και την κοινωνία βρίσκονται σε οριακό και αμφισβητήσιμο σημείο ή και έχουν ανατραπεί.

Σε κείμενο παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία, η ΟΚΕ αναφέρει ότι η Ελλάδα και όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πανδημίας, το οποίο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις: στην οικονομία, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αναμένεται σημαντική ύφεση, στις επιχειρήσεις (αναστολή λειτουργίας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης) και στην αγορά εργασίας, όπου αναμένεται σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Η αναγκαιότητα άμεσης απόκρισης σε αυτή την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη είναι επιτακτική για την προστασία της δημόσιας υγείας, την ενότητα της κοινωνίας, το μέλλον της εργασίας, τη βιώσιμη σχέση της ανθρώπινης δραστηριότητας με το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις την έκταση των συνεπειών της πανδημίας στην κοινωνία, την οικονομία και την απασχόληση. Είναι βέβαιο, όμως, ότι θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα πολιτικής – πέρα από τα αναγκαία αμυντικά και επιδοματικά -, καθώς πολλές από τις βεβαιότητες στην οικονομία και την κοινωνία βρίσκονται σε οριακό και αμφισβητήσιμο σημείο ή και έχουν ανατραπεί.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας για την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό – όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα – να είναι αποτέλεσμα και κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της Ο.Κ.Ε., με την άμεση και ενεργή συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών δυνάμεων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.

Η ΟΚΕ, συμμεριζόμενη τις αγωνίες των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της κοινωνίας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν σε αυτήν, κάνει μια πρώτη σύνθεση των απόψεών τους, συμβάλλοντας στη συζήτηση των απαραίτητων μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση και διαχείριση των αλλαγών/κρίσεων στην αγορά εργασίας.