Τους άξονες και τα στάδια της «Γέφυρας Ασφαλείας για επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα» ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης  με διάγγελμά  του ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης., ενώ οι υφυπουργοί της κυβέρνησης παρουσίασαν  λεπτομερώς τα στάδια της άρσης των περιορισμών που ξεκινούν από τη Δευτέρα.

«Προτεραιότητά μου ήταν και είναι η υγεία των Ελλήνων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι κλειδί για την επιτυχία και της φάσης αυτής είναι «η προσωπική μας ευθύνη και πειθαρχία». Ακολούθως όλοι οι υφυπουργοί τόνισαν τη σημασία της σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα με ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες υγιεινής και στις αποστάσεις..

Τι προβλέπει η αρχική φάση σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, η πρώτη φάση αποκλιμάκωσης συμπεριλαμβάνει τα εξής:

Στις 4 Μαΐου: 

-Απελευθέρωση μετακινήσεων εντός νομού, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ιδίας περιφερειακής ενότητας) – συνεχής επαναξιολόγηση με ορίζοντα την ολική απελευθέρωση.

– Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και παραλίες (μη οργανωμένες).

-Γίνεται σύσταση περιορισμού δημόσιων συναθροίσεων έως 10 άτομα

– Επιτρέπεται η ατομική λατρεία σε θρησκευτικούς χώρους με περιορισμό συναθροίσεων έως 10 άτομα

– Ξεκινούν τη λειτουργία οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα)

– Ξεκινούν τη λειτουργία κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε
ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων

– Ξεκινούν τη λειτουργία τα ΚΤΕΟ

Στις 11 Μαΐου

– Ανοίγουν τα λύκεια για τους μαθητές της  Γ΄Λυκείου και τα φροντιστήρια Γ Λυκείου (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση)
– Ξεκινούν επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες), εκτός εμπορικών κέντρων (malls)
– Ξεκινούν σχολές εκμάθησης οδήγησης – Κατάστημα τυχερών παιχνιδιών εξαιρουμένου των ΟΠΑΠ play (χωρίς τραπεζοκαθίσματα μόνο για όρθιους)

Στις 17 Μαΐου

-Ανοίγουν χώροι Θρησκευτικής λατρείας για Θεία Λειτουργία και άλλες θρησκευτικές ακολουθίες με συγκεκριμένους κανόνες

Στις 18 Μαΐου

-Ανοίγουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευση – Α και Β Λυκείου – και Α, Β και Γ Γυμνασίου
– Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση)
-Ανοίγουν σρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι

– Πιθανή ολική απελευθέρωση μετακινήσεων με βάση την πορεία της επιδημίας

Γενικές κατευθύνσεις

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

– Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ

-Άτομα 3ης ηλικίας (ισχυρή σύσταση για συνέχιση του «Μένουμε Σπίτι»)

-Σύσταση για χρήση ΙΧ, αναστολή δακτυλίου για τις μετακινήσεις του πληθυσμού στην Αθήνα και ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ κατά το πρώτο κρίσιμο δίμηνο

-Πρόβλεψη για χρήση των ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) μόνο από εργαζόμενους για προσέλευση και αποχώρηση από εργασία

– Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12πμ έως τις 6πμ. Εργασία

– Δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ

– Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα (πλην τραπεζών, σούπερ μάρκετ και φούρνων) σε δύο κύματα από τις 9πμ έως τις 10πμ

-Ώρα έναρξης εμπορικών καταστημάτων 10πμ

– Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο (πλην Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Εθνικού Συστήματος Υγείας) και τον ιδιωτικό τομέα για το 70% των εργαζομένων κατά τον μήνα Μάιο Εργασία εξ αποστάσεως

– Δυνατότητα αναστολής εργασίας για τους γονείς με παιδιά έως 15 ετών

– Επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους

Τα επόμενα στάδια

Μετά τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό  θα υπάρξουν άλλα τέσσερα στάδια, από τα οποία το πρώτο τοποθετείται την πρώτη Ιουνίου και αφορά τα καταστήματα εστίασης. Ειδικότερα:

-Από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό και στους καταναλωτές, γάντια μιας χρήσης για το προσωπικό και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Θα υπάρχει μέγιστη επιτρεπόμενη παρουσία πελατών εντός του εμπορικού κέντρου, ένας πελάτης-επισκέπτης ανά 20 τ.μ., ενώ ισχύουν οι κανόνες εντός των καταστημάτων. Επίσης επαναλειτουργούν τα εστιατόρια και οι καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικά για εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους ισχύουν τα εξής:

– Ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών / stand: 2 μέτρα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης από τους εργαζόμενους, χρήση αντισηπτικού.

– Μέγιστος αριθμός πελατών: 1 πελάτης ανά 3 τ.μ.

– Μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι: 4 άτομα.

5ο στάδιο

Αυτό το στάδιο αφορά τους θερινούς κινηματογράφους. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση του 1 καθίσματος από το άλλο και μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

6ο στάδιο

Ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες της απόστασης των 2 μέτρων.

7ο στάδιο

Επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφετέριες και σε εσωτερικούς χώρους, τα καταλύματα διακοπών, οι επιχειρήσεις διασκέδασης και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τι δήλωσαν οι έξι υφυπουργοί

 Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου,τόνισε ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι επιστροφή στην κανονικότητα, είναι γέφυρα ασφάλειας.

Γεμάτο αιρεσιμότητες το επόμενο δίμηνο, πρέπει να διατηρήσουμε ισορροπία, μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και τελικά το εμβόλιο, τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για το υψηλό αίσθημα προσωπικής και ατομικής ευθύνης, εξέφρασε τα συλληπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι «το σχέδιο εξόδου το έχουμε ονομάσει γέφυρα ασφάλειας και είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νικόλαος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε ότι ανοίγουν στις 4 Μαΐου κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικής ένδυσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από τις περίπου 260.000 που είχαν διακόψει τη λειτουργία τους.

Σε επτά στάδια αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου θα γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ωστόσο προβλέπονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με μάσκες, γάντια, αποστάσεις και συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τ.μ του χώρου.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Μαΐου θα «επιστρέψουν» επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χαμηλής όχλησης (βιβλία/χαρτικά, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά/λιπάσματα).

Επίσης την ίδια ημέρα θα επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις και στο τομέα των υπηρεσιών: Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής (λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού), υπηρεσίες ατομικής άθλησης σε ανοιχτούς χώρους και επιδιορθώσεις ρούχων / υποδημάτων.

Τέλος ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ, επίσης με αυστηρή τήρηση ραντεβού.

Τις νέες συνθήκες υπό τις οποίες θα κυκλοφορούμε στα μέσα μαζικής μεταφοράς έκανε γνωστές ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό.

Παράλληλα, θα εφαρμόζεται ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος και απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

– Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.

– Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

-Σ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα με τα οποία θα βγούμε από το σπίτι και θα επιχειρήσουμε τη σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.

Μέχρι τις 4 Μαΐου μένουμε σπίτι και παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τη Δευτέρα το σχέδιό μας τροποποιείται, περνάμε στη σταδιακή κανονικότητα τηρώντας όλους τους κανόνες.

Κινούμαστε όπου επιτρέπεται και οι επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα προστασίας που πρέπει για το άνοιγμά τους.

Από το “Μένουμε σπίτι” περνάμε στη κινητικότητα, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται.

Οι επιχειρήσεις ανοίγουν με περιορισμούς σε τετραγωνικά. Εφόσον τηρηθούν καθολικά τα παραπάνω και με βάση τις προτάσεις, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα. Όσο πιο χαλαρά τα αντιμετωπίσουν κάποιοι, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς.

Στη λειτουργία των νοσοκομείων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου άρσης των μέτρων σημειώνοντας ότι περνάμε στη σταδιακή επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των νοσοκομείων από τις 4 Μαΐου.

.  Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η επανέναρξη των τακτικών και των απογευματινών χειρουργείων, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές για τον κορονοϊό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες για τον κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους ως νοσοκομεία αναφοράς καθώς και τα νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «Νιμιτς» παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για τον κορονοϊό. Οι ΜΕΘ για τον κορονοϊό παραμένουν σε ετοιμότητα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε στη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία.
Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού.

Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΓΕΦΥΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»