• Big Story

    Μαρινόπουλος: Θα βάλουν οι τράπεζες 300 εκ ευρώ πριν βυθιστεί η εταιρία;


    Λοιπόν τα πράγματα έχουν ως εξής: H Μαρινόπουλος για να σωθεί χρειάζεται χρηματοδότηση 300 εκ ευρώ από τις τράπεζες ενώ και η οικογένεια πρέπει να βάλει από την πλευρά της περίπου 30 εκ ευρώ. Τα χρήματα είναι πολλά και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει εάν η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες η σε λίγες ημέρες.

    Ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες διαφαίνονταν ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί εν τουτοις τις τελευταίες ώρες ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά ότι το Deal με την Σκλαβενιτης έχει ολοκληρωθεί καθώς εμφανίστηκαν νέα προσκόμματα, που όπως λένε πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση μπορεί είναι ουσίας.

    Έτσι λοιπόν η αγωνία κορυφώνεται για την τύχη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωσή της ολοένα και στενεύουν, και κάθε μέρα που περνά χωρίς συμφωνία για τον Μαρινόπουλο φέρνει όλο και πιο κοντά μία καταστροφική κατάρρευση που θα έχει δραματικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και όλοι θέλουν να αποφύγουν – αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πώς θα αποφευχθεί.

    Ο οικονομικός και νομικός έλεγχος (due diligence) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί , το businnes plan του Σκλαβενίτη είναι έτοιμο εδώ και πολλές ημέρες αλλά η συμφωνία φαίνεται να έχει κολλήσει στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες. Η οικογένεια Σκλαβενίτη έχει ζητήσει από τις τράπεζες δανειοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ.

    Hair Cut 50%

    Σχεδόν το σύνολο του ποσού θα πάει για τη μερική αποπληρωμή των οφειλών προς τους προμηθευτές, ώστε οι τελευταίοι να αρχίσουν εκ νέου να τροφοδοτούν με προϊόντα τα ράφια της Μαρινόπουλος.

    Ορισμένοι τραπεζίτες επέμεναν να ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος το μοντέλο σωτηρίας του Βερόπουλου από τον όμιλο Μετρό. Δηλαδή μόνο με αναδιάρθρωση δανείων, όχι «κούρεμα» στους προμηθευτές που είναι έτσι κι αλλιώς πελάτες των τραπεζών, και ίδια συμμετοχή του επενδυτή.

    Τα μεγέθη όμως δεν είναι τα ίδια. Τα «ανοίγματα» του Μαρινόπουλου σε σχέση με του Βερόπουλου είναι σχεδόν πενταπλάσια και ουσιαστικά ο όμιλος Σκλαβενίτη αν εμπλακεί στο εγχείρημα και φορτωθεί με δάνεια 300 εκατ. ευρώ γνωρίζει ότι ίσως διακινδυνεύει και ο ίδιος την δικια του επιχείρηση. Για να εμπλακεί λοιπόν στην προσπάθεια διάσωσης ζητεί καλούς όρους δανεισμού και επιτόκιο που να αυξομειώνεται ανάλογα με τη λειτουργική κερδοφορία της αλυσίδας.

    Οι άλλοι όμως λιανέμποροι που παρακολουθούν την υπόθεση διαμηνύουν προς τις τράπεζες ότι δεν θα ανεχθούν προνομιακούς όρους στη δανειοδότηση Σκλαβενίτη και κάνουν λόγο για πριμοδότηση Σκλαβενίτη, ο οποίος με την εξαγορά θα καταστεί ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς.

    Επίσης, ένα ακόμη σημείο της διαπραγμάτευσης που λέγεται ότι δεν αποκρυσταλλωθεί είναι αν ο κ. Λεωνίδας Μαρινόπουλος εμμένει στην αρχική του αξίωση να διατηρήσει ένα 25% του ομίλου μετά την εξαγορά της πλειοψηφίας από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια είναι διατεθειμένη στο νέο εγχείρημα να βάλει περίπου 25 έως 30 εκ ευρώ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/o-panteliadis-tis-metro-paremveni-sto-deal-tis-marinopoulos/64513



    ΣΧΟΛΙΑ