ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άκαρπη υπήρξε η χθεσινή συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών για την επέκταση της προστασίας και για όσους ιδιώτες ή επιχειρηματίες έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των τραπεζών που φέρονται να διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το νέο πλαίσιο δεν θα αφήνει παράθυρα κατάχρησης και καθυστερήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.
Στη βάση αυτή αξιώνουν να μην υπάρχει αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων με την υποβολή της αίτησης για πτώχευση από τον οφειλέτη, θεωρώντας ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να αποτελούν ένα διαρκές μέσο πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
Σε ότι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί επέμειναν ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει σαφής προσδιορισμός της περιμέτρου για τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Με δεδομένο μάλιστα ότι το δημόσιο θα κληθεί να καλύψει τη δόση για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, οι εκπρόσωποι των θεσμών συνέδεσαν την αξιολόγηση αυτή με το κόστος που θα επωμιστεί το δημόσιο.
Έτσι το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι νεωτέρας, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους λήγει σε μια εβδομάδα, δηλαδή στα τέλη Απριλίου. Με βάση το ισχύον καθεστώς αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας τους μπορούν να κάνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018. Αφορά δηλαδή όσους το δάνειό τους έχει «κοκκινήσει» πολύ πριν τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επεκτείνει την προστασία και για όσους πλήττονται από την παρούσα οικονομική κρίση, εντάσσοντας και όσους αντιμετωπίζουν ήδη ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων εντός του 2020.
Με βάση την κυβερνητική πρόταση θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, τη συνολική περιουσία που θα πρέπει να διαθέτει ο προστατευόμενος δανειολήπτης και την εισοδηματική του κατάσταση με βάση την οποία θα καθορίζεται και η επιδότηση από την πλευρά του δημοσίου.
Άγνωστος Χ είναι πόσοι οφειλέτες με στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο προκειμένου να υπάρξει και μια πρώτη εκτίμηση για το κόστος που θα συνεπάγεται για το δημόσιο.