ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ωστόσο, το κείμενο, που παρουσίασε το Bloomberg, δεν εξηγεί πώς θα καλυφθεί η απόσταση από εκεί μέχρι το ύψος των 2 τρισ. ευρώ.
Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης. Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.
Ο «οδικός χάρτης» που διένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την τηλεδιάσκεψη δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους συγκεκριμένους στόχους, το χρονοδιάγραμμα ή τη φύση των επενδύσεων που θα χρειασθούν για να επαναφέρουν σε τροχιά την ΕΕ. Οι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση αυτή την εβδομάδα και το τελικό πακέτο πιθανόν να μην είναι έτοιμο για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.
Άλλωστε, όπως δηλώνει στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, παραμένει ένα μεγάλο «χάσμα» μεταξύ των κρατών-μελών, σχετικά με το αν θα πρέπει να δοθεί βοήθεια υπό τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων. «Για κάποια κράτη-μέλη είναι σημαντικό να έχουν επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλα θα πρέπει να δοθούν μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλο χάσμα και πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε χαρακτηριστικά.
Τα κράτη-μέλη διαφωνούν τόσο ως προς το αναγκαίο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης όσο και ως προς το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα του ταμείου. Τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος πρέπει να καθησυχαστούν στις συζητήσεις για την ανάκαμψη, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο, ανέφερε ο αξιωματούχος που σημείωσε πως τα κράτη εξακολουθούν να διαφωνούν επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας η Κομισιόν θα αντλήσει χρέος με εγγυήσεις από τον κοινό προϋπολογισμό, ώστε να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.
«Το ερώτημα είναι ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε για την αλληλεγγύη -ευρωομόλογα ή κάτι άλλο», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά όχι τελική απόφαση, θα μπορούσαν να υπάρξουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Αν και εκτιμάται πως θα υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία για τη χρήση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, παραμένουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Κάτι που κάνει αμφίβολη την επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν στο Politιco.eu ότι ο επικεφαλής του Συμβουλίου δε θα προσπαθήσει καν να καταφέρει τους ηγέτες να καταλήξουν σε κοινή δήλωση την Πέμπτη. Αντίθετα, ο Σαρλ Μισέλ θα εκδώσει μια Δήλωση από την Προεδρία, η οποία δεν απαιτεί την ομοφωνία των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά μόνο τη δική του σφραγίδα έγκρισης.
«Δεν πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για να συντάξουμε από κοινού ένα έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε την Τετάρτη ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ