ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την έναρξη του νέου δικαστικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου για να κερδηθεί λίγος από το πολύ χρόνο που χάθηκε με τα μέτρα για την πανδημία αποκάλυψε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στο ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τόνισε ότι «για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε ένα κομμάτι του όγκου της δικαστικής ύλης, εκτιμώ ότι από 1-15 Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να προγραμματιστούν δικάσιμοι και να μπουν πινάκια».
Επιβεβαίωσε έτσι ο υπουργός ρεπορτάζ του mononews με τίτλο “Τι αποφασίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια: Η 1η Σεπτεμβρίου, τα έκτακτα πινάκια το καλοκαίρι και η συναίνεση των δικαστών” που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρόωρη έναρξη του νέου δικαστικού έτους για 15 ημέρες και όχι η παράταση του τρέχοντος, το μήνα Ιούλιο, είναι το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όπως έλεγαν έγκυρες πηγές «το ζητούμενο είναι η επιμήκυνση της λειτουργίας των δικαστηρίων να έχει αποτέλεσμα». Αν δηλαδή υπήρχε παράταση για τον Ιούλιο, δεν θα προλάβαιναν τις προθεσμίες για να εισαχθούν προς εκδίκαση νέες υποθέσεις.
Στη συνέντευξη του ο κ.Τσιάρας αντέκρουσε τις διαφωνίες δικαστικών ενώσεων,, τονίζοντας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν κάνουν 2,5 μήνες διακοπές. Όπως είπε: «Πρέπει να τονίσω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, οι «μεγάλες» δικαστικές διακοπές, δεν είναι όπως τις εννοεί ο κόσμος. Γιατί αφενός μεν υπάρχουν τα θερινά τμήματα που λειτουργούν στα δικαστήρια, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν άδεια όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι μέσα στο χρόνο της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά από κει και πέρα, είναι ένας χρόνος που εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις. Είναι μια παρεξηγημένη έννοια ο μεγάλος χρόνος διακοπών των δικαστών και των δικαστηρίων.
Από και και πέρα, την περίοδο της πανδημίας υπήρχε χρόνος για την έκδοση αποφάσεων. Και πρέπει να συγχαρώ τους δικαστές για αυτή τους, τη δυνατότητα να εκδώσουν πολλές αποφάσεις. Και επειδή όλες οι δομές της ελληνικής πολιτείας, θα εργαστούν και το καλοκαίρι για να μπορέσουμε να φέρουμε την κανονικότητα, νομίζω πως το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιμηκύνουμε μόνο για φέτος το δικαστικό έτος.»
Για το άνοιγμα των δικαστηρίων ο κ.Τσιάρας έθεσε το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις:
«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και παραμένει, η προστασία της δημόσιας υγείας. Εφόσον αυτή τη στιγμή οι συνθήκες το επιτρέπουν και εφόσον υπάρχει το πράσινο φως από την αρμόδια επιτροπή που διαχειρίζεται τα ζητήματα του κορoνοϊού, το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να κάνουμε, είναι η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και αυτό για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής.
Από τη στιγμή που ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία στις 27 Απριλίου, ένα επόμενο στάδιο είναι να ανοίξουν οι διαδικασίες, ειδικές και τακτικές με δήλωση, χωρίς παρουσία διαδίκου στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο. Επίσης, να ανοίξουν στο σύνολό τους οι διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων. Ένα επόμενο βήμα, θα ήταν να ανοίξουν οι υπόλοιπες τακτικές και ειδικές διαδικασίες, αν επιτρέψουν οι συνθήκες, πλην των ποινικών. Και βεβαίως οι διαδικασίες και οι δίκες περί μη αναγκαστικής εκτέλεσης. Και βεβαίως στο τέλος να καταλήξουμε να ανοίξουμε και τις ποινικές διαδικασίες.
Για το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης όλων των δικαστικών εργασιών
Τα βήματα που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι πολλά και συγκεκριμένα. Και θα γίνουν μόνο όταν λάβουμε το πράσινο φως που θα μας δίνει κάθε φορά η αρμόδια επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού.»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»