Δώρο άδωρο η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου για την ελληνική οικονομία σε τούτη τη συγκυρία. Το lockdown, η παύση της παραγωγής προσωρινά, η αναστολή των εργασιών για την πλειονότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ακόμα και των κρατικών επιχειρήσεων, αφήνει την κάθετη υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού», που χθες στις ΗΠΑ κατέγραψε αρνητικά επίπεδα τιμών, φτάνοντας ακόμη και στα -40 δολάρια ανά βαρέλι στα συμβόλαια του Μαΐου, να περνάει απαρατήρητη.

Μαύρη Δευτέρα ήταν χθες για το πετρέλαιο, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας, προεξοφλώντας ότι τα τεράστια αποθέματα που έχουν ήδη σχηματιστεί δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αναιμική ζήτηση.

Τη χθεσινή ελεύθερη πτώση στις ΗΠΑ, ειδικά για το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) πυροδότησε η λήξη ορισμένων συμβολαίων. Οι traders είχαν προθεσμία ως σήμερα Τρίτη, 21 Απριλίου, να πουλήσουν μία σειρά από προθεσμιακά συμβόλαια. Τα συμβόλαια αυτά έχασαν μέσα σε λίγες ώρες όλη την αξία που είχαν στο άνοιγμα της αγοράς. Άλλα συμβόλαια, με προθεσμίες παράδοσης σε μεταγενέστερο χρόνο, δεν παρουσίασαν τόσο απότομη και τόσο μεγάλη πτώση.

Στις αρχές του 2020 ένα βαρέλι WTI κόστιζε γύρω στα 60 δολάρια/βαρέλι. Χθες, στις 1.40 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης, ένα βαρέλι πουλιόταν για λιγότερο από 2 δολάρια, ενώ το βράδυ η τιμή βυθιζόταν πια σε αρνητικό έδαφος. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή στα futures του αμερικανικού αργού WTI, που έχει καταγραφεί  ποτέ στις αγορές.

Το πρώτο που σκέφτεται κανείς είναι μήπως η απότομη αυτή κάμψη στην τιμή του «μαύρου χρυσού» λειτουργήσει ανασχετικά στην προδιαγεγραμμένη ύφεση που αναμένεται να πλήξει την ελληνική οικονομία. Το ερώτημα ετέθη στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα που έχει υπό την επίβλεψη και την εποπτεία του την μεγάλη εικόνα της χώρας και που μέχρι στιγμής κρατάει το τιμόνι με απόλυτη αξιοπιστία. Αυτό θα είχε νόημα, «αν λειτουργούσε η αγορά φυσιολογικά», ήταν η μονολεκτική απάντηση του υπουργού.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης εκφράζει ακριβώς την ίδια άποψη ότι «σε μία κλειστή οικονομία, τα περιθώρια για να εκμεταλλευτείς μία τόσο σημαντική πρόσκληση είναι περιορισμένα». Πλην όμως, απαντώντας στο ερώτημα περί ανάσχεσης της ύφεσης, αναφέρει ότι «σε ένα βαθμό, ναι, λειτουργεί ανασχετικά και θα μπορούσε να επηρεάσει κλάδους, όπως της ενέργειας, την ΔΕΗ, τις αερομεταφορές και την ακτοπλοΐα».