ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πόσο διαφέρει ένα αρχαίο πιάτο από ένα σημερινό; Τι σχέση μπορεί να έχει ένα αρχαίο, πήλινο κοκοράκι από έναν σοκολατένιο πασχαλινό κόκορα; Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επιλέγει αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές του και προσκαλεί τους διαδικτυακούς επισκέπτες του να τα αντιπαραβάλουν με φωτογραφίες σύγχρονων αντικειμένων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.
Κι εδώ η έκπληξη είναι μεγάλη, καθώς κάποια αντικείμενα μπορεί να έχουν αλλάξει μέσα στο χρόνο όνομα ή υλικό ή σχήμα ή χρήση, εν τέλει όμως και με κάποιο τρόπο μένουν ίδια…
«Όλα στον χρόνο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», λέει λοιπόν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αντλώντας έμπνευση από το στίχο του γνωστού τραγουδιού του θεσσαλονικιού καλλιτέχνη Νίκου Παπάζογλου και δημιουργώντας μία από τις πιο πρωτότυπες διαδικτυακές δράσεις σε καιρό απομόνωσης.
Η δράση αρχίζει από σήμερα 20 Απριλίου με την ανάρτηση αρχαίων έργων στην ιστοσελίδα του μουσείου, συγκεκριμένα ένα πινάκιο, ένα ειδώλιο πετεινού και μία αρχαία σούβλα ενώ με την ολοκλήρωσή της οι φωτογραφίες του κοινού θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή έκθεση, που θα οργανώσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου. (#amtholataidiamenoun).
Παράλληλα, δύο ακόμη δράσεις «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων» και ειδικά για παιδιά «Διασκεδάζουμε παίζοντας» προτείνονται για τις μέρες που «Μένουμε σπίτι».
Μια αναφορά στην τεχνική των «καλλιγραμμάτων», που οι απαρχές της ανάγονται στην Ελληνιστική εποχή αποτελεί η δράση «Η ποίηση στο σχήμα των πραγμάτων», που είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των αρχαιοτήτων αποδίδοντας τη μορφή τους μέσα από τη γραφή ποιημάτων ελλήνων δημιουργών.
Το μουσείο έτσι προσκαλεί από τις 22 Απριλίου τους διαδικτυακούς επισκέπτες του να καταθέσουν τα «καλλιγράμματα», που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι, μεταφέροντας ένα ποίημα ή μια ιστορία που θα επιλέξουν ή θα εμπνευστούν στο σχήμα αντικειμένων που αγαπούν.
Το αποτέλεσμα και αυτής της δράσης, δηλαδή τα «καλλιγράμματα» των αρχαιοτήτων μαζί με «καλλιγράμματα» των επισκεπτών θα παρουσιαστεί σε ψηφιακή έκθεση επίσης κατά την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) ενώ όμως ο περιεχόμενο θα εμπλουτίζεται συνεχώς (#amthcalligram).
Από σήμερα είναι ανοικτό και το πρόγραμμα «Διασκεδάζουμε παίζοντας», που απευθύνεται στα παιδιά και αφορά σε προτάσεις δημιουργικής δραστηριότητας στο σπίτι με κατασκευές παιχνιδιών και άλλων αντικείμενων με έμπνευση αρχαιότητες του μουσείου (#amthdiaskedazoume).
Επίσης, από τις 23 Απριλίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα προσφέρει στο κοινό ελεύθερη online πρόσβαση σε επιλεγμένες εκδόσεις του και σε οπτικοακουστικές παραγωγές του, που αφορούν στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, καθώς και στους τομείς της συντήρησης αρχαιοτήτων και της αρχαιομετρίας ενώ ήδη είναι ελεύθερη online πρόσβαση σε οπτικοακουστικές παραγωγές του.
Περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ: www.amth.gr καθώς και στα social media του μουσείου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελληνικό Κτηματολόγιο: Προκηρύσσει 44 θέσεις Προϊσταμένων – Πού και έως πότε οι αιτήσεις
- Flying Flea: Η Royal Enfield εισβάλει στο μέλλον
- Motor Oil: Ενισχύεται η παρουσία του Ομίλου στη λιανική αγορά των Convenience Stores
- BofA για ΟΤΕ: Οι πέντε λόγοι που είναι κορυφαία επιλογή στην Ευρώπη – Αγοράστε τη μετοχή του με στόχο τα 18 ευρώ