ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν και έχει ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ημερομηνία ορόσημο για τις περισσότερες χώρες και την Ελλάδα θεωρείται η Κυριακή 3 Μαΐου με στόχο στις 4 Μαΐου μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής οικονομίας να ξεκινήσει να λειτουργεί.
Αν και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εν τούτοις σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα τον Μάιο 2020, τότε η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί με στόχο να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2020. Εάν η καραντίνα κρατήσει έως τον Ιούνιο τότε η κατανάλωση θα χρειαστεί για να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Ιταλία – Άρση καραντίνας 3 Μαΐου 2020
Από τις 14 Απριλίου, καταστήματα που πωλούν βιβλία, χαρτικά, παιδικά ρούχα, καθώς και στεγνωτήρια και πλυντήρια ρούχων έχουν θεωρηθεί απαραίτητες επιχειρήσεις και επιτρέπεται να ανοίγουν παράλληλα με επιχειρήσεις όπως φαρμακεία, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, super market. Να σημειωθεί ότι η καραντίνα έχει παραταθεί έως τις 3 Μαΐου.
Η Ιταλία καταγράφει συνολικά 173 χιλιάδες κρούσματα και περισσότερους από 23,5 χιλιάδες θανάτους.
Ισπανία – Δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία μάλλον η 10η Μαΐου 2020
Το Lockdown που ενεργοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου μειώνεται σταδιακά, αλλά οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι τουλάχιστον την χρονική στιγμή που θα αποφασιστεί η πλήρη άρση της καραντίνας.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας πάντως έχει αποφασίσει να παρατείνει ακόμη δύο εβδομάδες την καραντίνα. Οι κατασκευαστικές και μεταποιητικές εταιρίες έχουν ενεργοποιηθεί.
Οι μαθητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, μια επιτροπή τοπικών εμπειρογνωμόνων υγείας ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από την κυβέρνηση.
Γαλλία – Σταδιακή άρση της καραντίνας από 11 Μαΐου 2020
Ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε την σταδιακή άρση της καραντίνας από τις 11 Μαΐου. Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συνεχή πτώση των νέων κρουσμάτων – τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 150 χιλιάδες – και από τους κατοίκους εφόσον τηρούν τους κανόνες καραντίνας. Απαγορεύτηκαν μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2020.
Γερμανία – Σταδιακή άρση της καραντίνας από 3 Μαΐου 2020
Η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί κλειδώματος θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου. Τα σχολεία και τα κομμωτήρια θα αρχίσουν αργά να ανοίγουν ξανά στις 4 Μαΐου.
Αλλά προσεχώς, καταστήματα μικρότερα των 8.600 τ.μ. μπορούν να ανοίξουν, όπως και βιβλιοπωλεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και καταστήματα ποδηλάτων. Απαγορεύονται μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις έως τις 31 Αυγούστου.
Ηνωμένο Βασίλειο – Σταδιακή άρση καραντίνας 3 ή 10 Μαίου 2020
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επέκταση κλειδώματος τριών εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιορισμοί δεν θα αρθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου το νωρίτερο.
Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά μόνο για ευάλωτα παιδιά ή παιδιά βασικών εργαζομένων. Ωστόσο, ορισμένα εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ άλλα έκλεισαν όταν επιβλήθηκαν οι περιορίσιμοι στα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο, τρεις μεγάλες αλυσίδες – η KFC, η Pret A Manger και η Burger King, άνοιξαν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους μόνο για φαγητό σε πακέτο.
Αυστρία – Σταδιακή άρση καραντίνας 2 Μαίου 2020
Όλα τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά στις 2 Μαΐου 2020. Πρόσφατα έχουν ανοίξει σούπερ μάρκετ και μικρά καταστήματα, κέντρα κηπουρικής και δημόσια πάρκα.
Τα κομμωτήρια θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά στις αρχές Μαΐου. Τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο αργότερα μέσα στον Μάιο 2020.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz χαρακτήρισε την προσέγγιση της χώρας του ως «όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία, αλλά και όσο περισσότερους περιορισμούς είναι απαραίτητο».
Δανία – Σταδιακή άρση καραντίνας από την εβδομάδα 20 με 24 Απριλίου 2020
Τα σχολεία έχουν επιτραπεί να ανοίξουν ξανά για παιδιά έως 11 ετών. Τα κομμωτήρια, τα ιαματικά λουτρά, οι ψυχολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι χειροπράκτες, οι οδοντίατροι και οι εκπαιδευτές οδήγησης επιτρέπεται επίσης να ανοίξουν ξανά το κατάστημα από την νέα εβδομάδα.
Σουηδία – Μεγάλο μέρος της οικονομίας δεν βρίσκεται σε καραντίνα
Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ίσως μια από τις πιο χαλαρές προσεγγίσεις για την κοινωνική απομόνωση – επιτρέπεται στα καταστήματα, τα σχολεία και τα μπαρ να παραμείνουν ανοιχτά. Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να κλείσει τις επιχειρήσεις εάν χρειαστεί. Επίσης απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων.
Βέλγιο – Σταδιακή άρση lockdown στις 3 Μαΐου 2020
Το Lockdown λήγει στις 3 Μαΐου 2020. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανοίξει αλλά οι περισσότερες θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου 2020
Πολωνία – Οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου 2020
Τα καταστήματα ανοίγουν από τις 19 Απριλίου, ενώ η καραντίνα και οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου τουλάχιστον.
Ελλάδα – Πιθανή σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων 3 Μαΐου 2020
Πιθανό σενάριο τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού και γενικά η καραντίνα που έχει επιβληθεί θα αρθούν στις 3 Μαΐου ώστε από τις 4 Μαΐου να ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα σε 3 φάσεις κατά τον αμερικανικό μοντέλο και το αυστριακό μοντέλο.
UBS: Εάν ανοίξουν οι οικονομίες τον Μάιο η κατανάλωση θα κινηθεί 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα UBS εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα τον Μάιο 2020, τότε σύντομα η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί με στόχο να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2020.
Εάν η καραντίνα κρατήσει έως τον Ιούνιο τότε η κατανάλωση θα χρειαστεί για να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Προβληματίζει η επανεκκίνηση της Σιγκαπούρης
Ωστόσο η επανέναρξη της οικονομίας ενέχει ρίσκο όπως φαίνεται στην περίπτωση της Σιγκαπούρης η οποία άνοιξε την οικονομία και ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ