ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολυσυζητημένος, ομογενής επιχειρηματίας είναι σε θέση να αξιοποιήσει τη σημαντική αυτή «προίκα» που παίρνει, μετά την προκαταρκτική συμφωνία των 205 εκατ. ευρώ με την οικογένεια Στέγγου. Πατριάρχης της οποίας είναι ο 84χρονος σήμερα Κωνσταντίνος. Παλιός εργολάβος αλλά και παλιά «αλεπού» στο επιχειρηματικό σκηνικό, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Ολυμπιακής Τεχνικής», που έχει το συγκρότημα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.
Όπως όλα δείχνουν, ο Ιβάν Σαββίδης έχει κάνει μια καλά μελετημένη κίνηση, με στόχο να εκμεταλλευθεί επωφελώς τη μεγάλη εμβέλεια που διαθέτει στη Ρωσία. Είτε ανοίγοντας ένα σημαντικό δίαυλο εισροής τουριστών από τη χώρα, με κατεύθυνση το Πόρτο Καρράς, είτε προσελκύοντας Ρώσους κεφαλαιούχους, προκειμένου αυτοί να αγοράσουν ή να κλείσουν συμφωνίες ενοικίασης για τις υπό κατασκευή βίλες.
Η παράμετρος αυτή, η οποία αφορά τις 526 βίλες, εκτιμάται από την αγορά ότι είναι το πιο κομβικό σημείο του deal, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ότι αφορά τις μελλοντικές υπεραξίες.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται ότι διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων «μνηστήρων» που κατά καιρούς είχαν βολιδοσκοπήσει τη δυνατότητα εξαγοράς του Πόρτο Καρράς. Το πρώτο αφορά την ικανότητά του να διαχειριστεί τον… παράγοντα Ρωσία και το δεύτερο δεν είναι άλλο από τη ρευστότητα. Ανεξάρτητα αν ο επιχειρηματίας έχει κινηθεί με άξονα την προσωπική του ρευστότητα ή εάν χρησιμοποιήσει και δανειακό χρήμα τώρα ή σε μελλοντική φάση του όλου επιχειρηματικού εγχειρήματος, το οποίο και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, αφού πρόκειται για ένα deal που συμφωνήθηκε εν μέσω πανδημίας και με τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού να αποτελεί τον πλέον αδύναμο κρίκο, μέσα στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία για την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.
Όλα τα παζάρια μέχρι το τελικό τίμημα
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, Σαββίδης και οικογένεια Στέγγου είχαν αρχικά συμφωνήσει σε ένα τίμημα εξαγοράς του Πόρτο Καρράς, στα 240 εκατ. ευρώ. Σαφώς σε μεγάλη απόσταση από τις απαιτήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, που είχε προ δύο-τριών ετών ο Κωνσταντίνος Στέγγος.
Ο οποίος μάλιστα φέρεται να απέρριψε τα 270 εκατ. ευρώ της πρότασης που είχε γίνει από μεγάλο διεθνή «παίκτη» της ευρύτερης τουριστικής αγοράς.
Λόγω της πανδημίας, η πρόταση του Ιβάν Σαββίδη τροποποιήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά εν τέλει βρέθηκε η «χρυσή» τομή στα 205 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις 15% πιο κάτω από την αρχική συμφωνία, που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές ήθελαν το κλείσιμο του deal. Ανάμεσα στο οποίο συγκαταλέγεται και το εκεί καζίνο, που μένει να διευκρινιστεί το πώς θα αλλάξει χέρια η άδεια λειτουργίας του…
Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, δεν έχει γνωστό το πώς θα καταβληθεί το τίμημα, από τη στιγμή βεβαίως που θα ολοκληρωθεί ο εσωτερικός έλεγχος. Αν δηλαδή θα πρόκειται για άμεση καταβολή μετρητών, ή ενδεχομένως με άλλους τρόπους τμηματικής εξόφλησης.
Στην οικογένεια Στέγγου 23,7 εκατ. ευρώ
Πάντα με βάση την ανακοίνωση της «Ολυμπιακής Τεχνικής» από τα 205 εκατ. ευρώ του συμφωνηθέντος τιμήματος, τα 168,9 εκατ. ευρώ περίπου είναι αυτά που πρωτογενώς αντιστοιχούν στην εταιρεία. Και τούτο γιατί η εισηγμένη δεν ελέγχει εξ ολοκλήρου το προς πώληση «ασημικό» της Πόρτο Καρράς ΑΕ αλλά το 88,42% αυτής.
Το υπόλοιπο 11,58% είναι σε χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Στέγγου, ελεγχόμενο από εταιρεία που εδρεύει στη Κύπρο.
Συνεπώς, η οικογένεια Στέγγου έχει λαμβάνειν το 11,58% από το αρχικό τίμημα των 205 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 23,7 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 12,4 εκατ. ευρώ της διαφοράς είναι άγνωστο το τι μπορεί να αφορούν, αν και κατά πάσα πιθανότητα σχετίζονται με σχηματισθείσες απαιτήσεις της εισηγμένης, μητρικής του Πόρτο Καρράς.
Όμως η «Ολυμπιακή Τεχνική» δεν θα λάβει τα 168,9 εκατ. ευρώ , αλλά περίπου 54 εκατ. ευρώ λιγότερα, Ήτοι 114,9 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί τα 54 εκατ. ευρώ αφορούν δανειακές υποχρεώσεις προς το Fund του Fortress , που πριν από περίπου ένα χρόνο είχε προσφέρει «δάνειο γέφυρα» στην «Ολυμπιακή Τεχνική» ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα το Fortress έχει ήδη εξοφληθεί, με κεφάλαια εταιρειών συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, που έχουν αναλάβει και τα «συνοδευτικά» ενέχυρα επί των περιουσιακών στοιχείων του Πόρτο Καρράς, έτσι ώστε να προχωρήσει το συμφωνημένο Deal.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα λένε ότι ουσιαστικό ρόλο στο τελικό στάδιο της συμφωνίας, διαδραμάτισαν οι δυό γιοί του Κωνσταντίνου Στέγγου, Γιώργος και Ανδρέας.
Στην εισηγμένη «Ολυμπιακή Τεχνική» που θα λάβει το αναλογούν τίμημα από την πώληση του Πόρτο Καρράς, ο Κωνσταντίνος Στέγγος ελέγχει το 39,28% των μετοχών. Τα τρία από τα πέντε παιδιά του, εμφανίζονται να κατέχουν κατά σειράν το 12,34% ο Γιώργος, το 6,46% ο Ανδρέας και το 5,64% η Μαριάννα. Συνολικά δηλαδή η οικογένεια έχει το 63,72% της εταιρείας, τουλάχιστον εμφανώς και με βάση τα στοιχεία του χρηματιστηρίου.
Χθες και στο απόηχο και των ανακοινώσεων του deal η μετοχή της «Ολυμπιακής Τεχνικής» έκανε αρχικά ένα άλμα ανόδου…26,4% αλλά στη συνέχεια οι βιαστικοί «κάηκαν» καθώς το «χαρτί» έκλεισε μόλις στο +0,11% στα 1,9 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας από τα 97,7 εκατ. ευρώ να κλείνει στα 77,3 εκατ. ευρώ.
Προφανώς οι χθεσινοί «παίκτες» δεν γνώριζαν το πόσο δύσκολο είναι (διαχρονικά) να μπει κανείς στο…μυαλό του Κωνσταντίνου Στέγγου.