Κι ενώ οι λογαριασμοί σε καθυστέρηση στην αγορά ρεύματος φτάνουν το 30%, με αγωνία αναμένει η αγορά ενέργειας το μηχανισμό ρευστότητας που ετοιμάζεται από το υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρχει ασπίδα προστασίας των εταιρειών από τον κίνδυνο αύξησης των καθυστερήσεων στις πληρωμές. Ωστόσο μέχρι την οριστική ανακοίνωσή του, κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί τελικά, το τελικό ύψος των κεφαλαίων του και σε ποιους θα απευθύνεται.

Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το 30% του πελατολογίου των εταιρειών προμήθειας ρεύματος παρουσιάζει καθυστέρηση στην πληρωμή του λογαριασμού του, κάτι που όμως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι προσωρινό ή μόνιμο. Ο κίνδυνος είναι να παγιωθεί μια νέα αναβλητικότητα στις πληρωμές, που θα πλήξει όχι μόνο τη ρευστότητα των εταιρειών προμήθειας (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison κ.λ.π,) αλλά και τους ρυθμιστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) που λαμβάνουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις από κάθε λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι κάθε μήνα το σύνολο των λογαριασμών προς πληρωμή ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 350 εκατ. ευρώ προορίζονται σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ αφού είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, για τη χρήση του συστήματος (ΑΔΜΗΕ), τη χρήση του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και τα ΥΚΒ (ΔΑΠΕΕΠ).

Ο μηχανισμός ρευστότητας

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο μηχανισμός ρευστότητας που ετοιμάζεται ενδεχομένως θα αποπληρώνει τις μηνιαίες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους ρυθμιστές, για λογαριασμό των προμηθευτών, δίνοντας τη δυνατότητα στους προμηθευτές ρεύματος να αποπληρώσουν τα ποσά αυτά σε 2-3 μήνες αργότερα. Άλλε πληροφορίες αναφέρουν ότι ταυτόχρονα θα παρέχει και τη δυνατότητα δανειοδότησης σε παρόχους που χρειάζονται άμεσα ρευστότητα.

Στόχος του υπουργείου είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να δημιουργηθεί ένας Μηχανισμός Ρευστότητας που θα λειτουργεί με εγγυήσεις, ώστε οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και   να αποφευχθεί κρίση ρευστότητας στην αγορά. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται η σχετική ρύθμιση, οι οποία θα προσδιορίζει τι μέρος των εγγυήσεων θα καλύπτει  το ελληνικό Δημόσιο.

Ουσιαστικά η ρύθμιση θα προβλέπει τη χορήγηση δανείων και με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται, ειδικά για τις εταιρείες προμήθειας, το ενδεχόμενο να εκχωρούν, έναντι των δανείων, λογαριασμούς ρεύματος καταναλωτών υψηλότερης ονομαστικής αξίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ώστε με αυτό το «μαξιλάρι» εξασφαλισμένο, οι εταιρίες προφανώς να μπορέσουν να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στους πελάτες τους την κρίσιμη αυτή περίοδο

Οι αποκοπές γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση

Σύμφωνα με την αγορά, παρά τις καθυστερήσεις αποκοπές ρεύματος δε γίνονται, καθώς, ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα στις αποκοπές όταν του το ζητούν οι προμηθευτές,  ούτε οι εταιρείες σε αυτή την περίοδο σπεύδουν να ζητούν αποκοπές. Όπως σημειώνουν “αφού περάσουν δύο μήνες από τη λήξη ημερομηνίας πληρωμής και αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα υπενθύμισης στους καταναλωτές, στέλνουμε αίτημα στο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος μετά από δύο μήνες το υλοποιεί”.

Μάλιστα τονίζουν ότι τα αιτήματα αποκοπής που ενδεχομένως υλοποιεί τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ αφορά λογαριασμούς του Ιανουαρίου.

Ακόμη πιο αργά φτάνουν στο ΔΕΔΗΕ τα αιτήματα αποκοπής από τη ΔΕΗ,τα οποία αφορούν λογαριασμούς που έχουν λήξει για δεύτερη φορά (πάνω από 4 μήνες) ενώ  ακόμη δύο μήνες θα καθυστερήσει η εντολή από το ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν, ότι αιτήματα αποκοπών γίνονται στους μεγάλους λογαριασμούς και στους συστηματικά ασυνεπείς πελάτες. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ  κάνουν λόγο για μείωση των εισπράξεων αυτή την περίοδο αλλά το σημαντικό είναι να μη σημειώσει διάρκεια, και να επανέλθει το συντομότερο η κανονικότητα.