Η πιο σκληρή εβδομάδα θα είναι η επόμενη προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζοντας τον αμερικανικό λαό για πολλούς ακόμα επερχόμενους θανάτους.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης τύπου στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος , αναφέρθηκε στις περιοχές στις οποίες ο ιός είναι ανεξέλεγκτος. Ως νέοι πυρήνες αναφέρθηκαν οι περιοχές της  Πενσυλβάνια, του Κολοράντο και της Ουάσιγκτον.

Ο κύριος πυρήνας όμως της επιτιμάς είναι στις ΗΠΑ, παραμένει η πολιτεία της Νέας Υόρκης.  Εκεί, έχουν καταγραφεί 1.905 θάνατοι, 630 μονάχα το τελευταίο 24ωρο.

Όταν ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους Νεοϋορκέζους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν τους αναπνευστήρες που χρειάζονται, η απάντησή του σόκαρε. «Όχι. Έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα. Έχουμε πολλές πολιτείες να φροντίσουμε».

Συνολικά, η πανδημία έχει αφαιρέσει τη ζωή σε 8.502  ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα ήδη έχουν υπερβεί τα 312.000 (δείτε εδώ live από το Bloomberg τον χάρτη της πανδημίας)

Οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς οι απώλειες ανθρώπινων ζωών αναμένεται να φτάσουν ακόμα και τις 100.000. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες», δήλωσε η υπεύθυνη συντονισμού της αντιμετώπισης της επιδημίας στον Λευκό Οίκο δρ. Ντέμπορα Μπιρξ.

Επεσήμανε ότι η κάλυψη του προσώπου δεν είναι παρά συμπληρωματικό μέτρο στην κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών. «Αυτή δεν είναι η στιγμή να πάτε στο παντοπωλείο, να πάτε στο φαρμακείο, αλλά να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε την οικογένειά σας και τους φίλους σας ασφαλείς. Αυτό σημαίνει να διατηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων και να πλένουμε τα χέρια μας».

Πέρα από το πλύσιμο των χεριών, το ζήτημα της χρήσης μάσκας αναδεικνύεται κομβικό στην μάχη κατά του κορονοϊού. Τα κράτη το αντιμετωπίζουν διαφορετικά και οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι.

Στην περίπτωση της Αμερικής, ο ίδιος ο πρόεδρος ανακοίνωσε τη νέα σύσταση της εθνικής υγειονομικής αρχής της χώρας, η οποία ζητά από τους πολίτες να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βγαίνουν έξω.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο πραγματοποίησε παρόμοιες συστάσεις για τους κατοίκους της πόλης του. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση για γενική επιστράτευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εκτιμώντας ότι χρειάζεται τη βοήθεια 45.000 επιπλέον επαγγελματιών για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην μεγαλούπολη.

Αμέσως μετά την έναρξη της καθιερωμένης χθεσινής ενημέρωσης, ο πρόεδρος απηύθυνε επίθεση και προς τα ΜΜΕ. «Είναι σημαντικό να σταματήσουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης να διαδίδουν ψεύτικες φήμες και να προκαλούν φόβο και πανικό στους πολίτες».

Παρ’ ότι αρχικά είχε θέσει την Κυριακή του Πάσχα ως την καταλυτική ημερομηνία για την χαλάρωση των μέτρων και την παύση της καραντίνας, δήλωσε ότι οι διακοπές θα είναι μία ιδιαίτερα “θλιβερή” ημέρα για τους Αμερικανούς.

Έτσι, δεν προέβη σε αλλαγές για τις υπάρχουσες ομοσπονδιακές συστάσεις. Αντιθέτως, αυτό που επιβεβαίωσε είναι ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες του αντι-ελονοσιακού φαρμάκου, παρ’ ότι δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ότι θεραπεύει τον κορονοϊό.

Σε πονοκέφαλο μετατρέπονται για τις αρχές και τα άτομα που ταξίδεψαν, εν καιρώ κορονοϊού, από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Τα νούμερα ζαλίζουν: 430.000 ταξιδιώτες έφτασαν στην Αμερική μέσω των 1.300 απευθείας πτήσεων, πριν ακόμα ο Ντόναλτ Τραμπ προβεί σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αναστείλει προσωρινά τα περισσότερα ταξίδια, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Έκτοτε, περίπου 40.000 Αμερικανοί και άλλοι εξουσιοδοτημένοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν τη διαδρομή αυτή και, μάλιστα, οι περισσότεροι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την έλλειψη μέτρων. Οι αρχές περιορίστηκαν στο να τους θερμομετρήσουν.

Εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, τα μέσα προβάλλουν ανθρώπινες ιστορίες. Κάποιες συγκινητικές, άλλες δραματικές.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκει αυτή ενός οδηγού λεωφορείου στο Ντιτρόιτ. Λίγες ημέρες αφότου ανάρτησε στα social media ένα οργισμένο βίντεο, στο οποίο εξιστορούσε πως μία επιβάτιδα έβηξε πάνω στου χωρίς προφύλαξη, νόσησε και πέθανε.