ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι το στόχο του 2%
Η Ευρώπη ρισκάρει να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση χρέους εάν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους ηγέτες των κρατών μελών να σταματήσουν να φιλονικούν και να σχηματίσουν μία “ισχυρή συμμαχία” για τη μάχη ενάντια στον ιό. Ειδικότερα, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων, ένα βήμα που στηρίζουν αρκετές χώρες αλλά στο οποίο αντιτίθενται οι χώρες που ακολουθούν πιο συντηρητική δημοσιονομική πολιτική.
“Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη”, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg News. «Ο ηθικός κίνδυνος δεν πρέπει να είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των ενεργειών μας σήμερα».
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει εθνικά δημοσιονομικά πακέτα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια κοινή και συντονισμένη απάντηση στην κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αντιτίθεται στα λεγόμενα “κορονο-ομόλογα”, εκφράζοντας τις ανησυχίες της χώρας της για το ενδεχόμενο να καταστεί υπεύθυνη για τις δαπάνες που θα γίνουν από ασθενέστερες οικονομίες.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε έχει αντιταχθεί σφόδρα στην ιδέα οι χώρες μέλη να εισέλθουν σε ένα σύστημα διαδικασιών που θα σχετίζεται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος λειτουργεί ως το κοινό ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.
Κοινός Εχθρός
Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά του να καταστεί ο ESM το βασικό όχημα για την παροχή βοήθειας στο πλαίσιο της κρίσης.
Ο ESM «διαδραματίζει πολύ σοβαρό ρόλο», αλλά η πιστωτική βοήθεια με όρους, δεν αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο στην περίοδο της πανδημίας και “δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις τρέχουσες συνθήκες”, τόνισε. “Η κοινή έκδοση ομολόγων αποτελεί την κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού”.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) αγορές περιουσιακών στοιχείων φέτος μαζί με άλλα μέτρα υποστήριξης, για να αποφευχθεί η πιστωτική ασφυξία και να καταπολεμηθεί η οικονομική επιβάρυνση από την πανδημία.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπαθεί επίσης να φέρει πιο κοντά τους ηγέτες στη συμφωνία ενός κοινού χρέους.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τα επίπεδα των κρατικών χρεών πρόκειται να αυξηθούν κατά 10 έως 20 ποσοστιαίες μονάδες εξαιτίας της αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό.
Στην Ελλάδα, στην οποία πυροδότησε την κρίση χρέους στην περιοχή πριν από μια δεκαετία, το φορτίο ανέρχεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το περίπου 60% στη Γερμανία.
Είναι επίσης πιθανό «η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών να επιδεινωθεί και αναμένεται τα “κόκκινα” δάνεια να αυξηθούν», πρόσθεσε.
«Ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους ενδέχεται να εμφανιστούν ξανά όταν η πανδημία θα έχει τελειώσει, γεγονός που θα παρεμποδίσει τις προοπτικές ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. “Η ΕΚΤ έχει δείξει ευελιξία και κοινό πνεύμα. Το ίδιο πνεύμα, ευελιξία και ρεαλισμό πρέπει να δείξουν και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επίσης».