Μετά από 4 ώρες και 15 λεπτά καθυστέρηση, εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο ΟΑΣΗΣ, το σύστημα συναλλαγών, η συνεδρίαση μετ’ εμποδίων ολοκληρώθηκε με τον γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες   στις  μονάδες.

Η κινητοποίηση στην ΕΧΑΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν μεγάλη. Εκεί που άπαντες έπρεπε να δουλεύουν από τα σπίτια τους, επέστρεψαν σχεδόν άπαντες προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου το αυτόματο σύστημα συναλλαγών. Η συνεδρίαση που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 10.30 δεν ξεκίνησε… ποτέ και στη συνέχεια δόθηκε νέος χρόνος έναρξης συνεδρίασης στις 12,30. Ούτε αυτός ο χρόνος τηρήθηκε όμως και στη συνέχεια υπήρξε νέα αναβολή στις 14.45, όπου, τελικώς, το ΟΑΣΗΣ πήρε μπροστά.

Πάντως, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι χρηματιστές, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας, αφού δεν φαίνεται πολύ εύκολο να περνούν από τα σπίτια τους εντολές της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ και περιορίζονται σε μικρότερες. Από την άλλη, υπάρχει χρηματιστηριακή που βρίσκεται σε καραντίνα και το προσωπικό εργάζεται από την κατοικία του πολύ πριν ληφθούν τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ πολύ καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο και για μία ακόμα χρηματιστηριακή που επίσης το προσωπικό της βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό, επειδή ένας υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η συνεδρίαση την Δευτέρα ξεκίνησε στις 14.50, δηλαδή και πέντε λεπτά μετά τον χρόνο που είχαν δώσει οι αρχές για δεύτερη φορά. Που σημαίνει ότι ο καθαρός χρόνος συναλλαγών 3,5 ώρες μαζί με τις δημοπρασίες.

Η Fed στις ΗΠΑ πάντως, τίναξε και πάλι την μπάνκα στον αέρα με αγορές 300 δις. δολ. δανείων από τις τράπεζες. Που σημαίνει ότι το… κόψιμο χρήματος προσεγγίζει το 1,2 τρις. Δολ. Αλλά και πάλι δεν φτάνει, αφού η Wall  καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από 4%. Στο ίδιο μήκος  κύματος κινείται και η Ευρώπη με την ΕΚΤ να δηλώνει έτοιμη για νέες παρεμβάσεις.

Σε ότι μας αφορά προβληματίζει η ανάλυση της Morgan Stanley για ύφεση 5,3% στην Ελλάδα φέτος και δημοσιονομικό έλλειμμα 1,3%.

Η πτώση στα χρηματιστήρια και ειδικά στην Wall Street είναι με ένταση και επαναλαμβανόμενη, παρατηρούν οι αναλυτές στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης. Σε τέτοιο βαθμό που να θυμίζει ημέρες κραχ 1929 και με εμφανή τη στροφή στα παραδοσιακά καταφύγια, όπως ο χρυσός που ανήλθε πάνω από τα 1543 δολ. η ουγγιά και με κέρδη άνω του 3,1%.

Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι τράπεζες ήταν ο μεγάλος ασθενής με πτώση σχεδόν 14%, 13,94% για την ακρίβεια και τον δείκτη τους να γράφει τις 268 μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν στην μαύρη χρονιά για τον κλάδο, το 2016…

Βουτιά πάνω από 16% για την Alpha, στα 0,53 ευρώ, 14,69% η πτώση για την ΕΤΕ, στα 0,85 ευρώ, 13,79% οι απώλειες για την Eurobank  και 7,4% η πτώση για την Πειραιώς. Πάνω από 14,4% οι απώλειες για την Βιοχάλκο και πάνω από 13% για την ΔΕΗ, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίστηκε για την Jumbo εξαιτίας των κλειστών καταστημάτων, γράφοντας πτώση 12,3%, με κλείσιμο κάτω και από τα… 10 ευρώ. Επίπεδα, που παραπέμποτν στο μακρινό 2015 και στην εποχή των capital controls.

Πάνω από 8% η πτώση για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Μότορ Όιλ, την Coca Cola και τον ΟΛΠ κα πάνω από 7% η πτώση για τον ΟΠΑΠ και τον Μυτιληναίο. Πάνω από 3% η πτώση για ΟΤΕ και την ΕΧΑΕ.

Από τον 25άρη με θετικό πρόσημο έκλεισε η Aegean, η οποία κατέγραψε άνοδο 3,9%. Πάνω από 12% η πτώση για τον Φουρλή, στα 3,18 ευρώ, καθώς η εταιρεία επηρεάζεται από την κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 82 υποχώρησαν και 16 ενισχύθηκαν.