Η απάντηση του ΕΟΔΥ στο ερώτημα που έθεσε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας, σήμανε συναγερμό: δεν υπάρχουν μέχρι τώρα μελέτες και συνεπώς δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν ο νέος κορονοϊός πεθαίνει ταυτόχρονα με τον άνθρωπο που έχει προσβληθεί από αυτόν.

Άγνωστο επομένως εάν ο επικίνδυνος ιός συνεχίζει να ζει κι αν ναι, για πόσες ώρες, μέσα στο άψυχο σώμα του νοσούντος.

Το ενδεχόμενο της μετά θάνατον μεταδοτικότητας του κορονοϊού (όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες, όπως η πανούκλα και η φυματίωση), κάνει τους ιατροδικαστές να μιλούν για επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ώστε να μην κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό κατά τη διάρκεια μιας νεκροψίας- νεκροτομής.

Έχουν ήδη υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ζητούν την έγκριση κονδυλίου για την προμήθεια τεστ ανίχνευσης του επικίνδυνου ιού. Θέλουν να εξετάζουν τις σορούς πριν προχωρήσουν σε πλήρη νεκροτομή.

Τουλάχιστον ενδεικτικά του κινδύνου ήταν τα πρωτόγνωρα μέτρα στην κηδεία του πρώτου θύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ειδικές στολές των ανθρώπων από το γραφείο τελετών, μάσκες και γάντια ακόμα και για τους συγγενείς του 67χρονου.

Με μαθηματικές προβλέψεις για 2.000 με 3.000 μη διαπιστωμένα κρούσματα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας, κανένας δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι η επόμενη σορός που οι ιατροδικαστές θα κληθούν να εξετάσουν, δεν θα είναι ενός φορέα του ιού που πέθανε από άλλη ασθένεια, σε δυστύχημα ή εγκληματική ενέργεια.

Από συγγενείς ιχνηλατούν τα ύποπτα

Οι ιατροδικαστές υποστηρίζουν ότι διατρέχουν άμεσο και καθημερινό κίνδυνο και θεωρούν επιβεβλημένο το τεστ για κορωνοϊό στους νεκρούς. Μόνο εάν βγει αρνητικό, λένε, θα προχωρούν στη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Αθήνας, αυτή την περίοδο, οι ιατροδικαστές προσπαθούν να… ιχνηλατήσουν το ιατρικό ιστορικό του νεκρού μέσω του ιατρικού φακέλου ή των συγγενών του. Εάν οι ενδείξεις το κατατάσσουν στην κατηγορία των ύποπτων, δεν διενεργείται πλέον πλήρης νεκροτομή. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιοι μπορούν να ελπίζουν ότι η πρωτόγνωρη νέα πραγματικότητα θα οδηγήσει σε συγκάλυψη μιας εγκληματικής πράξης.

«Κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκλείσουμε μια εγκληματική ενέργεια», εξηγεί στο mononews.gr ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης. «Γίνεται νεκροψία για να εντοπιστούν κακώσεις, ελέγχεται ένας ενδεχόμενος στραγγαλισμός, υπάρχει λήψη βιολογικού υλικού για τοξικολογικές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί η δηλητηρίαση.»

Πλέον, οι συγγενείς των νεκρών που πρέπει να υποβληθούν σε νεκροψία – νεκροτομή και δεν είχαν προηγούμενη νοσηλεία, καλούνται να ενημερώνουν τους ιατροδικαστές για τα προθανάτια περιστατικά: εάν είχε πυρετό, αδιαθεσία ή κάποιο σύμπτωμα που να παραπέμπει σε γρίπη ή πνευμονία.

Σε καταφατική απάντηση, ο νεκρός θεωρείται ύποπτο περιστατικό και δεν θα υποβάλλεται σε πλήρη νεκροτομή.

«Έχουμε υποβάλει αίτημα και το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε αμέσως το κονδύλι για την προμήθεια όλων των απαραίτητων μέσων για την προστασία μας», μας λέει ο κ. Καρακούκης. «Έχουμε ζητήσει χρήματα και για την προμήθεια των τεστ για να διαπιστώνεται εάν ο νεκρός δεν ήταν φορέας του ιού. Μόνο έτσι εμείς δεν θα διακινδυνεύουμε να νοσήσουμε κι εν συνεχεία να διασπείρουμε τον ιό. Μέχρι να προμηθευτούμε τα τεστ, ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ στις νεκροψίες-νεκροτομές».

Μέτρα και για τα κλινικά περιστατικά

Όμως, δεν είναι μόνο η διαχείριση των σορών που θα εξασφαλίσει ασφάλεια στους ιατροδικαστές που ούτως ή άλλως δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό. Είναι και τα κλινικά περιστατικά. Οι συμπολίτες μας δηλαδή που οι ίδιοι ζητούν ή απαιτείται να υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση.

Κι εδώ η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών έχει λάβει αυστηρά μέτρα. Πλέον στην Υπηρεσία εισέρχονται μόνο οι εξεταζόμενοι και κανένας συνοδός τους. Μόνη εξαίρεση οι ανήλικοι, που συνοδεύονται από τον γονέα τους.

Στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της Ελλάδας υπηρετούν μόλις 25 ιατροδικαστές. Κάποιες μάλιστα, στελεχώνονται μόνο από έναν ιατροδικαστή. Εάν έστω ένας νοσήσει, υπάρχει κίνδυνος για την περαιτέρω διενέργεια λειτουργία των νεκροτομείων. Είτε επειδή δεν υπάρχει δεύτερος ιατροδικαστής στην υπηρεσία, είτε επειδή θα τεθεί όλο το προσωπικό σε καραντίνα.