• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα «χαρτιά» που γύρισαν την αγορά στο «συν» – Μεγάλες απώλειες για Alpha και Eurobank

    Γιατί είναι κρίσιμες οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας


    OTE , OΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΤΕ και ο περιορισμός των αρχικών ζημιών στην Βιοχάλκο, συνέβαλαν στο θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

    Μετά την καταστροφική χθεσινή συνεδρίαση που οδήγησε τον γενικό δείκτη του Χ.Α. μία ανάσα πριν από τα ιστορικά χαμηλά των 470 μονάδων, αντέδρασε τελικά, με κέρδη 1,56%, στις 491,94 μονάδες και με τζίρο σχεδόν 98 εκατ. ευρώ.

    Αν και η νευρικότητα ήταν έκδηλη στη συνεδρίαση της Τρίτης, με κίνηση του δείκτη στις 501 μονάδες και πτώση στη συνέχεια μέχρι τις 480 μονάδες, η τεχνική ανάλυση σηκώνει τα χέρια ψηλά. Οι στηρίξεις βγαίνουν αρκετά χαμηλότερα, σε τέτοιο σημείο που η κεφαλαιοποίηση της αγοράς να εξαϋλωθεί, δεδομένου ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες χάθηκαν 26,3 δις. ευρώ.

    Το ζήτημα που καλούνται να προεξοφλήσουν οι αγορές πλέον και μαζί με αυτές οι Έλληνες επενδυτές, είναι πως θα είναι η διεθνής οικονομία μετά από λίγους μήνες και με βάση το καλό σενάριο ότι ο ιός θα τιθασευτεί. Σε ότι μας αφορά, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος δεν ισχύει, ενώ οι δαπάνες για την υγεία αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Και όχι μόνο αυτό, ειδικά για τον τραπεζικό κλάδο, η ανησυχία για μία νέα εποχή κόκκινων δανείων, είναι υπαρκτή.

    Οι τράπεζες την Τρίτη, παρά τα καλά νέα από τον SSM για το σχέδιο Ηρακλής, υποχώρησε 6,91%.

    Η Alpha υποχώρησε 12,6%, στα 0,65 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν το χαρτί στα επίπεδα της ανακεφαλαιοποίησης… Κλείσιμο στα 0,65 ευρώ. Βουτιά 10,53% για την Eurobank, αλλά κέρδη πάνω από 10% για την Εθνική και απώλειες 0,60% για την Πειραιώς.

    Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε στα blue chips που επλήγησαν σοβαρά το τελευταίο διάστημα. Η Βιοχάλκο ενισχύθηκε πάνω από 3% και η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ κατά 17,85%. Η διοίκηση του ομίλου, στις δύσκολες μέρες έβγαινε και αγόραζε μετοχές. Αντίδραση για την ΔΕΗ με κέρδη πάνω από 9% και πάνω από 10% η άνοδος για την Ελλάκτωρ και την ΕΥΔΑΠ,πάνω από 4,6%η άνοδος για την ΕΧΑΕ, πάνω από 5% για τον Μυτιληναίο, άνω του 3% τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ και 9,86% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα 550 εκατ. ευρώ.

    Πιέσεις για το Jumbo, πάνω από 1,9%, που καλείται να διαχειριστεί το κλείσιμο των καταστημάτων.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 28 υποχώρησαν έναντι 81 που έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ