ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μυστηριώδης, με δεκάδες «υψηλές» διασυνδέσεις και ένα όνομα που βρίσκεται σε σημαντικές υποθέσεις τις οποίες ερευνά η ελληνική δικαιοσύνη. Ο περιβόητος Αλέξανδρος Ρόντος, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, πάτησε τελικά την «νάρκη» παρά την εμπειρία του στις… αποναρκοθετήσεις και την Δευτέρα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης της ΜΚΟ που φέρεται να εισέπραττε παράνομη χρηματοδότηση και να συνεργούσε σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος «αγγίζοντας» ακόμα και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο μυστηριώδης κύριος Ρόντος
«Διπλωμάτης ειδικών αποστολών», «άνθρωπος που έριξε τον Μιλόσεβτις» αλλά και «ο τύπος που περιφέρεται σε διαδρόμους μιλώντας αγγλικά με αμερικάνικη προφορά», το τελευταίο ειπωμένο από τον Θεόδωρο Πάγκαλο που με την ατάκα του αυτή λέγεται ότι «έδειξε» το Ρόντο, είναι μόλις κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που του έχουν αποδοθεί. Διασυνδέσεις με τους Βρετανούς, «παιδί» των Αμερικάνων ή απλώς κάποιος που προσφέρει επί πληρωμή τις υπηρεσίες του σε όποιον τις χρειαστεί;
Γνωστός ως Alexander Rodos στις Βρυξέλλες, μορφωμένος και ιδιαιτέρως ευφυής γεννήθηκε στην Τανζανία πριν από 61 χρόνια, μεγάλωσε στην Κένυα από όπου έφυγε για σπουδές στην Οξφόρδη για να επιστρέψει στην Αφρική. Έμαθε να κινείται πάντα στο παρασκήνιο και μετά από ένα πέρασμα από τη δημοσιογραφία, γρήγορα εκδηλώθηκε η «αγάπη» του για τις ΜΚΟ.
Στη δεκαετία του 1980 από δημοσιογράφος, γίνεται εκπρόσωπος μη κυβερνητικών οργανώσεων και για ένα διάστημα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ιδιότητα υπό την όποια όπως λέγεται γνωρίστηκε με τον Τζωρτζ Σώρρος, τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και πολλές ακόμη σημαντικές προσωπικότητες.
Η σημαντικότερη στιγμή για την πορεία του έρχεται το 1992 όταν ο τότε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ιάκωβος του ανέθεσε να δημιουργήσει τη ΜΚΟ Ιnternational Οrthodox Christian Charity. Μέσω αυτής κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίκτυο γνωριμιών στην ελληνική ομογένεια και λίγο αργότερα γνωρίζει τον Γ. Παπανδρέου ως αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και γίνεται συνεργάτης του για πολλά χρόνια. Με την ανάληψη της θέσης του ΥΠΕΞ από τον Παπανδρέου το 1999, ο Ρόντος χρίστηκε επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), μια ιδιότητα που τον έστειλε στο «σκαμνί».
Μέσα από μια διαδρομή με στάσεις στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, λίγο αργότερα εντοπίζεται η παρασκηνιακή δράση του στο Σκοπιανό, προκαλώντας δυσφορία στους ανωτέρους τους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσβαση στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου εξωτερικών. Το τέλος της εποχής Παπανδρέου δεν σταμάτησε τον δραστήριο Άλεξ Ρόντο, που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στην Ειδική Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από τις αποστολές στο Κέρας της Αφρικής, στις αρχές του 2014 βρέθηκε στο Σουδάν.
Μια νάρκη…9 εκ. ευρώ
Ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα βρεθούν 8 συνολικά κατηγορούμενοι αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες σχετικά με την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων ύψους περίπου 9 εκατ. Ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 20002004, προκειμένου να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη. Μεταξύ των κατηγορουμένων που καλούνται να λογοδοτήσουν γι’ αυτή την πρώτη δικαστική «βόμβα» που «έπεσε» στον χώρο των ΜΚΟ είναι το πρώην στέλεχος του ΥΠΕΞ Αλ. Ρόντος (επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ΥΔΑΣ την επίμαχη περίοδο), οι πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας, τρεις τέως υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, καθώς επίσης ο προφυλακισμένος πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, αλλά και η σύζυγός του ΜαρίαΑναστασία Μακρυνιώτη.
Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του 2012 έπειτα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ, που οδήγησε αρχικά στη σύλληψη του Κ. Τζεβελέκου ύστερα από έκδοση διεθνούς εντάλματος και στις βαρύτατες διώξεις σε βάρος των 8 για την υπόθεση των ναρκών, ενώ άνοιξε το δρόμο για να τεθούν στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης πολλές ακόμη ΜΚΟ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν, τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, τις διαδρομές του, αλλά και το αν κατέληξε στο σύνολό του στους σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκε.
Η ΜΚΟ είχε ως στόχο την ανθρωπιστική αποναρκοθέτηση περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκών σε ολόκληρο τον κόσμο και είχε εξασφαλίσει επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ.
Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που διατηρούσαν ανοιχτή την κάνουλα της κρατικής βοήθειας. Σε συνδυασμό με τον ανύπαρκτο έλεγχο των παραστατικών της Κέντρου Αποναρκοθέτησης από την ΥΔΑΣ, την οποία διεύθυνε τότε ο Άλεξ Ρόντος, διαπιστώθηκε ότι τελικά κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμές σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, ακόμη πάρκινγκ IX.
Η «ασημένια» δραχμή
Όμως, το άλλοτε στέλεχος του ΥΠΕΞ έχει χαρακτηριστεί ως μια «κινούμενη» βόμβα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας με το όνομά του να εμπλέκεται και στο σχέδιο «επαναφοράς» της δραχμής στο πόρισμα για τη δικογραφία που χειρίστηκε ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας σχετικά με το σχέδιο φυσικής εξόντωσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ένα πόρισμα «καταπέλτης» με αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε τηλεγραφήματα του Wikileaks, στο ρόλο συγκεκριμένων πρακτόρων, σε πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, αλλά και αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και Ελλάδας- ΗΠΑ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλέξανδρου Ρόντου (σσ: ο οποίος έχει καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας), από την οποία προέκυψε πως ο κ. Ρόντος συνομιλούσε κατά το έτος 2012 με τον Μεξικανό επιχειρηματία, Julio Salinas Price, σύμβουλο οικονομικών θεμάτων του προέδρου του Μεξικού και ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου.
Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο ανδρών κατέληξαν στην έλευση του Μεξικανού επιχειρηματία στην Ελλάδα με σκοπό, όπως επισημαίνεται στο πόρισμα του ανακριτή: «την προώθηση σχεδίου που προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εισαγωγή εθνικού νομίσματος. Το σχέδιο αυτό για πρακτικούς λόγους αποκαλέσαμε ασημένια δραχμή, προέβλεπε την εισαγωγή νέου νομίσματος εκτιμώμενης αξίας διπλάσιας του ετήσιου ΑΕΠ, καλυμμένου σε ποσοστό 20% από αξία μετάλλου που θα χορηγούσε ο προμηθευτής, δηλαδή ο Μεξικανός επιχειρηματίας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;