• Σχόλιο Αγοράς

    «Μαζεύει» η Wall Street μετά τη βουτιά του +10% – Σε κατάσταση πανικού η αγορά

    stock-crash market


    Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει και η Wall Street, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν μαζικά τα assets υψηλότερου κινδύνου, υπό τον φόβο των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, ο δείκτης S&P 500 έκανε νωρίτερα βουτιά 11%, έχοντας ανοίξει με πτώση 8% που οδήγησε σε 15λεπτη διακοπή της συνεδρίασης και διαγράφοντας όλα τα κέρδη του 2019. Στη συνέχεια, όμως, «μάζεψε» κάπως τις απώλειες, περιοριζόμενος σε ένα -6%, με τις τράπεζες, ωστόσο, να βρίσκονται στο μάτι του τυφώνα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Την ίδια ώρα, η «χασούρα» του Dow Jones Industrial Average από το υψηλό του φτάνει πλέον το 30%.

    Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνταν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αψηφώντας τις τελευταίες, δραματικές προσπάθειες της Federal Reserve και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών να ανακόψουν το πτωτικό κύμα εξαγγέλλοντας μέτρα στήριξης της οικονομίας. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου αναφοράς έφτασε να υποχωρεί κάποια στιγμή πάνω από 33 μονάδες βάσης, «μαζεύοντας» στη συνέχεια.

    Όλα αυτά εν μέσω ενός παγκοσμιοποιημένου sell off που έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη. Με τους πανικόβλητους επενδυτές να ξεπουλάνε άρον άρον προεξοφλώντας ότι η εξάπλωση του φονικού κορονοϊού πέρα από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση σηματοδοτεί και την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μισάωρο της λειτουργίας της Wall Street, η μετοχή της Boeing έχανε 18,3%, στο -15,6% ήταν η American Express, στο -14,8% η JP Morgan, στο -14,1% η General Electric, ενώ οι απώλειες για την Apple και τη Microsoft ήταν κοντά στο 10%.

    Την ίδια ώρα ο γερμανικός δείκτης DAX  βρισκόταν στο -8% με τη μετοχή της BMW να υποχωρεί 12%, ενώ για τις μετοχές της VW και της Allianz, η πτώση ξεπερνούσε το 13%.

    Σφοδρές πιέσεις δέχονταν και τα άλλα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Παρισιού με τους βασικούς τους δείκτες να υποχωρούν κατά 7% και 8,5% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ