Ένα όπλο το οποίο δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -και ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ξανά και για κανέναν λόγο- είναι η απαγόρευση του short selling.

Ογδόντα μία (81) μονάδες χωρίζουν την αγορά από τα ιστορικά της χαμηλά, που ήταν οι 470 μονάδες και, την περασμένη εβδομάδα, η αγορά κατέγραψε ιστορικά από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αρνητικές μεταβολές της, πάνω από 20%, χωρίς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας.

Την περασμένη εβδομάδα έκαναν χρήση του μέτρου συγκεκριμένες αγορές, του Μιλάνου και της Μαδρίτης, οι χώρες των οποίων έχουν πια χιλιάδες κρούσματα του νέου ιού που μαστίζει την ανθρωπότητα. Στις 13 Μαρτίου, λοιπόν, απαγορεύτηκε στις συγκεκριμένες αγορές το short selling, ενώ την ίδια ημέρα το Χ.Α., όπως και άλλα χρηματιστήρια, έκλεισαν με άνοδο.

Το mononews.gr απευθύνθηκε σε κορυφαίες πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες αναφέρουν επί λέξει τα εξής: «Είμαστε συνεχώς πάνω από την αγορά και αξιολογούμε την κατάσταση». Αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο, αν μέσα στην εβδομάδα ξεκινήσουν πάλι τα… παρατράγουδα, να έχουμε αποφασιστική κίνηση εκ μέρους της Εποπτικής Αρχής.

Το short selling, οι ανοικτές πωλήσεις επί μετοχών, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το 2001 και εφαρμόστηκε το 2010, την εποχή πριν από το Καστελόριζο και το περίφημο διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου που έβαζε την Ελλάδα στα μνημόνια. Ακολούθως εφαρμόστηκε το 2013 και το 2015, ενώ σκέψεις υπήρχαν να εφαρμοστεί και το 2018, μετά την βουτιά που συντελέστηκε έπειτα από την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Το short selling κατηγορείται σε μεγάλο βαθμό, ή διατυπώνεται κακοδαιμονία εναντίον αυτής της χρηματιστηριακής πρακτικής, διότι οι επενδυτές μπορούν να «γκρεμίζουν» μια μετοχή χωρίς όμως να την έχουν στα χέρια τους στοιχηματίζοντας στην (χαμηλότερη) τιμή στην οποία θα βρεθεί (η μετοχή) στο μέλλον.

Είναι σημαντικό για σήμερα και τις επόμενες μέρες ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, πριν καν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα, ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα, μείωσης του βασικού επιτοκίου του δολαρίου κατά μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα (για δεύτερη φορά σε δέκα μέρες) και ξεκινάει πρόσθετο QE, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας 700 δισ. δολαρίων (σ.σ. η Λαγκάρντ της ΕΚΤ ανακοίνωσε… 120 δισ. ευρώ). Αυτό με την ελπίδα να αποσοβηθούν τα χειρότερα…