Ασάφεια ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού (SARS–CoV-2) επικρατεί πλέον στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να αφορά ακόμα και σε αρκετές εκατοντάδες αδιάγνωστες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 190 σε όλη την επικράτεια, από την αρχή της επιδημίας, 36 εκ των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 11 (9 καταγράφονται  στην περιοχή της Αττικής) δεν έχουν σαφές ταξιδιωτικό ιστορικό ή επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα (ορφανά).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητή Παθολογίας – λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τα 11 «ορφανά» κρούσματα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι έχουν ήδη ανοίξει κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, οι οποίοι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Παρότι τα κρούσματα έχουν πλέον «ξεφύγει» από τον πλήρη έλεγχο των Αρχών, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία μάλιστα στην Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Παράλληλα, καθιστούν σαφές ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν σημασία τα νούμερα, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει εξάπλωση στην κοινότητα, η οποία θα επεκταθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες και τονίζουν την ανάγκη για τη μέγιστη δυνατή προστασία του ευπαθούς πληθυσμού, τηρώντας τα συνιστώμενα μέτρα και επιδεικνύοντας ατομική ευθύνη.

Έλεγχος κρουσμάτων

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με περισσότερους από 1.000 να έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες 3 ημέρες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει υιοθετήσει τα ειδικά κριτήρια που θέσπισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για την ιεράρχηση των περιπτώσεων που θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Βάσει αυτών, προτεραιότητα δίνεται πλέον στα άτομα με σοβαρή αναπνευστική νόσο καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας.

Αναφορικά με τους πολίτες που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, δεν συνιστάται να απευθύνονται στα νοσοκομεία για έλεγχο, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον ιό σε περίπτωση που τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κάποια άλλη ίωση.

Σύμφωνα με τον κο Τσιόδρα, στις ήπιες περιπτώσεις, η γνώση της παρουσίας του ιού σε ατομικό επίπεδο δεν θεωρείται αναγκαία σε αυτό το στάδιο. Εντούτοις, είναι αναγκαίο να την γνωρίζει το κράτος  σε επίπεδο κοινότητας και έχει ενεργοποιηθεί σύστημα επιτήρησης για αυτό το σκοπό.

Ο εργαστηριακός έλεγχος των ήπιων κρουσμάτων θα γίνεται μόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το δίκτυο επιτήρησης, το οποίο καλύπτει όλη τη χώρα, έτσι ώστε να παρακολουθούν οι ειδικοί την πορεία του ιού.

Ήδη έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά, ο οποίος θα λειτουργήσει άμεσα από τον ΕΟΔΥ.

Σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναμένεται να δώσει το επόμενο διάστημα η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών  αλλά και των ατόμων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή (βήχα και πυρετό) στην κοινότητα, τα οποία θα διαγνωστούν τελικά με λοίμωξη COVID-19.

Καθώς αυξάνεται η εξάπλωση της νόσου, από ένα σημείο και μετά, θα καταγράφονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα, οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι θάνατοι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη.