ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξενάγηση στο Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας έκανε η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, χθες το πρωί στους επίσημους καλεσμένους για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την Επίτροπο για θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκάμπριελ, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο Καπράλο και άλλους επισήμους.
Η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας έγινε, ως γνωστόν, με εντελώς περιορισμένο αριθμό θεατών, λόγω των μέτρων που ισχύουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το μήνυμα, όμως, που στέλνεται και από το υπουργείο Πολιτισμού, με την παρουσία της κυρίας Μενδώνη στην υποδοχή των επισήμων, είναι ότι στην αρχαία Ολυμπία, όπως και σε όλη την χώρα ασφαλώς, η επόμενη μέρα μετά την κρίση θα ξαναφέρει τη ζωντάνια, και οικονομικά, στην περιοχή.
Όπως ήταν φυσικό, πάντως, το έκθεμα, το οποίο κίνησε την προσοχή των υψηλών προσκεκλημένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ο Ερμής του Πραξιτέλη, με το απαράμιλλο κάλλος του, «ιδανική εικόνα της κλασικής ομορφιάς και γλυπτικής, με τα κύρια χαρακτηριστικά της πραξιτέλειας τεχνοτροπίας», όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας στοιχεία για το διάσημο, ανά τον κόσμο, άγαλμα του 4ου π.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκε το 1877 στον ναό της Ήρας.
Μεγάλος και ο ενθουσιασμός των προσκεκλημένων, που δήλωσαν ότι θα ήθελαν πολύ να επισκεφθούν εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και το μουσείο της, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο για να τα απολαύσουν. Η κυρία Μενδώνη μάλιστα προσκάλεσε την Ευρωπαία επίτροπο για μία προσεχή επίσκεψη, όποτε εκείνη το αποφασίσει.
Ιδιαίτερη αναφορά στην ολυμπιακή εκεχειρία, που η ισχύς της ήταν απαράβατη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, καθώς προστατευόταν από τους θεούς, έκανε εξάλλου η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στη συνέχεια στα ιαπωνικά τηλεοπτικά συνεργεία, που παρευρίσκονταν στην τελετή. «Η Ελλάδα αγωνίζεται, σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που είναι ΜΚΟ και εδρεύει στην Αρχαία Ολυμπία, για να καθιερωθεί η Ολυμπιακή Εκεχειρία ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε η κυρία Μενδώνη.
Και πρόσθεσε: «Όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σκληρά και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης, που είναι από τις βασικές αρχές του Ολυμπιακού ιδεώδους».
Μετά το πέρας της τελετής αφής, η υπουργός Πολιτισμού με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη επισκέφθηκαν το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου εκτίθενται σε περιοδική έκθεση τα δύο κύπελλα, τα οποία απενεμήθησαν ως έπαθλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, στον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρο Λούη.
Πρόκειται για το αργυρό κύπελλο Bréal και τον μελανόμορφο σκύφο. Το πρώτο είχε αθλοθετηθεί για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος Michel Bréal και είχε χαθεί, όμως, για πολλά χρόνια, έως ότου, το 2012, αποκτήθηκε σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Το κύπελλο ενώ εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ). Όσον αφορά στον σκύφο δωρήθηκε στον Λούη από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο, έπειτα από άδεια του Γεωργίου Α΄. Το έπαθλο επιστράφηκε πρόσφατα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας και εκτίθεται πλέον μόνιμα στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, στην Ολυμπία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Αμυράς: Επιστρέφει στη Βουλή – Παίρνει την έδρα του Κ. Τασούλα
- «Κλειδώνει» για Πρόεδρος της Βουλής ο Κακλαμάνης – Η επίσκεψη στο Μαξίμου
- Σε ύφεση και το 2024 η γερμανική οικονομία – Σκουριάζει η «ατμομηχανή» της Ευρώπης
- Φονικό τροχαίο στα Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος μεθυσμένος οδηγός της Πόρσε