Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό, τόσο σε όλο τον πλανήτη, όσο και στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει πλέον τους 90.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες το πρωί, ενώ το απόγευμα ακόμη ένας ασθενής βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στους 90.

Στα 90 τα κρούσματα  – Ποια η κατάσταση των ασθενών και τα επόμενα βήματα

Με τις προβλέψεις να είναι δυσμενείς για το επόμενο διάστημα, καθώς αναμένεται μία έξαρση σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, το ελληνικό σύστημα υγείας ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, αναμένοντας την αύξηση των κρουσμάτων και, ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στην εμφάνιση του ιού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, των οποίων η κατάσταση κρίνεται πιο σοβαρή και συνήθως χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, πραγματοποιήθηκε χθες μια μεγάλη επιχείρηση του ΕΚΑΒ, η εκκένωση της ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία. Οι οκτώ ασθενείς που νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου με διάφορες παθήσεις διακομίστηκαν σε άλλες Μονάδες της Αττικής, έτσι ώστε η ΜΕΘ του Σωτηρία, που αποτελεί και νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό να είναι πλέον διαθέσιμη να δέχεται ασθενείς αποκλειστικά με νόσο Covid-19.

Συνολικά 36 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, καθώς και σε ένα γενικό νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Η πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ ορισμένοι από τα πρώτα κρούσματα του κορονοιού έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, καθώς έχει παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών.

Αναφορικά με την ασθενή που νοσηλεύεται στην Μυτιλήνη, περιγράφεται ως κρούσμα που συνδέεται με το Ισραήλ, όπου είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο τέλος Φεβρουαρίου και διαγνώστηκε θετική στον ιό προχθές.

Στην Αττική, στα δύο νοσοκομεία Αναφοράς, το «Αττικόν» και το «Σωτηρία», νοσηλεύονται άλλοι 10 ασθενείς. Κατά πληροφορίες, από τα νοσηλευόμενα περιστατικά, το ένα έχει εκδηλώσει σοβαρή εικόνα λοίμωξης τις τελευταίες ημέρες, ενώ τα άλλα έχουν ήπια συμπτωματολογία.

Στη χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, που αυτή τη στιγμή κρατά το μεγάλο βάρος της εμφάνισης του κορονοϊού στην χώρα μας, καθώς εκεί βρίσκονται συνολικά 18 περιστατικά. Η πλειονότητα των ασθενών αυτών κάτοικοι της Ηλείας και προέρχονται από το γκρουπ των ταξιδιωτών, που πραγματοποίησαν εκδρομή στο τέλος Φεβρουαρίου σε Αίγυπτο και Ισραήλ και κόλλησαν στο εξωτερικό τον ιό.

Σε κρίσιμη κατάσταση φέρεται να βρίσκεται ο 66χρονος, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε και νοσηλεύτηκε στο Ρίο. Ο ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος τα τελευταία 24ωρα στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για δραματική, πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, επιβάρυνση της κατάστασής του.

Στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά όχι στη Μονάδα, νοσηλεύεται και η σύζυγος του 66χρονου. Επίσης, με πνευμονία νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα και ένας αρχιμανδρίτης από την περιοχή της Ηλείας, ο οποίος είχε οργανώσει την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, όπως και ο αδελφός του.

Στο ΑΧΕΠΑ, από την άλλη, ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει ανέλθει στους 7. Υπενθυμίζεται ότι εκεί νοσηλεύτηκε την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου η πρώτη γυναίκα που νόσησε, κατά τους ειδικούς η «ασθενής-μηδέν», το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από την Ιταλία.

Στους 6 ασθενείς προστέθηκε το πρωί της Τρίτης ένα ακόμη κρούσμα. Πρόκειται για έναν 53χρονο εργαζόμενο από το νοσοκομείο Καστοριάς, ο οποίος μάλιστα έφθασε στο ΑΧΕΠΑ, έπειτα από μια μαραθώνια διαδρομή σε μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό, ο ασθενής, που φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα 5, προς το παρόν, κρούσματα χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης του κορονοϊού, εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, χωρίς ωστόσο να έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με την εξάπλωση του ιού.

Η διαδρομή του ως ασθενή περιλαμβάνει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, το νοσοκομείο Κοζάνης, και το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς. Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί, τελικά, να διασωληνωθεί και να διακομιστεί στο ΑΧΕΠΑ.

Η αδυναμία εξήγησης της εμφάνισης του ιού στον υγειονομικό εργαζόμενο έχει προκαλέσει προβληματισμό τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, που συνεχίζουν την ιχνηλάτηση, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα σχετικά με την πηγή της μόλυνσής.

Παράλληλα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καστοριάς. Πρόκειται για περίπου 15 άτομα, καθώς και επιπλέον 17 άτομα στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές της Παθολογικής, των ΤΕΠ, τραυματιοφορείς, καθώς και εργαζομένους στα Εργαστήρια.

Κλειστά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας

Παράλληλα, από σήμερα αρχίζει να ισχύει το μέτρο αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων της Ελλάδας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική μονάδα θα παραμείνουν κλειστά για 14 ημέρες, μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Χθες το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, καθώς και των φροντιστηρίων, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, μετά την άνοδο των κρουσμάτων στη χώρα.

Όπως ορίζει η μέχρι τώρα ισχύουσα κυβερνητική απόφαση, κλειστά μέχρι την 25η Μαρτίου θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, καθώς και Ακαδημίες.

«Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια. Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», αναφέρεται στην ΚΥΑ για το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Επιπροσθέτως, το μέτρο της αναστολής ισχύει και για όλες τις προγραμματισμένες σχολικές εκδρομές στο εσωτερικό και φυσικά στο εξωτερικό.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών. Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκαθαρίζεται, πάντως, ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά και η έρευνα στα πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Σήμερα οι ανακοινώσεις για διευκολύνσεις σε γονείς με μικρά παιδιά

Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να κρίθηκε απαραίτητο στην παρούσα φάση, με στόχο να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στην χώρα, ωστόσο η εν λόγω απόφαση δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων, με πρωτεύον αυτό του τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς, τώρα που τα παιδιά τους θα βρίσκονται στο σπίτι. Με απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, προβλέπονται διευκολύνσεις για τους εργαζομένους, τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Οι διευκολύνσεις, όπως έγινε γνωστό, θα αφορούν σε γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας έως και 15 ετών, ενώ περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το μέτρο αναμένεται να γίνουν γνωστές σήμερα, όπου θα πραγματοποιηθούν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Ακυρώνονται εκδηλώσεις, επισκεπτήρια, πτήσεις

Την ίδια ώρα, αναβολή ή ολοκληρωτική ακύρωση παίρνει πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, ως μία προσπάθεια να μειωθούν δραστικά τα δρώμενα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού. Ήδη μέχρι σήμερα και για 4 εβδομάδες, έχουν απαγορευθεί σε όλη τη χώρα οι συνεδριακές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων, είτε σε κλειστούς είτε σε ανοιχτούς χώρους.  Αναβολή παίρνει φυσικά και ο προγραμματισμένος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας. Επιπλέον, οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα, έχουν ανακοινωθεί μέτρα για αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου το υφυπουργείο Αθλητισμού εξέδωσε και ανακοίνωση για αθλητικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητικών εκδηλώσεων των σχολείων.

Αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε και για τα ΚΑΠΗ της χώρας, όπου απαγορεύθηκε το επισκεπτήριο στους συγγενείς, ενώ και οι συγγενείς των ασθενών στα νοσοκομεία δεν θα μπορούν για λίγο καιρό να τους επισκέπτονται. Με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγία, σύμφωνα με την οποία έχει καταργηθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου το επισκεπτήριο και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός, δίδεται ειδική άδεια.

Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού, όπως πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία και ρινική καταρροή. Παράλληλα, οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής, όπως απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας και άλλα.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η απαγόρευση επισκεπτηρίου αφορά και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, τα Κέντρα αποκατάστασης, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Γενικότερα, συνιστάται από τις αρμόδιες Αρχές η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.

Την ίδια ώρα, πλήθος πτήσεων έχει ακυρωθεί, κυρίως σε ό,τι αφορά στις αεροπορικές συνδέσεις με την γειτονική Ιταλία, η οποία, με απόφαση του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, έχει τεθεί σε καραντίνα στο σύνολό της από χθες. Ειδικότερα, ισχύει αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και νέες κλίνες ΜΕΘ

Σχέδιο επιπρόσθετης χρηματοδότησης αποφασίστηκε, επιπλέον, με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις προσωπικού, κάλυψη υπερωριών και προμήθεια εξοπλισμού, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υφυπουργός Υγείας θύμισε την παροχή χρηματοδότησης ύψους 15 εκατ. ευρώ, που ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι το ποσό αυτό θα αποτελέσει μία έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά όχι το τελικό ποσό ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως τόνισε, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να τρέξει με ταχύτητα τις διαδικασίες, γι’ αυτό και τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή εισάγει κατεπείγουσες διαδικασίες για προμήθεια υλικού όπως μόνιτορ, αναπνευστήρες, κλίνες κ.α.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη το σχέδιο προβλέπει και άνοιγμα νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που είναι κλειστές, για την αντιμετώπιση των ελαφρών και βαριών περιστατικών. «Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, για να ξεκαθαρίσει ότι θα καταβληθεί το σύνολο των υπερωριών των στελεχών του συστήματος υγείας.

Ήδη, μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχωρά σε στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως π.χ. δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει και την αναγκαστική διάθεση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με γρίπη.

Ωστόσο, τώρα ο σχεδιασμός αφορά περισσότερες κλίνες, οι οποίες εκτιμάται ότι αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην νόσων που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό. Οι ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων θα χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τον SARS-CoV-2, διότι, σύμφωνα με τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ. Έτσι, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, της μετατροπής κάποιων ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Έκκληση για υπευθυνότητα και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής απηύθυνε ο υπουργός Υγείας

Την ανάγκη για την πλήρη τήρηση των μέτρων υγιεινής τόνισε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα». Ο ίδιος πρόσθεσε σύσταση να αποφεύγονται τα μη αναγκαία ταξίδια, αλλά και οι περιττές συγκεντρώσεις οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, ειδικότερα σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για την περαιτέρω προστασία τους, όπως έγινε γνωστό, ο ΕΟΠΥΥ δρομολογεί μέτρα για τη συνταγογράφηση που αφορούν στα χρόνια νοσήματα και ειδικότερα την ανανέωση των ιατρικών συνταγών έως και τις 30 Ιουνίου 2020.

Οι ειδικοί θεωρούν κομβική αυτή τη φάση της πορείας του κορονοϊού, εκτιμώντας ότι τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει πολλαπλασιαστεί, ακριβώς επειδή «ο ιός κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας και δεν μπορούμε να τον εντοπίζουμε», χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Έρευνες που αξιολογήθηκαν και από τους Έλληνες ειδικούς της αρμόδιας Επιτροπής, πάντως, έδειξαν ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών, ηλικιακή ομάδα που αποτελεί το 70% των ασθενών, διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες. Ωστόσο, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα μετά τις πρώτες 10 ημέρες. Ωστόσο, στα παιδιά, το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως και 14 ή και περισσότερες ημέρες, με πολύ ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Γι’ αυτό και η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη, ώστε ο πληθυσμός των παιδιών και μαθητών, μία δυναμική ομάδα ως προς την διάδοση του ιού, να μην μεταδώσει το μικρόβιο με δραματικούς ρυθμούς, απειλώντας ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με χρόνια καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ομάδες ατόμων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτες στη νόσο αυτή.