Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 89.

Η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Μακριά από συναθροίσεις οι ευπαθείς ομάδες, νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Νέα μέτρα αναφορικά με την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού εξήγγειλε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει να ανακόψει τη «φόρα» του μικροβίου στην χώρα μας

Η μία μετά την άλλη, οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα αναστέλλονται, όλο και περισσότερα σχολεία κλείνουν, οι κλειστοί χώροι αδειάζουν, ενώ και οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απηύθυνε χθες ειδική έκκληση σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε: «Παρ’ ότι η νόσος έχει σε μεγάλο ποσοστό ήπια συμπτωματολογία, θέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά νοσήματα, με διαβήτη, με χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χωρεί καμία ανευθυνότητα, σημαίνει πως δεν αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να μείνουν στο σπίτι τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ζητώ υπευθυνότητα, για να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στη χώρα».

Eιδικότερα, ως ευπαθείς ομάδες λογίζονται οι ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με αυτές τις ομάδες των πολιτών, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα έως και 30 Ιουνίου 2020.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε κάποια επιπλέον μέτρα πρόληψης, με στόχο την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Τα μέτρα αυτά ανακοίνωσε στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσιόρδας, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

-Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
-Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
-Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου, προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορονοϊό.
-Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα.
-Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε, επιπλέον, το ενδεχόμενο επικοινωνίας μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Την ίδια ώρα, αυστηρά μέτρα λαμβάνονται και για τα σχολεία, με πλήθος σχολικών μονάδων να παραμένουν σήμερα κλειστές. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνέστησε στους πολίτες, λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κοροναϊό, να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του, www.minedu.gov.gr, με στόχο να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει ριχτεί και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με τη σειρά του, ανακοίνωσε μία σειρά από πρωτοβουλίες οικονομικής βοήθειας.

Οι πρωτοβουλίες του ΥΠΟΙΚ αφορούν σε 4 πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση της Κυβέρνησης, σε περίπτωση που, μέσω του μηχανισμού της, χρειαστεί να επικοινωνηθούν διάφορα θέματα προς τους πολίτες, αναφορικά με ζητήματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου σχετικά με τον κορονοϊό. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες ενημερωτικές δράσεις για τους πολίτες, σχετικά με τις δυνατότητες ηλεκτρονικών συναλλαγών, με στόχο να επιτευχθεί η μείωση της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας

Το ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το σύστημα υγείας της χώρας σε όποιες έκτακτες δαπάνες προκύψουν, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Τα έκτακτα αυτά έξοδα αφορούν κυρίως σε έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας έχει ενισχυθεί με 15 εκατ. ευρώ, με στόχο την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία

Κύριοι στόχοι των πρωτοβουλιών αυτού του πυλώνα θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων συμπεριλαμβάνει τα εξής:

-Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
-Αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
-Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
-Δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών, αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχει έγκαιρη, στοχευμένη και αποτελεσματική παρέμβαση στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης. Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και, με δεδομένο πλέον ότι στην Ιταλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 9.172, η η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο έως και τις 23 Μαρτίου, από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αύξηση, ακόμη και ραγδαία, των κρουσμάτων της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, στη χώρα μας είναι αναμενόμενη. «Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και όπως παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας. Ακόμα και κρουσμάτων για τα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης στον κορονοϊό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Τσιόδρας.

Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα, με τα αυστηρά μέτρα που έλαβε από την πρώτη στιγμή, φαίνεται ότι έχει καταφέρει να κερδίσει λίγο χρόνο, περίπου ένα διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων, ώστε να προετοιμαστεί απόλυτα το σύστημα υγείας της χώρας, πριν το μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας.

«Στόχος μας είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Θέλουμε να κορυφωθεί η δραστηριότητα της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, με δεδομένο πως, όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.

Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες όπως πχ δρομολογείται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου είναι ο ένας άξονας του σχεδιασμού.

Ο άλλος είναι η αναγκαστική διάθεση Εντατικών από τον ιδιωτικό τομέα, όπως προβλέφθηκε άλλωστε και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών στην αρχή του έτους να παραχωρηθούν 39 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες της νοσηλείας ασθενών με γρίπη.

Πλέον, όμως, ο σχεδιασμός αφορά σε περισσότερες κλίνες και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, πλην νόσων που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων θα χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρή νόσο και επιπλοκές από τον κορονοϊό. Οι επιστημονικές εισηγήσεις είναι σαφείς σε αυτό: ότι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό δεν πρέπει να νοσηλεύονται με άλλους ασθενείς σε ΜΕΘ και προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά και ο σχεδιασμός, προς τη μετατροπή ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων σε ΜΕΘ για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με νόσο COvid-19.